Početna Škola U školi Prednosti neformalnog obrazovanja

Prednosti neformalnog obrazovanja

263
0

Obrazovanje koje stičemo tokom školovanja, u velikoj meri je usmereno na teoretski deo. Čini se da je su časovi praktične nastave koje pohađamo u okviru redovnih srednjoškolskih ili fakultetskih obaveza nedovoljni za samostalni rad. Često nam se i ne pruža dovoljno prilika da stečeno znanje primenimo u poslu kojim ćemo se baviti. U većini slučajeva, vannastavne aktivnosti u redovnom obrazovanju su zanemarene ili su zastupljene u malom procentu.

Upravo je zbog toga neformalno obrazovanje važan deo našeg usavršavanja. Ono nam daje mogućnost da uzmemo onoliko koliko želimo i koliko smo spremni, u skladu sa svojim potrebama i sposobnostima. Učimo ne samo od predavača već i od ostalih učesnika i učesnica. Znanje upijamo u hodu, bez bojazni od ocena i obavezne školske literature.

Načini sticanja neformalnog obrazovanja

Dodatno usavršavanje omogućava nam da dobijemo znanja i veštine neophodne za lični i profesionalni razvoj. Kompetencije koje stičemo na taj način mogu biti ključne pri konkurisanju za budući posao ili za započinjanje sopstvenog biznisa. Izvesno je da nam raznolika usavršavanja mimo redovnog školovanja mogu pomoći u raznim aspektima života.

U zavisnosti od onoga šta nas zanima, možemo pohađati različite kurseve, obuke, predavanja, konferencije, diskusije, tribine, seminare, treninge, omladinske razmene, radionice i sl. Neretko su nabrojane stvari besplatne, a neke od njih se odvijaju i onlajn. Uglavnom se na kraju završenih aktivnosti dobija sertifikat ili potvrda koja može upotpuniti naš CV i pomoći nam na intervjuu za posao.

Važno je naglasiti da su mogućnosti za neformalno usavršavanje mnogobrojne. Potrebno je izabrati oblast koja nas zanima i krenuti sa sticanjem novih znanja. Ono što je ključna stvar za većinu nabrojanih načina sticanja neformalnog obrazovanja je da uglavnom ne postoji starosno ograničenje. Možemo se usavršavati ako imamo petnaest, ali i ako imamo sedamdeset godina. No limit age.

Kursevi

Kursevi mogu biti iz različitih oblasti kao što su recimo kurs fotografije, kurs rada na računaru, izrada raznih ručnih radova, kurs šivenja, slikanje na staklu, oslikavanje svile, dekupaž tehnika, izrada kolača, ukrašavanje medenjaka…

Ovakve kurseve obično organizuju nevladine organizacije, ali i institucije i firme. Uglavnom ne postoji starosna granica. Na internetu takođe postoji bezbroj kurseva koje možemo pohađati. Pojedini se plaćaju, dok je veliki broj njih potpuno besplatan. Platforme na kojima se određeni kursevi plaćaju daju mogućnost i besplatnog korišćenja potpunog ili delimičnog sadržaja.

Bitno je samo pratiti dešavanja na tim platformama i odabrati ono što nam najviše odgovara. Bez obzira na to što i besplatni kursevi mogu doneti koristi, ne treba odbaciti ni mogućnost plaćanja posebno zanimljivih kurseva. Ovo može biti svojevrsna investicija u našu buduću karijeru.

Seminari

Slični su kursevima, ali traju kraće. Bave se sticanjem određenih veština i kompetencija iz raznih oblasti. Ukoliko ih organizuju nevladine organizacije, mogu biti veoma interaktivni i interesantni. Diskusije su posebno zabavan deo seminara, jer je to način da učimo kako od trenera, tako i od ostalih učesnika i učesnica, pri čemu i drugi uče od nas. Ovakvi seminari mogu biti organizovani u našem mestu, neretko u nekim drugim mestima gde nam je deo ili ukupan iznos troškova u vezi sa putovanjem, smeštajem i hranom plaćeni.

Omladinske razmene

Na početku je važno napomenuti da omladinske razmene imaju limit kada su godine u pitanju. Organizuju se za mlade od 13 do 30 godina, dok za njihovog lidera ili liderku ne postoji ograničenje u godinama. Uglavnom ih organizuju nevladine organizacije u zemlji ili inostranstvu i traju od 5 do 21 dan. Smeštaj i hrana su obezbeđeni, dok putne troškove plaćaju učesnici i učesnice pre putovanja. Nakon povratka, cena autobuske, vozne ili avionske karte se refundira. Na ovaj način, mladi stiču određene veštine i znanja, upoznaju mlade iz drugih zemalja, uče o njihovoj zemlji i kulturi, usavršavaju jezik. 

Proces učenja ovde započinje već kod pisanja i slanja aplikacije, jer od onog što ćete reći o sebi zavisi da li ćete biti među izabranim kandidatima. Ovo je jedan od najefikasnijih načina da jedna mlada osoba za nekoliko dana savlada mnogo korisnih znanja i veština. Od toga da koristi date resurse koji su najčešće ograničeni, preko snalaženja tokom često veoma dugih putovanja, do uklapanja sa drugim mladim ljudima koji često imaju potpuno drugačije poglede na svet, mogu da dolaze iz drugih kultura ili da nam karakterno nisu ni nalik.

S kakvim god utiscima da se mlada osoba vrati sa razmene, jedno je izvesno – vratiće se sa iskustvom dragocenim za ceo život.

Program Erazmus za mlade preduzetnike i preduzetnice

Ovaj Program (Erasmus for Young Entrepreneurs – EYE) omogućava budućim preduzetnicima ili onima koji su osnovali sopstvenu firmu u protekle tri godine, da steknu dodatno iskustvo i veštine o poslovanju u nekoj od zemalja koje su njegove potpisnice. Program pokriva troškove boravka u trajanju od jednog do šest meseci u internacionalnoj kompaniji u Evropi. Za to vreme, radimo i učimo od iskusnijih kolega o poslu kojim se bavimo ili planiramo da se bavimo.

Radionice

Radionice su način za sticanje praktičnog znanja iz raznih oblasti. Obično u proseku traju po nekoliko dana, ali je njihova forma takva da omogućava brzo i efektno učenje za veoma kratko vreme.

Volontiranje

Nešto na šta nikako ne smemo zaboraviti je volontiranje. Dobrovoljna pomoć koju nudimo pojedincima, organizacijama ili zajednici bez novčane naknade. Možemo volontirati na raznim festivalima, događajima, u nevladinim organizacijama, institucijama.

Volontiranje je prilika da učimo i radimo sa onima koji se godinama bave određenim poslom. Na ovaj način stičemo iskustvo koje nam je potrebno za sopstveni rast i razvoj, ali i lakšе i brže dolaženjе do posla. Zato je pogrešno da volontiranje doživljavamo kao besplatan rad, jer je ono što kroz ovaj proces dobijemo prilika za sticanje dragocenog iskustva, pogotovo ako je ono početničko.

Prednosti neformalnog obrazovanja  nebo je granica!

Sticanje iskustva, znanja, usavršavanja, novih prijateljstava, rad na sebi, samo su neke od mogućnosti koje nam se nude kao prednosti neformalnog obrazovanja. Zaista ih je bezbroj. Zato nemojte reći da ste suviše mladi ili suviše stari za ono čime želite da se bavite. Nikad nije kasno da se razvijate u oblasti koju volite.

Imajte u vidu da je svaki od navedenih načina usavršavanja u tekstu specifičan, a njihovi uslovi isključivo zavise od onoga šta je organizator raspisao u javnom pozivu za učesnike i učesnice.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here