Početna Vesti Obaveštenja Predstavljen projekat „Razvoj digitalnih materijala za osnovnu školu“

Predstavljen projekat „Razvoj digitalnih materijala za osnovnu školu“

1685
0

U sredu, 12. aprila 2018. godine, u Medija centru u Beogradu predstavljen je projekat RAZVOJ DIGITALNIH MATERIJALA ZA OSNOVNU ŠKOLU koji Kreativni centar sprovodi u saradnji sa ekspertima iz Instituta za psihologiju uz podršku organizacije Helvetas Srbija. U okviru projekta, tokom aprila i maja u četiri osnovne škole u Beogradu, biće sprovedeno testiranje digitalnih materijala Kreativnog centra namenjenih učenicima mlađih razreda osnovne škole.

O projektu su govorili Dr Ivana Stepanović Ilić, direktorka Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; Ljiljana Marinković, direktorka izdavačke kuće Kreativni centar; Martin Dietz, rukovodilac organizacije Helvetas Srbija i Milica Simić, studentkinja, učesnica u projektu.

Imajući u vidu da je koncept elektronskog učenja i razvijanja digitalnih materijala relativno nov u Srbiji, ovaj projekat je od velikog značaja zato što omogućava saradnju eksperata i izdavača, koja je veoma važna kako bi digitalni materijali za učenike bili podrška smislenoj proveri znanja i kako bi omogućili efikasno učenje.

Ovim projektom je omogućeno studentima master studija Obrazovnog modula na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta da prođu trening iz oblasti psiholoških znanja u vezi s klasičnim i elektronskim udžbenicima, što su im omogućili eksperti iz Instituta za psihologiju, i da nakon toga obave praksu u Kreativnom centru i osposobe se da aktivno učestvuju u kreiranju digitalnih materijala, kao i da u završnoj fazi izrade, sa ekspertima Instituta za psihologiju, sprovedu istraživanje kojim će proveriti kvalitet, a pre svega iskustva učenika u radu s razvijenim digitalnim sadržajima.

Direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković rekla je: „Naša namera jeste da stvorimo vrhunski materijal, koji treba suštinski da unapredi učenje, a ne da bude samo „modni dodatak“ štampanim udžbenicima, što je, nažalost, sa elektronskim materijalima često slučaj. Uvođenje digitalnih materijala u osnovnu školu vidimo i kao neophodnost savremenog trenutka i kao izazov da kreiramo sadržaje koji će biti podjednako dobri kao i naše štampane knjige. Jedino s takvim materijalima možemo uhvatiti korak s modernim evropskim obrazovanjem, u kojem se elektronski materijali uspešno koriste već godinama.

Elektronski obrazovni materijal nije samo druga forma klasičnih udžbenika. On ima svoja pravila i svoje zahteve i za njegovo kreiranje potreban je stručan i mulitidisciplinaran pristup. Zato smo se odlučili za saradnju sa Institutom za psihologiju, našom referentnom naučnom ustanovom za rad na udžbenicima, čiji su stručnjaci bili aktivno uključeni u kreiranje nove generacije udžbenika u Srbiji, započeto 2004. godine. Takođe, saradnici Instituta bili su uključeni u rad na mnogim udžbenicima Kreativnog centra kao eksperti za obrazovni dizajn. Smatrali smo stoga da je njihovo stručno znanje neophodno i za dizajniranje novih elektronskih materijala, onih koji će biti ne samo tehnološki savremeni već i koji će na najbolji način motivisati učenike za samostalan rad. Uz njihovu pomoć došli smo do saznanja kakvi materijali treba da budu da bi doneli nešto suštinski novo u odnosu na štampane udžbenike, kao i da bi odgovarali obrazovnim standardima i saznajnim mogućnostima dece različitog uzrasta.

Usredsredili smo se na interaktivne materijale namenjene deci, pre svega za proveru znanja. Materijal su naši autorski timovi kreirali sa studentima – učesnicima u projektu, čiji su mentori bili saradnici iz Instituta. Materijali prate školski plan i program i sadrže 20 raznovrsnih tipova zadataka. Svaki zadatak se automatski pregleda posle rešavanja, čime nastavnici i roditelji mogu da prate napredak svakog učenika. Naše elektronske materijale testiraćemo na tabletu i kompjuteru jer ih podržavaju svi operativni sistemi.“

izjave svih učesnika konferencije možete pogledati OVDE.

Prethodni članakDodela nagrada i izložba radova u okviru konkursa “U svetu bajki”
Sledeći članakZanimljiva geografija – pojmovi na slovo P

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here