Početna Porodica Saveti Podstaknite dete na čitanje – kako da podignete ljubitelja knjige?

Podstaknite dete na čitanje – kako da podignete ljubitelja knjige?

984
0
čitanje-dečak-devojčica-knjige
Pexels.com

Ako postoji jedna važna stvar koju možete učiniti da pomognete svom detetu da postigne uspeh u školi i životu – to je da ga ohrabrite da bude čitalac i da voli čitanje. Najuspešniji ljudi na svetu su strastveni čitaoci, što i ne treba da nas iznenadi, jer čitanje otvara vrata gotovo svim znanjima.

Čitanje knjiga je put do celoživotnog učenja. Pomaganje vašem detetu da zavoli čitanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite kao roditelj. Ostvarenje ovog cilja sasvim sigurno je vredno vašeg vremena i energije.

Zašto je čitanje knjiga bitno?

Čitanje je mnogo više od sposobnosti „dešifrovanja gomile slova na papiru“ – ono daje deci pristup opštem znanju, novim pogledima na svet i proširuje njihov rečnik. Kada čitaju i imaju priliku da o pročitanom porazgovaraju sa roditeljem, nastavnikom ili drugom i drugaricom, deca razvijaju samopouzdanje i empatiju. 

Ne treba zaboraviti da čitanje iz zadovoljstva ima pozitivan uticaj na školski uspeh. Prema tome, podstaknuti školarca da malo više čita i provodi vreme istražujući svet knjige višestruko je korisno. Ako razmišljate na koji način da probudite ljubav prema književnosti kod svog deteta, za početak potražite naslove kojima biste ih mogli zaintrigirati. Hijeroglif knjižara ima veliki izbor knjiga za decu, a uz to možete kupiti i sveske i pribor, kao i dekorativne olovke kako biste napravili dnevnik čitanja. Predlažemo vam nekoliko ideja koje će pomoći deci da uživaju u čitanju.

Čitajte svom detetu od najranijeg uzrasta

majka-dete-knjiga-čitanje
Pexels.com

Nikada nije previše rano (a ni previše kasno!) da počnete da čitate svom detetu. Čitanje naglas može biti deo vaše porodične rutine svakog dana. Izaberite deo dana koji ćete posvetiti isključivo čitanju i maženju, tako da to bude posebno vreme za vas i vaše dete. Kada sedi u majčinom krilu ili kasnije jednostavno bude uz mamu ili tatu, dete će se opustiti i čitanje će postati sve prijatnije. Počnite sa čitanjem bajki u ranom uzrastu (da, i dok su bebe!), sve do školskih dana kada će dete samo sa zadovoljstvom preuzeti knjigu u ruke a da to od njega ne tražite.

Napravite malu dečiju biblioteku

Imajte dosta materijala za čitanje dostupnog i vidljivog kod kuće. Ako je moguće, napravite malu biblioteku, čak i ako je to samo nekoliko polica. Možete kupiti polovne knjige ili „naslediti“ od rođaka čija su deca prerasla određene knjige i slikovnice. Posedovanje knjiga kod kuće jedna je od najboljih stvari koje možete da uradite da biste svom detetu pomogli da zavoli čitanje.

Da bi vaš mališan „izvukao maksimum“ iz čitanja, izaberite knjige koje će čitati. Istražite koja je najbolja literatura za decu ili pogledajte popularne liste, kao što je BBC-jev popis najboljih dečjih knjiga svih vremena.

Ako vidite da vaše dete pokazuje poseban interes za određeni žanr kao što je naučna fantastika ili možda avanturistički roman, postarajte se da mu ove knjige budu dostupne.

Budite primer detetu

Pokažite svom detetu da čitate i da uživate u čitanju. Jedno od načela roditeljstva je modeliranje ponašanja koje želite da vaše dete oponaša. Utisnite svom detetu da je čitanje ne samo korisna navika, već deo života. Neka vaše dete vidi kako čitate knjige, časopise ili novine. Takođe, možete da odete sa detetom u biblioteku i tako vas posmatra kako pregledavate i birate knjige. Kada mališan uvidi da vam je čitanje važno, verovatno će odlučiti da je i njemu važno. Ujedno će se osećati ohrabreno da i samo izabere knjigu za sebe na dečjem odeljenju.

Neka vaše dete vidi da se prema knjigama odnosite nežno i sa poštovanjem. Oni imitiraju vaše ponašanje, pa će činiti isto. Odlažite knjige uvek na sto, ne savijajte ivice i podjednako dobro čuvajte svoje, kao i pozajmljene knjige. Sledeći vaš primer i dete će brinuti kako o knjigama, tako i o udžbenicima i sveskama.

Ne pritiskajte dete da je čitanje obavezno

Možda deluje kontradiktorno, ali tanka je linija između podstreka i pritiska. Dete možete podstaći da čita, ali ako ste pritom naporni i zahtevni, imaćete malo uspeha. Dakle, cilj je da pokrenete mališana da čita, ali tako da ostavite utisak da je čitanje zabavno. Potrebno je usaditi ideju da je iskustvo čitanja jednako prijatno ili čak prijatnije od gledanja filmova ili TV emisija, na primer. Dete koje čita zbog dužnosti i obaveze, radi to nerado teško da će steći naviku da čita.

devojčica-knjiga-čitanje
Pexels.com

Odredite vreme za čitanje vašeg deteta. Trebalo bi da bude mirno vreme, bez ometanja. Dakle, bez telefona, televizije i ostalih elektronskih uređaja. Biće mu potreban mir kako bi otkrilo, a potom i razvilo ljubav prema čitanju.

Napravite od čitanja porodični ritual

Neka svakog dana postoji određeno vreme koje ćete provesti u opuštajućem čitanju. Ova mala, ali značajna rutina može da bude podešena tako da kreirate savršeno vreme za opuštanje posle škole ili nakon ručka tokom leta. Uvek možete ostaviti čitanje za kraj večeri i relaksaciju. (Neverovatno je koliko su deca motivisana da čitaju ako im to omogućava da duže ostanu budni). Iskoristite ovaj detetov „elan“, pa pomerite vreme za spavanje kasnije pola sata, naravno, pod uslovom da u krevetu čitaju.

Neka deca su toliko umorna do kraja dana, da je čitanje jednostavno „previše posla“ za njih. Dok vaš mališan ne bude spreman za čitanje pre spavanja, pokušajte da mu odredite udobno vreme za čitanje dok pravite večeru, nakon što završi domaći. 

Nemojte prestati da čitate detetu samo zato što je naučilo da čita

Jedan od ključnih saveta je da ne odustajete od čitanja svom detetu, čak ni onda kada je i samo savladalo čitanje. Čitajte mu na svakom koraku, sve dok vam dozvoljava. Ako nastavite da čitate svom detetu, zadržaće ga zainteresovanim da čita samostalno i razvija svoje veštine. 

Roditelji se neretko žale da njihovi rani čitaoci MOGU da čitaju, ali izgleda kao da nisu zainteresovani za knjigu. Istina je da većina dece prolazi kroz ovu fazu, ali da postoje načini da ona bude što kraća. Problem je, naravno, u tome što dete može da čita jednostavne knjige, a njegova mašta žudi za razvijenijim zapletima i likovima. Čitanje takvih knjiga za mališana je mukotrpan posao, jer ima previše reči koje on ne zna. Trud ga odvlači od priče. Gde je rešenje?

Potrebni su mu roditelji da mu čitaju, da ga fasciniraju tajnama knjiga. To je ono što će ga motivisati da se potrudi da postane veštiji čitalac. U ovoj tako osetljivoj fazi, od velike koristi će biti i ako pomognete detetu da pronađe knjige koje može da pročita, a koje će pritom smatrati uzbudljivim. Slikovnice sa puno reči dobro funkcionišu, jer slike pomažu da ostane zainteresovan i da shvati pročitano. Vremenom, kroz rad u školi, kao i čitanje knjiga koje imate kod kuće,  detetova veština čitanja sustići će njegov apetit za knjigama i dobrom pričom. 

Na kraju, da bi vaš mališan zavoleo čitanje, mora uživati u tome. Učinite vreme namenjeno čitanju knjiga zanimljivim, tako da dete bude angažovano i da se oseća samopouzdano i podržano. Uz vašu pomoć vaš školarac da će se zabavljati, ali i izgraditi korisnu i dobru naviku za ceo život.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here