Početna Porodica Saveti Prednosti dojenja i kako sačuvati majčino mleko

Prednosti dojenja i kako sačuvati majčino mleko

2454
0
dojenje

Dogodio se najradosniji trenutak – beba je došla na svet. Priroda se postarala i podarila bebi najsavršeniju i najbolju hranu na svetu – majčino mleko.

Prednosti dojenja

Dojenje je čudotvorno za mladu majku i njen odnos prema detetu. Ona  i njena beba su same po sebi srećne i osećaju sve veću ljubav jedna za drugu. Velika prednost dojenja je u tome što je mleko uvek čisto i dete nikad ne može dobiti stomačnu infekciju ako se njime hrani. Sa praktične strane dojenje štedi vreme, jer nije potrebno sterilisati bočice, pripremati zamene za mleko, nema potrebe za frižiderom itd. Prilagođeno je potrebama novorođenčeta u svakom mogućem smislu, pa dete može sisati koliko kod želi.

Kolostrum (tečnost koja nadolazi u dojke pre pojave mleka) ili tzv. prvo majčino mleko je našto najvrednije za bebino zdravlje. Ono štiti i jača imunitet vaše bebe. Kolostrum sadrži imunoglobulin A (IgA) koji se u nešto manjim koncentracijama nalazi i kasnije u mleku, a deluje tako da stvara zaštitu protiv virusa i bakterija.

Od tri do pet dana posle porođaja, kolostralno mleko se menja u „zrelo mleko“ koje sadrži idealnu količinu vode, masnoća, šećera, enzima i proteina neophodnih za pravilan rast i razvoj deteta.

Još neke prednosti dojenja:

  • Bebe hranjene isključivo majčinim mlekom od rođenja pa do navršenih šest meseci života bolje napreduju.
  • Isključivo dojenje obezbeđuje bebama savršinu ishranu i sve što im je potrebno za zdrav rast i razvoj mozga.
  • Bebe su zaštićenije od respiratornih infekcija, crevnih bolesti i drugih bolesti opasnih po život.
  • Imaju bolju zaštitu od gojaznosti i nezaraznih bolesti kao što su astma i dijabetes.

Kako sačuvati majčino mleko

Ipak, dešava se da majci nestane mleko ili da ga prosto nema  u dovoljnoj količini. Šta da se radi u takvoj situaciji? Ni u kom slučaju se nemojte nervirati, to će samo pogoršati stanje. Pokušajte da racionalno analizirate moguće razloge, da lije u pitanju nepravilna ishrana ili nervni stres. Ako ste bolesni, lečite se prirodnim sredstvima. Nikako ne upotrebljavajte pilule i tablete. A ukoliko baš morate da koristite nešto od medikamenata obavezno se posavetujte sa lekarom.

Mnoge žene se posle porođaja plaše gojaznosti. Suvišna težina jeste loša, ali o tome možete razmišljati tek kad prestanete da dojite vašeg anđela. A dotle, obavezno uvedite u obrok čaj sa mlekom, kaše od žitarica, sir, supe, čorbe od povrća, obavezno dosta svežeg voća i povrća. Svega mora biti u dovoljnoj količini, kako bi se stvorilo mleko koje će zadovoljiti potrebe deteta.

Nije dobro ako je mleko nestalo zbog stresa, ali i tu se može pomoći. Mir i kvalitetna ishrana, mnogo tečnosti, svež vazduh, san i umirujuće trave, put su ka obnavljanju mleka.

Tokom dojenja, svaka mama mora da brine o tome da uvek ima dovoljnu količinu mleka koje će u malom čoveku postaviti temelje zdravlja, snage i lepote.

Ukoliko ste prinuđeni da dohranjujete bebu i razmišljate da u ishranu uvedete kravlje mleko morate biti svesni određenih rizika. Kada uvesti kravlje mleko u ishrani vašeg deteta?

Prethodni članakNazahvalni drvoseča – norveška bajka
Sledeći članakIgre za bebe i malu decu (edukativne igrice)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here