Početna Zdravlje Narodni lekovi Povrede kod dece – Najbolji prirodni lekovi za posekotine, opekotine, oderotine, ubode,...

Povrede kod dece – Najbolji prirodni lekovi za posekotine, opekotine, oderotine, ubode, modrice

999
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Deca su stalno u pokretu, a baš i ne znaju da se paze. Usled njihovih neprestanih i nedovoljno pažljivih aktivnosti često dolazi do raznih nezgoda i povreda. Zato nije na odmet da roditelji budu uvek pripremljeni za vanredne i nepredvidive okolnosti, da znaju kako da postupe u slučaju povreda, kako bi se ublažile nastale tegobe, bol, krvarenje, infekcije…

Kada do povrede dođe, nema mesta panici, već treba reagovati brzo i promišljeno. U tradicionalnoj medicin postoje razne narodne metode lečenja i prirodni lekovi koji umnogome pomažu kod posekotina, opekotina, ogrebotina, uboda, uganuća, udaraca i modrica. Pa da krenemo redom.

Prirodno lečenje posekotina

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Posekotine su jedna od najčešćih vrsta povreda kojima su deca sklona. Mogu se ispirati limunovim sokom. Da bi se sprečila pojava infekcije, posekotinu posle ispiranja limunovim sokom premažite belnacetom jajeta. Kada belance malo zasuši, stvoriće opnu preko rane, što će sprečiti dalje zagađenje na mestu posekotine i znatno smanjiti šanse da dođe do infekcije.

U saniranju posekotina i sprečavanju infekcije posečenog mesta, vrlo efikasno deluje i list bokvice. Ranu najpre treba isprati vodom, limunovim sokom ili rakijom, pa premazati nekim uljem, najbolje kantarionovim. List bokvice dobro oprati, nagnječiti i previti njime posekotinu. Posečeno mesto može se previjati i listom svežeg kupusa, držati list na ranu po dva sata, 2-3 puta dnevno.

Ogrebotine i poderotine

I ove vrste dečjih povreda su česte. Pored toga, ogrebotine i oderotine mogu biti i jako bolne i lako može doći do infekcije. Sa povređenog mesta najpre treba ukloniti prašinu, zemlju, pesak ili bilo šta drugo što se na rani našlo i što je tu povredu verovatno i izazvalo. Ranu zatim treba dezinfikovati alkoholom ili rakijom. Natopiti vatu i pažljivo, bez pritiskanja, isprati ranu. Ako je povreda na mestu koje ne prekriva odeća i ako nema krvarenja, ranu ne pokrivati, jer će brže zarastati ako ima više vazduha. Ako krvari, za previjanje koristite čist zavoj.

Prirodni lekovi za opekotine

Ako se dete izgori, to je isto jako nezgodna povreda, boli, verovatno će se pojaviti plik i sl. Ranu odmah treba premazati maslinovim ili suncokretovim jestivim uljem. Svinjska mast je takođe odlična. Ako opekotine nisu teže, pomaže narendan sirovi krompir. Za sprečavanje plikova i ublažavanje bola poslužiće malo sode bikarbone. Opekotinama takođe prijaju i oblozi od hladnog mleka.

Još jedan lek za sveže opekotine je i pšenično brašno. Premažite ranu tankim slojem, što će umiriti bol i u dobrom procentu onemogućiti pojavu plikova. Ukoliko plikovi već postoje, stavite na njih ispasiranu kuvanu šargarepu ili ispečene kolutove crnog luka. Luk je naročito blagotvoran ukoliko dođe do infekcije.

Ako se desi da dete vrućom hranom opeče jezik, dajte mu da lizne malo jabukovog sirćeta i probajte da nagovorite dete da nekoliko sekudni zadrži sirće u usnoj duplji.

Lečenje uboda

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ubod na ljusku ili na trn isto je vrlo nezgodan i bolan, naročito ako je u tkivu ostalo strano telo. Tada na ranu stavite svež paradajz, list bokvice ili svežeg kupusa. Ako dete ubode pčela ili osica, najpre odstranite žaoku, pa mesto uboda utrljajte rasečenom polovinom glavice crnog luka, ili svežim smrvljenim peršunovim listom. Ujede komarca hladite i premazujte jabukovim sirćetom.

Kako lečiti modrice i podlive

Kod modrica je zapravo reč o unutrašnjem krvarenju, a modrice mogu takođe biti jako neprijatne i bolne. Da bi sprečili oticanje, pomodrelo mesto hladite ledom. Led pomaže i tako što povređeno mesto počinje da trne i utrnuće ublažava bol. Neposredno nakon udarca, premažite detetu margarin ili maslac preko mesta povrede, tako ćete, zavisno od jačine udarca, možda sprečiti da pomodri.

Otekline i uganuća

U slučaju da dođe do uganuća i pojave otekline na zglobu, najefikasnije su obloge od listova kupusa ili obloge od mekinja pomešanih sa alkoholom ili rakijom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here