Početna Vesti Obaveštenja Preporučujemo vam knjigu za decu „Muzika traži uši“ Dejana Aleksića

Preporučujemo vam knjigu za decu „Muzika traži uši“ Dejana Aleksića

1899
0
Muzika za uši

U izdanju Kreativnog centra upravo je objavljeno novo, redizajnirano izdanje knjige Muzika traži uši Dejana Aleksića, jednog od najboljih domaćih pisaca za decu i mlade, sa ilustracijama Bojane Stojanović.

Muzika traži uši zbirka je modernih priča za decu koja se pamti po duhovitim dosetkama pripovedača, igrama reči, po neuobičajenoj tematici i junacima koji čitaoce uvode u svetove mašte i snova, koji ih podstiču na to da i sami maštaju i sanjaju, da uživaju u čitanju, u slikama i muzici. Osim što se s radošću obraća čitaocima, autor se vešto igra rečima, a u pričama mu se otme i poneki stih.

Događaji o kojima se pripoveda vrlo su dramatični: jedan doktor leči Praznu Priču od praznine i pije s njom sok od maline; jednogrbe kamile boluju od viška svraba, pa ih umesto jedne svrbe dve grbe; znak pitanja traži posao; pećinski dečak plače zato što još nije izmišljena televizija, a jedan dečak sanja da je tamo neki Žak i oduševljava se na francuskom. Junaci ovih priča mogu svet okrenuti naglavačke, zaljubljenici su u knjige, pa čitanjem isteruju bube iz glave i razmišljaju o tome kako da pojedu ručak od reči. Povrh svega, redovno peru uši da Muzika ne bi napustila ovaj svet.

Ono što je karakteristično za sve dečje knjige Dejana Aleksića, pa tako i za zbirku Muzika traži uši, jeste da u njima pored dece podjednako uživaju i odrasli.

Muzika traži uši dobila je Nagradu dečje kritike Dositejevo pero za najbolju knjigu za decu objavljenu 2008, a nalazi se i na spisku knjiga za dopunski izbor lektire za peti razred osnovne škole.

Kratka biografija Dejana Aleksića

Dejan Aleksić je pesnik, dramski pisac i autor knjiga za decu. Objavio je osam pesničkih knjiga, koje su ovenčane najznačajnijim književnim priznanjima. Njegove pesme i priče uvrštene su u brojne antologije i prevedene na nekoliko evropskih jezika. Iako je poezija pretežni deo njegovog stvaralaštva, u književnosti za decu cenjen je i kao pripovedač i kao autor pozorišnih komada, a njegove knjige nagrađivane su više puta svim prestižnim nagradama iz oblasti književnosti za decu (Neven, Gašino pero, Nagrada Politikinog Zabavnika i Gomionica). Na Sajmu knjiga u Beogradu 2013. godine knjiga Кoga se tiče kako žive priče, u izdanju Кreativnog centra, proglašena je za najbolju knjigu za decu. Živi i radi u Кraljevu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here