Početna Porodica Saveti Prevazilaženje stresa kod dece uz zajedničke aktivnosti

Prevazilaženje stresa kod dece uz zajedničke aktivnosti

942
0

Stres je sastavni deo svakog životnog doba. Ni odraslim osobama nije lako da se izbore sa situacijama koje ga izazivaju, pa je razumljivo da je deci još teže da ga prevaziđu. Pandemija koronavirusa dodatno je uticala na mentalno zdravlje i razvoj anksioznosti i kod jednih i kod drugih. Svaka promena rutine, poput selidbe, polaska u vrtić ili školu, razvod roditelja, ali i bilo koja druga nagla promena ustaljenih aktivnosti, potencijalni su uzročnici stresa koji pogađaju najmlađe. U ovakvim situacijama potrebno je posvetiti im mnogo više pažnje nego inače. Kada je u pitanju prevazilaženje stresa kod dece, najveća odgovornost svakako je na roditeljima. Oni treba da znaju da na pravi način podrže i ohrabre svoju decu. 

Čak su i deca znatno mlađeg uzrasta često preopterećena očekivanjima roditelja, preterano brinu o uspehu u školi, u sportskim i raznim drugim aktivnostima. Zbog toga je važno pomoći im da se bolje organizuju, pružiti im podršku i onda kada rezultati nisu dobri, a ne samo kada jesu. Treba ih ohrabrivati da budu bolja i da slave i male uspehe.

Koji su najbolji načini za prevazilaženje stresa kod dece?

Nećete, naravno, na isti način pomoći tinejdžeru i znatno mlađem detetu. Dok su tinejdžeri već dovoljno zreli da se sa njima o prevazilaženju stresnih situacija može ozbiljnije porazgovarati, dosta mlađa deca će se i sa najmanjim promenama nositi znatno teže. Naime, ona ne umeju da verbalizuju svoje emocije na adekvatan način, iako ih na to svakako treba ohrabrivati. Zato će svoje nezadovoljstvo novonastalim situacijama pokazivati na brojne načine koji za roditelje umeju da budu veoma zbunjujući. To mogu biti promene raspoloženja, plač, povlačenje, varijacije u izražavanju emocija i sl. 

Zbog toga je važno da roditelji na vreme prepoznaju telesne, psihičke i socijalne simptome stresa kod svojih mališana kako bi im pomogli. Najvažnije je detetu pružiti podršku da bi se ono trudilo da prevaziđe stresne situacije. Savetovanje sa nastavnicima i školskim psihologom svakako može biti jedan od načina da im se pomogne u borbi sa stresom i problemima. Ipak, jedan od najboljih načina je da roditelji što više vremena provode sa svojom decom, tako da ona mogu osetiti da mogu računati na njih u svakom trenutnku… Važno je da roditelji pronađu dobru strategiju za upravljanje stresom kod dece. Jedna od njih je i zajedničko učešće u brojnim i raznovrsnim aktivnostima.

Porodična druženja

Digitalno doba u kome se danas nalazimo pred decu, a ništa manje i pred roditelje, postavlja brojne izazove. Današnje vreme naprednih tehnologija i jedne i druge stavlja pred razna iskušenja. Roditelji često propuštaju mnoge stvari koje deca žele da podele sa njima usled nedostatka vremena, preokupiranosti poslom i stresom kroz koji prolaze i sami itd. Sa druge strane, deci postaje prioritet da što više vremena provode uz mobilne telefone, tablete ili računare. Ovo samo dodatno dobrinosi njihovom otuđenju i težem suočavanju sa potencijalnim stresnim situacijama. 

Ključ može biti u porodičnim druženjima. Isplanirajte zajedničke posete prijateljima, rođacima, kao i različitim događajima (sportske aktivnosti, koncerti, odlasci u pozorište ili bioskop). Odvedite decu s vremena na vreme na sladoled ili toplu čokoladu… Verujte, klinci će umeti da cene vreme koje ste izdvojili za njih. Od zajedno provedenog vremena imaćete dobrobiti i vi i vaša deca. Čak i ako je vaš brak u krizi i možda niste u najboljim odnosima sa svojim partnerom, obraćajte se jedno drugom uz poštovanje i na afirmativan način. Ne zaboravite da deca usvajaju obrazac vašeg ponašanja.

Značaj održavanja porodične rutine za prevazilaženje stresa kod dece

Onda kada znaju šta da očekuju, deca se osećaju opuštenije. Zajednički obroci u određeno vreme, čitanje priča pred spavanje i slične uobičajene dnevne aktivnosti mogu samo pomoći vašem detetu da se oseća sigurno bez obzira na promene i stresne situacije kroz koje prolazi. Uključite ga u svakodnevne aktivnosti (poput kuvanja ili sređivanja stana). Kroz kakve god poteškoće da se suočavate i vi sami (na poslu, u braku i sl.), nemojte dopustiti da zbog toga ispašta vaše dete. Ne propuštajte ni najmanju stvar koju ono želi da podeli sa vama. Nemojte mu uskraćivati zajedničke momente i pokušavati da to nadoknadite poklonima i pažnjom isključivo u vidu materijalnih stvari. Ono što će vas stvarno zbližiti s vašim mališanima i što će oni zaista pamtiti jesu zajednička iskustva, a ne stvari. 

Budite kreativni i igrajte se zajedno

Igrajte se sa svojom decom! U vreme praznika animirajte ih tako što ćete zajedno s njima praviti novogodišnje čestitke, ukrase za jelku, ukrasne kutije i razne druge kreativne predmete. U tu svrhu možete koristiti najraznovrsnije materijale i pribor za bojenje, rebrasti karton, reckaste makaze, ukrasnu dugmad, trake i sl. Pustitie mašti na volju! Takođe, igranje društvenih igara u krugu porodice može biti odličan način da se smanji vreme provedeno ispred ekrana i da se deci skrenu misli sa različitih izazivača stresa. 

Zajedničke aktivnosti u prirodi

Studije su pokazale da boravak na otvorenom, posebno na zelenim površinama, ublažavaj stres kod dece. Takođe, podstiče socijalnu povezanost i kreativnost. Deca se, naime, mnogo bolje osećaju kada su u prirodi. Redovno organizujte izlete, piknike i idite zajedno u porodične šetnje po svežem vazduhu. Prirodno okruženje će pozitivno uticati na njihovu sposobnost učenja i obnoviti im pažnju. Pored toga je i zdravo i poboljšaće im fizičku kondiciju.

Nabavite kućnog ljubimca

Zajedničke porodične šetnje upotpunite još jednim članom! Razmislite o tome da nabavite kućnog ljubimca svom detetu. Svakodnevno druženje i maženje sa kućnim ljubimcem još jedan je od načina da se dete oslobodi stresa. Naime, ljubimci pozitivno utiču na mentalno zdravlje, kognitivne i emocionalne sposobnosti deteta. Takođe, smanjuju osećaj usamljenosti i nivo anksioznosti. Njihov terapeutski uticaj je odavno poznat, ne samo kada su u pitanju deca, već i odrasli.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here