Početna Škola Prepričana lektira „Pop Ćira i pop Spira“ prepričana lektira sa analizom (Stevan Sremac)

„Pop Ćira i pop Spira“ prepričana lektira sa analizom (Stevan Sremac)

24460
5

Pred vama se nalazi ukratko prepričano delo Stevana Sremca, Pop Ćira i pop Spira. Tekst koji je pred vama može vam veoma dobro poslužiti i kao građa za pismeni sastav na ovu temu. Naša preporuka je da ipak pročitate delo i doživite ga na svoj način.

O romanu

Roman „Pop Ćira i pop Spira“ je jedno od najpoznatijih dela Stevana Sremca. Poznata je činjenica da se Sremac služio istinitim događajima koji su ga inspirisali da piše svoja dela. Tako je ovaj roman imao svoju istinitu potporu u jednom događaju iz nekog vojvođanskog sela, a u kome je opisana svađa dvojice popova koja se završila tučom. Ovaj smešan i neprikladan događaj Sremac je pre svega pretvorio u pripovetku pod nazivom „Baš njegovi zubi“, a nekoliko godina kasnije, pripovetku je proširio i oblikovao u roman koji danas imamo pred sobom.

Pop Ćira i pop Spira

Opis popova je vrlo zanimljiv. Njhova imena- Kirilo i Spiridon, odavno su zamenjena nadimcima Ćira i Spira, a pored toga, pop Ćiru su zvali i Hala, jer je na nekom venčanju pojeo punu korpu krofni, tako da je domaćica koja ih je pržila bila u neverici da neko može toliko krofni pojesti. Pop Spiru su zvali Kesa jer se kao mladi pop na nekom venčanju grabio sa ostalom decom dok je kum bacao novčiće iz kese. Oni su se, razume se, ljutili zbog tih nadimaka, ali na neki način su ih ti nadimci obeležili. Sam pripovedač za popove kaže da su bili nemarni prema poslu, a nasuprot tome, veoma bogati. Lepo su živeli od svog posla, toliko da su izgradili lepe i velike kuće, sa velikim dvorištima i imanjima. Voleli su svoj posao, jer im je donosio mnogo novca, s pritom, uvek su bili siti,  jer su ih domaćini bilo koje kuće veoma cenili i uvek lepo ugostili. Popovi su zato imali ogromne stomake, za koje pripovedač kaže da su jedva mogli staviti pojas oko njih. Međutim, popovi su bili veoma bliski i međusobno su se poštovali i voleli. Nije bilo dana da jedan drugog nisu posetili, zatražili neki savet i slično.

Popadije Sida i Persa

Popadije su jedino zajedničko sa popovima imale takođe ogromne trbuhe, ali se nisu volele kao popovi. Njihov odnos ogledao se u tome da jedna napravi što bolje krofne ili neki drugi kolač i odmah pošalje ovoj drugoj popadiji koja će se srditi i ljutiti jer su joj ispale dobro i ukusno. Dakle, bili su veoma zavidne i ljubomorne. Naizgled, njihov odnos je bio sjajan, razgovalare su o raznim temama, posećivale se, savetovale, ali se nikada nisu volele. Popadije su imale veliki uticaj na svoje porodice, a najvažniju ulogu su imale u vaspitanju kćerki i održavanju kućnog reda. Bile su izuzetne domaćice, vredne i brze, pa im kućni poslovi nisu bili teret. Međutim, one i njihova ljubomora će dovesti do glavnog sukoba među popovima i te dve popovske porodice uopšte. Korist i ljubomora i jedne i druge biće presudna da ove dve porodice okončaju svoje dugogodišnje prijateljstvo.

Kćerke Melanija i Juca

Mleanija je bila pop Ćirina i Persina kćerka. Bila je od malena čudna, što je navodilo nekoliko puta i da razmišlja o samoubistvu. Zdravlje joj nije bilo sasvim dobro, što je uzrokovalo da bude uvek bleda i iscrpljena. Roditelji su se uvek brinuli i strahovali šta je uzrok njenim čudnim postupcima i slabom zdravlju. Persa je na njeno vaspitanje uticala tako da Melanija zavoli da čita, pogotovo strane romane, da zavoli klavir, da ima manire i damsko držanje. Okretala je ka evropskom načinu ponašanja, dok je Juca ili Julka, bila je sasvim drugačija. Bila je dobrog, čak odličnog zdravlja, jedra i držeća, sa rumenim obrazima i punačkim telom, potpuno zdrava. Dok je Melanija čitala ljubavne romane i žalila tužne likove u njima, Julka je pomagala mami u kuhinji, oko živine u dvorištvu, obavljala poslove u bašti i voćnjaku. Nju je majka vaspitavala tako da sutradan bude pre sveg, dobra domaćica i da ume što više toga da uradi. Međutim, Juca je bila dosta tiha i povučena. Nije bila mnogo pričljiva, što je njenu majku dosta ljutilo.

Dolazak mladića Petra Petrovića i prve svađe dveju porodica

Vest o dolasku učitelja Petra Petrovića, mladog, lepog i veoma kulturnog, odjeknula je brzo i uz puno nagađanja. Pojavio se u crkvi, u vreme liturgije, a njegov očaravajući glas zasenio je sve prisutne.

Vrlo brzo nakon toga pročulo se da je selo stigao novi učitelj, da je veoma lep, elegantan, da božanstveno peva i tako dalje. Naravno da su takve glasine ubrzo stigle i do popadija-Side i Perse. Budući da su Melanija i Juca bile devojke za udaju, a mladoženja se morao tražiti polako i obazrivo, učitelj Pera je bio idealna prilika za zeta. Pop Spira je tod dana služio u crkvi i prvi se upoznao sa Perom, odmah nakon toga mu je pokazao selo, njehovu kuću i upoznao ga sa suprugom Sidom i kćerkom Julkom. Majka je bila oduševljena i zasenjena ličnošću Pere Petrovića, dok je Julka bila stidljiva i uzdržana. Ubrzo nakon toga Pera ze pojavio na porodičnom ručku kod pop Spirine porodice, a Persa, doznavši to, naljutila se i toliko pobesnela, da je odmah naterala pop Ćiru i Melaniju da odu iznenada kod pop Spirinih. Tada je usledio niz komičnih situacija, pogotovo onih koje se tiču popadija.

Naravno da se Sida nije obradovala nepozvanim gostima, jer je u tome odmah videla Persine namere, a isto tako se ni Persa nije oduševila gostoprimljivošću namenjenu učitelju Peri. Međutim, Melanija i Jukla su se potpuno različito ponašale. Melanija je bila više raspoložena za druženje i razgovor sa učiteljem, dok se Julka suzdržavala. To je izazivalo različite reakcije njihovih majki, što dovodi do pakosti-Persa namerno uzima času sa stola i briše je rukavom, kako bi pokzala da je čaša prljava, iako je znala da nije tako. Sidu je to mnogo naljutilo, pa će, nakon što su prešli kod pop Ćirinih u kuću, uzeti čašu i podići je da vidi koliko je prljava, a zatim isprovocirati Persu time što naglašava da nije uredna i čista. Nakon toga došlo je do svađe popadija, one više nikada neće popraviti odnose. Naprotiv, samo će ih pogoršati. Popovi nisu shvatili tu svađu za ozbiljno, pa su nastavili svoje duženje.

Ljubav Melanije i Pere

Nakon svađe popadija, usledili su hladni i distancirani odnosi. Popadije i njihove kćerke se nisu više posećivale, a mladi učitelj Pera se više naklonio pop Ćirinoj kući. Između njega i Melanije rodile su se simpatije. Imali su mnogo toga zajedničkog, a naročito ljubav prema romanima i čitanju. Takođe su voleli da šetaju dvorištom, da pričaju, da se šale, a Melanija je umela da bude smela, direktna, nije se stidela da kaže šta misli i oseća. Persi je bilo drago jer su se lepo slagali i užvala je, praveći planove o njihovoj budućnosti. Takođe je uživala jer je znala koliko je Sida ljubomorna i zavdina. Pera i Melanija će se kasnije i venčati i otići iz sela u grad, međutim, Pera nikada nije zaboravio Julku i potajno je čeznuo za njom, što svedoči i njihov zadnji susret.

Ljubav Julke i berberina Šace

Julka je posle svega ostala dosledna svojoj stidljivoj prirodi, iako ju je majka često grdila i isticala da joj to ništa dobro neće doneti. Međutim, Julka je svoju sreću pronašla sasvim slučajno. Dok je okopavala baštu iznad kuće, samo jedna ograda je delila od voćnjaka jedne starice, čiji je rođak tu često dolazio. Berberin Šaca je uočio Julku koja je odbijala svaki kontakt s njim. Međutim, dani su prolazili, a zaljubljenost ovo dvoje bila je sve veća i očigledna. Pop Spira i Sida nisu odobrili tu ljubav u početku, jer je Šaca bio siromašniji i nije bio obrazovan, ali kasnije su se složili i podržali taj brak jer je Šaca trebao da nasledi neka imanja i obećao je da će studirati medicinu u Beču. Julka i Šaca su bili mnogo srećni i uživali su sa svojom decom.

Sukob popova, podmetanje konjskog zuba i suđenje

Do sukoba popova, naravno, dolazi preko popadija. Naime, oko nedelju dana popovi su bili službeno odsutni i nisu bili kod kuće. Za to vreme su popadije sve činile da što više jedna drugoj napakoste. Tako je Sida remetila mir i druženje Pere i Melanije. To je Persu mnogo ljutilo, pa je odmah po povratku pop Ćire sa puta, ispričala šta se sve događalo. Pop Ćira je bio ljutit i odlučio je da porazgovara sa pop Spirom. Međutim, razgovor nije prošao slavno.

Popovi su se najpre posvađali, a zatim i potukli, gde je pop Spira pop Ćiri izbio zub. Nakon toga, uslediće i suđenje pop Spiri, jer je pop Ćira bio veoma ljut i odlučio je da tuži svog bivšeg prijatelja. Da bi stvari bile smešnije, na putu do mesta gde im se sudilo, pop Spira je pop Ćiri podmetnuo konjski zub, a kada je sudija to video, u prvi mah se ismejao, ali se onda i naljutio. Da bi se stvari sredile i da pop Ćira ne bi bio optužen za klevetu, sudija je tražio da se popovi izmire. Tako je došlo do pomirenja dvojice popova, nekadašnjih dobrih prijatelja. Oni su nastavili da sarađuju, poslovno su komunicirali, ali se nikada više nisu voleli i slagali kao nekada. Međutim, popadije i kada su već bile u poznim godina, i dalje se nisu volele i nisu pričale. Tako je okončano prijateljstvo dve popovske porodice.

Prethodni članakLiterarni konkurs za osnovce “Miris dunje na ormaru”
Sledeći članakZvezda – Azra Kašić (VIII razred)

5 KOMENTARI

  1. Pa ovo je dobar tekst ali treba sve ukratko da se isprica a ne sve odvojeno msm bruka i sramota… ??????

  2. Sve 5 sve pohvale,ali samo je jedna stvar sporna,analiza treba biti mnogo kraća,po etapama a ne po likovima i desavanjima sve u svemu 4

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here