Početna Porodica Tatin i mamin kutak Pojačan svrab u trudnoći – ima li razloga za brigu?

Pojačan svrab u trudnoći – ima li razloga za brigu?

1347
0

Iako u trudnoću uglavnom ulaze spremne na promene, simptomi i stanja kroz koja prolaze trudnice ponekad mogu da iznenade. Primera radi, očekuje se pojava mučnine, nesvestice i povraćanja u ranim fazama trudnoće, i to je sasvim normalno, a žene su za ovakve simptome unapred spremen. Međutim, neki simptomi, kao što je svrab u trudnoći, mogu biti iznenađujući i zabrinjavajući.

Tokom trudnoće, žena se zaista nalazi u “drugom stanju”. Telo trudnice se menja, postaje neprepoznatljivo, a pojavljuju se i silni novi simptomi koje žena ne ume da tumači. Ako o nečemu nismo informisani, velike su šanse da ćemo doživeti strah. Tako je i u trudnoći, pa će se pojavom ovakvih simptoma kod trudnice povećati zabrinutost za sopstveno i za zdravlje deteta.

Svrab u predelu genitalne regije, ali i svrab kože uopšte, jedan je od simptoma koji nije tako uobičajen i karakteristična. Zbog toga je vrlo važno da žena sazna šta sve može izazvati svrab u trudnoći.

Svrab i peckanje u genitalnoj regiji – indikator gljivica

Nevezano za trudnoću, svrab i peckanje mogu ukazivati na prisustvo gljivica. U pojedinim slučajevima će se gljivice povući same od sebe, ali u drugim nisu bezazlene i zahtevaju lekarsku intervenciju.

Kod žena se gljivice često javljaju u genitalnoj regiji, budući da je vlažna i topla sredina povoljna za razmnožavanje. Ako osećate neprijatnost, svrab ili peckanje, prvi korak jeste da izaberete blaže sredstvo za intimnu higijenu i da pauzirate upotrebu sintetičkih gaćica. Ukoliko svrab prođe nakon određenog vremena, nema potrebe da posetite lekara. Međutim, ukoliko je svrab uporan i periodično se javlja, vreme je da zakažete termin kod svog ginekologa.

Pažnju obratite i na sekret. Boja i konzistencija sekreta mogu ukazivati na različite krivce za pojavu vaginalnog svraba: Candida albicans i Trichomonas protozooa najčešći su krivci. U prvom slučaju reč je o upornoj gljivici, a u drugom o bakteriji. U oba slučaja se u proces izlečenja uključuju medikamenti: vaginalne tablete, oralne tablete i kreme. Ako se pridržavate terapije, infekcija će se uskoro povući.

Ukoliko primetite pojavu crvenila i iritacije, koju prate svrab i peckanje, najsigurnije je da se obratite lekaru ili farmaceutu. Većina žena bar jednom u svom životu doživi vaginalnu infekciju i ne bi trebalo da osećate stid ili krivicu ako vi trenutno prolazite kroz ovo neprijatno iskustvo.

Pojačan svrab kože u trudnoći

Čak i ako ste već imali neprijatno iskustvo sa bakterijskim ili gljivičnim infekcijama, svrab koji osetite tokom trudnoće može vas iznenaditi. Naime, u pitanju je drugačija vrsta svraba – svrab koji se oseća svuda po koži i nemoguće ga je zanemariti. Ipak, umeren svrab ne bi trebalo da bude alarm za uzbunu. Naime, umeren svrab kože u toku trudnoće je potpuno normalan, budući da veća količina krvi struji ka koži.

Ako osećate svrab u predelu abdomena, koža verovatno reaguje na rastezanje usled rasta bebe. Savetuje se da birate komotniju odeću, izbegavate sintetiku i veštačke materijale, te da koristite prirodne materijale poput pamuka. Dodatni saveti za ublažavanje svraba kože u trudnoći su:

  • promena deterdženta za veš i dezodoransa – ovi proizvodi mogu sadržati agresivne hemikalije ili parfeme koji mogu izazvati i pospešiti iritaciju kože;
  • koristite mleko za telo, posebno ako imate suvu kožu sklonu pucanju;
  • kalamin losion ili puder mogu ublažiti nastalu iritaciju, te preparat potražite u apoteci ili drogeriji;
  • hidrirajte se tokom celog dana – ukoliko imate opciju, konzumirajte vodu obogaćenu elektrolitima, koji će vam dati dodatni bust;
  • koristite osveživače vazduha (humidifier) i ventilatore, kako biste kreirali prijatnu atmosferu, posebno tokom toplih meseci.

Kolestaza u trudnoći

Slab i umeren svrab nisu alarmantan simptom u trudnoći, te nema razloga za brigu. Međutim, ako primetite da svrab postaje sve jači, obavezno se obratite lekaru. Naime, jak svrab u trudnoći može biti simptom kolestaze.

Kolestaza u trudnoći predstavlja oboljenje jetre i najčešće se javlja u poslednja tri meseca trudnoće. Glavni uzrok kolestaze nije sasvim jasan, ali je jasno da promene u hormonima tokom trudnoće utiču na proizvodnju digestivnih enzima u jetri, koji su zaduženi za procesuiranje masti. Jak svrab najčešće je rezultat nakupljanja soli iz digestivne tečnosti, koja dospeva do krvotoka buduće majke.

Stanje može biti nasledno, ali se može pojaviti i sporadično. Ako ste u prvoj trudnoći prošli kroz kolestazu, veća je verovatnoća da ćete je doživeti i tokom narednih. Posledice uključuju preuranjen porođaj, dok beba može imati problema sa plućima. Svrab će nestati nekoliko dana po rođenju deteta.

Ukoliko sumnjate na kolestazu, proverite da li posedujete karakterističan simptom: pojačan svrab bez pojave crvenila ili iritacije. Svrab možete osetiti po celom telu, ali najčešće na stopalima i dlanovima. Simptomi kolestaze uključuju i promenu boje beonjača, tamniji urin, pojavu zatvora…

Dijagnozu će potvrditi lekar nakon analize krvi i jetrenih enzima. Terapija se najčešće sastoji iz losiona koji su pogodni za korišćenje tokom trudnoće. Lekar će vam verovatno preporučiti i suplemente vitamina K, budući da bolest utiče na sposobnost tela da iskoristi hranljive materije.

Osluškujte svoje telo i uradite prenatalni test

Najvažnije je da sve vreme osluškujete svoje telo. Međutim, tokom trudnoće moramo biti posebno oprezni prilikom pojave novih simptoma, jer i nešto bezazleno poput pojačanog svraba može ukazivati na veći problem. Baš iz tog razloga brojne trudnice tokom cele trudnoće osećaju anksioznost i blagu paniku.

Na svu sreću, postoji način da bar delimično smanjite stres i osetite olakšanje. Naime, već od desete nedelje trudnoće moguće je obaviti prenatalno testiranje. Testiranje se vrši na osnovu malog uzorka majčine krvi, a može ukazati na postojanje hromozomopatija, te otkriti pol bebe. Moj prenatalni test sa velikom preciznošću otkriva postojanje najčešćih trizomija (Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom). Test je precizan i pouzdan i rezultati se dobijaju već nakon 7-10 dana. Prenatalno testiranje sigurno će umiriti bar deo vaših strahova, te ćete moći da mirno plovite kroz trudnoću.

Ukoliko primetite pojačan svrab u trudnoći koji ne jenjava ili se pogoršava, svakako se obratite lekaru za savet. Uz pomoć adekvatne terapije (ako je neophodna) za kratko vreme ćete se rešiti neželjenih simptoma, bolje ćete se osećati, a beba će doći na svet jaka i zdrava.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here