Početna Porodica Saveti Pravila bezbedne vožnje sa detetom u kolima

Pravila bezbedne vožnje sa detetom u kolima

2330
0

Vožnja sa decom može biti zabavna i za putnike i za vozače. Međutim, povrh svakodnevne brige o mališanima, imate dodatnu odgovornost da ih prevezete bezbedno do vaše destinacije. Ovakva vožnja se može pokazati kao stresna, ukoliko ne znate šta da radite.

Ovo su pravila bezbedne vožnje sa detetom u kolima, koja će osigurati maksimalnu bezbednost mališana u toku vožnje.

1. Vežite pojas

Pojas je veoma jednostavan izum, koji je spasio najviše života u saobraćaju od svog uvođenja, ali i dalje ima ljudi koji nemaju naviku da vežu pojas.

Ako ne vezujete pojas, ne samo da izlažete sebe većem riziku u slučaju nesreće, već pružate loš primer svojoj deci. Između ostalog, deca uče na osnovu posmatranja, a kada budu videla da vi ne vezujete pojas, zašto bi oni sutradan kao mladi vozači vezivali pojas.

Vežite pojas svaki put kada sedate za volan, pa makar to bile i vožnje do prodavnice. Iako možete da kontrolišete svoje vozilo, vi ne možete da znate kako će se ostali učesnici ponašati u saobraćaju i da li će vam neko izleteti na put.

2. Informišite se o bezbednosti vašeg automobila

Da li ste čuli da je Fiat Punto poslednje generacije (Grande Punto) osvojio nula zvezdica na testiranju bezbednosti od strane organizacije EuroNCAP? To ne znači da je vreme da date svoj polovni Punto za otkup, i dalje je reč o relativno bezbednom automobilu.

Rezultat je loš jer je reč o 12 godina starom automobilu kojem nedostaju moderne bezbednosne funkcije, ali je u svoje vreme osvojio 5 zvezdica. Proverite kako se vaš automobil kotira na EuroNCAP listi testiranih vozila i razmislite o zameni automobila.

3. Važnost dečijeg sedišta

Prema istraživanjima, mnoga dečija sedišta su nepravilno postavljena. Kako biste bili sigurni da ste pravilno postavili sedište, pažljivo pratite uputstva koja su došla sa sedištem, jer bezbedna vožnja sa detetom u automobilu zavisi od toga.

Saznajte koliko godina dete treba da ima da bi prešlo na naredno sedište. Ali nemojte da žurite, jer se sa povećanom visinom sedišta žrtvuje bezbednost. Držite ih u sedištima koja su predviđena za njihovu težinu i visinu.

Pogledajte kako pravilno postaviti dečije auto-sedište.

4. Pazite šta stavljate u automobil

Svi predmeti u automobilu koji nisu postavljeni na bezbedno mesto mogu postati projektili u slučaju nesreće, pa i ako morate da nalegnete na kočnicu.

Ne stavljajte ništa teško na policu iza zadnje klupe, jer veoma lako može povrediti nekoga ko sedi pozadi ili napred. Teške stvari držite na podu automobila ili u prtljažniku.

Obratite pažnju i na igračke, nemojte da dajete deci prevelike i preteške igračke. Isto važi i za balone, jer mogu da smetaju vama i utiču na vidljivost.

Pored predmeta, i sami putnici mogu postati projektili. Zato je važno da i putnici na zadnjoj klupi vežu pojas, jer mogu povrediti sebe ili putnike ispred sebe u slučaju nesreće.

5. Spustite telefon dok vozite

Još jedna veoma ružna vozačka navika je korišćenje telefona u toku vožnje. Odložite telefon, isključite ton i notifikacije, koristite handsfree opremu ako morate da razgovarate u toku vožnje.

Korišćenje telefona u toku vožnje ometa koncentraciju vozača. Čak i ako ne držite telefon u ruci dok pričate, jer morate da razmišljate o tome šta druga osoba govori. Time ne samo da izlažete putnike opasnosti, već prenosite loše navike svojoj deci.

6. Uvek znajte gde vam je dete (u i oko automobila)

Svake godine se dešavaju slučajevi u kojima deca umiru zarobljena u kolima. Nekad se to dešava jer sama uđu u automobil i ne znaju da izađu, a nekad su zaboravljena od strane roditelja (dešava se češće nego što biste mislili).

Dobro znate koliko se zatvoreni automobil može brzo ugrejati, pa i na blagom suncu. Deca (naročito bebe) ne mogu da izdrže visoke temperature kao odrasli i posebno su ranjiva na toplotne udare.

Postoji nekoliko načina da se podsetite da vam je dete na zadnjem sedištu, možete staviti igračku na prednje sedište, u gepeku ili na bilo koje vidljivo mesto. Takođe, postoje aplikacije koje su povezane na blutut uređaj koji se stavlja pored deteta.

  • Nemojte da pustite dete da se šetka po automobilu, naročito ako ste na uzbrdici. Nesreće su se dešavale kada dete slučajnu spusti ručnu kočnicu.
  • Ne okrećite se kako biste dodali stvari deci u toku vožnje. Ako baš morate, zaustavite vozilo, ili makar sačekajte crveno svetlo na semaforu.
  • Uključite child lock i zaključajte sva vrata i prozore. Deca lako mogu da otvore vrata u toku vožnje, a ne moramo da pričamo zašto je to opasno.

Nemojte da zaboravite da osmotrite okruženje pre nego što se uparkirate u rikverc. Nesreće se dešavaju i u ovim situacijama. Roditelji ne vide malu decu koja se igraju i onda dolazi do tragedije…

Briga o deci je konstantan posao, nemojte da zaboravite kako voziti bezbedno sa detetom u automobilu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here