Početna Porodica Saveti Pomozite detetu da pobedi strah od lekara

Pomozite detetu da pobedi strah od lekara

3455
0
doktor
foto: huffpost.com

Većina dece pokazuje izraziti strah kada treba da ode na lekarski pregled, a mališani se naročito plaše igle, pa je strah najveći ukoliko u bolnicu odlaze da prime vakcinu ili injekciju. Još na veoma niskom uzrastu deca jasno prepoznaju bolničko okruženje i lekarsku ordinaciju i počinju da negoduju, da plaču i vrište još i pre nego što ih uvedete u bolnicu. Tada se javlja i strah od lekara.

Prema mišljenju stručnjaka, odgovornost za dečji odnos prema lekarima snose, naravno, roditelji. Ako detetu prezentujete pedijatra kao osobu koja je tu da mu pruži pomoć da što brže ozdravi, ako mu redovne kontrolne preglede predstavite kao aktivnost koja se ne dovodi u pitanje, a savete lekara kao ono što se, zarad dobrog zdravlja, treba poštovati, dete će vrlo brzo i samo razviti takav stav.

Prema statističkim podacima, retki su odrasli ljudi u Srbiji koji odlaze na redovne preglede. Obično se obraćamo za pomoć lekaru tek kada se razbolimo. Takvo neodogovorno ophođenje prema sopstvenom zdravlju je naročito opasno ako su u pitanju roditelji male dece, jer se deca uče odgovornosti upravo od svojih roditelja i usvajaju njihove modele ponašanja.

Vodite dete kod njegovog izabranog pedijatra kada god je to moguće

Stručnjaci ističu da je od velike važnosti da decu, kada god je to moguće, pregleda njihov pedijatar. Većina dece u svojim matičnim Domovima zdravlja ima svog pedijatra, ali se često dešava da kada dete odvedemo lekaru, njihov pedijatar radi u suprotnoj smeni. Tada pregled obavi drugi lekara. To nije dobro rešenje, i treba ga koristiti samo u hitnim situacijama.

Za dete je od velike važnosti da posećuje uvek istog, svog pedijatra, jer će ono tako vremenom razviti poverenje u njega i strah će nestati, što je naročito važno u slučajevima kada se za lečenje koriste injekcije. Za prevazilaženje dečjeg straha od izuzetnog značaja je i povremen razgovor o lekaru. Ako kod kuće s vremena na vreme pričate sa detetom o „čika doktoru“, ono ga neće zaboraviti, pa će prilikom njihovog narednog susreta mališan biti manje uplašen, jer zna gde je došao i jasno mu je da lekar ne želi da mu naudi.

Redovni sistematski pregledi imaju veliki značaj

Dok ne navrše 6 meseci, bebe odvodimo na redovne pedijatrijske kontrole svakog meseca. Nakon toga, redovni sistematski pregledi se zakazuju u devetom, dvanaestom i osamnaestom mesecu. Sa osamnaest meseci vrši se i poslednja redovna vakcinacija. Zatim se redovni pregledi obavljaju na svakih godinu dana.

Pedijatri ukazuju na veliki značaj redovnih zdravstvenih kontrola. Nakon što napuni 3 godine, dete se šalje na specijalističke preglede kod očnog lekara, fizijatra, kod stomatologa. Ako dete, ne daj bože, ima neki zdravstveni problem bez izraženih simptoma, upravo se na tim specijalističkim pregledima on može otkriti. A što se ranije otkrije, lakše ga je i otkloniti.

Prema mišljenju psihologa, nije na odmet da ponekad povedete mališana sa sobom i kada vi odlazite na pregled. On će tako razumeti da je poseta lekaru nešto što je uobičajeno i vremenom će pokazivati sve manje negodovanja i straha. Ovaj „trik“ je od posebne važnosti kada su u pitanju stomatološki pregledi, jer se deca najviše boje zubara.

Nikada ne zastrašujte dete lekarom

Pretnje mališanu da će morati kod lekara ako ne bude dobro su izuzetno loše. Lekare ne treba koristiti da bi njima ucenjivali decu. Manipulacija dečjim strahom je apsolutno pogrešna i može imati mnoštvo negativnih posledica.

U trenutku kada dete shvati da su pedijatri tu da bi mu pomagali, a ako se pravilo postavite taj će trenutak pre ili kasnije sigurno doći, mališan više neće praviti problema u vezi odlaska kod lekara.

Ukoliko dete vodite na vakcinaciju ili mu se daju injekcije, ne služite se lažima. Popričajte otvoreno sa njim. Objasnite mu da će verovatno osetiti mali bol, ali da će on brzo prestati, a da će mu injekcija pomoći da ozdravi i da se oseća bolje. Ako se još pri tome ponašalo pristojno, dobro je nagraditi ga. Biće dovoljno kupiti mu neku sitnicu ili omiljeni slatkiš.

Ukoliko dete počne da plače, nipošto ga nemojte kritikovati i vikati na njega i govoriti mu da je kukavica, jer bol nije toliko jak. Umesto da ga kritikujete, utešite ga i ohrabrite i dopustite mu da izrazi svoje emocije. U situacijama kada je neophodna hospitalizacija ili neki bolan pregled, morate biti sve vreme pokraj svog deteta.