Početna Zdravlje Prevencija dijabetesa u trudnoći

Prevencija dijabetesa u trudnoći

462
0
Žena koja pokazuje simbol srca dok se drži za stomak

Zamislite trudnoću kao jedno nezaboravno putovanje, puno radosti i izazova. Ali, kao i tokom dobrog broja putovanja, i na ovom se možete susreti sa brojnim promenama, odnosno preprekama. Jedna od njih može biti gestacijski dijabetes, privremeno stanje koje se može javiti tokom trudnoće i karakteriše ga povišen nivo šećera u krvi. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Ali, nemojte se brinuti! Iako ova bolesti nastaje kod 2-10% trudnica, postoje koraci koje možete preduzeti da smanjite rizik od njegovog razvoja. Dok prevencija dijabetesa u trudnoći zahteva određenu dozu posvećenosti, ona je u isto vreme jako bitna za zdravlje kako vas, tako i vaše bebe. S tim u vezi, danas vam otkrivamo korisne informacije o ovom stanju, kao i načine da ga predupredite.

Uzroci gestacijskog dijabetesa

Tokom drugog stanja, u telu žene dolazi do mnoštva hormonalnih promena. Jedna od najvažnijih promena je ona koja se tiče proizvodnje hormona koji blokiraju delovanje insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. Ova insulinska rezistencija je zapravo prirodan proces koji omogućava da više hranljivih materija ostane u vašem krvotoku kako bi beba mogla da ih koristi. Ali, ponekad ovaj sistem ne funkcioniše kako treba. Ako vaše telo ne može da proizvede dovoljno insulina da se izbori sa ovom rezistencijom, nivo šećera u krvi može da poraste, što dovodi do gestacijskog dijabetesa.

Pored toga što su insulinska rezistencija i dijabetes u trudnoći povezani, postoji još nekolicina faktora rizika koje mogu povećati mogućnosti od obolevanja od gestacijskog dijabetesa. Pre svega, mislimo na prekomernu težinu. Zatim, ako je vaše telo pre začeća već imalo poteškoća sa regulacijom šećera u krvi, drugo stanje će samo pogoršati problem. Pored toga, i manjak fizičke aktivnosti može doprineti razvoju ove bolesti, s obzirom da redovno vežbanje pomaže telu da efikasno iskoristi insulin.

Prevencija dijabetesa u trudnoći na telu uz trudnicu koja se popela na planinu.
Nedostatak fizičke aktivnosti je faktor rizika za dobijanje šećerne bolesti tokom trudnoće

Simptomi šećerne bolesti tokom trudnoće

Prevencija dijabetesa u trudnoći počinje razumevanjem njegovih simptoma. Međutim, prepoznavanje ove bolesti nekada može biti otežano, s obzirom na to da znakova koji ukazuju na njeno pristustvo često nema. S druge strane, neki od njih mogu biti isti kao i tipični simptomi trudnoće. Iz ovog razloga ih trudnice, pa i sami lekari, ponekad pogrešno prepisuju drugom stanju. Tim rečeno, ukoliko primetite išta od sledećeg, a uz to imate i određeni faktor rizika, savetuje se da se obratite svom ginekologu:

  • Pojačana žeđ
  • Često mokrenje
  • Umor
  • Povećana težina

Kako se uspostavlja dijagnoza bolesti?

Kada je reč o dijagnostici, ukoliko postoji sumnja na ovu bolest, vaš lekar će savetovati da uradite oralni test tolerancije na glukozu tokom drugog trimestra trudnoće. Na samom početku testa, biće potrebno da popijete rastvor šećera i vode. Biće vam uzeta krv pre ispijanja rastvora, a zatim i u intervalima od pola sata tokom izvođenja testa. Njegovu dužinu određuje lekar, međutim tipično je da traje 120 ili 180 minuta.

Ukoliko pripadate rizičnoj grupi pacijenata, postoji verovatnoća da će vaš ginekolog tražiti da se ovaj test odradi i tokom prvog trimestra. Osoblje IntroLab laboratorije u Beogradu takođe savetuje da naglasite lekaru ukoliko ste u prethodnoj trudnoći, ili nekoj od prethodnih, imali gestacijski dijabetes.

Uticaj gestacijskog dijabetesa na trudnoću i bebu

Kao i svaka bolest, i ova nosi određene komplikacije. Za majke, šećerna bolest tokom trudnoće može povećati rizik od preeklampsije, stanja koje uzrokuje visok krvni pritisak i može biti opasno ako se ne leči brzo. Takođe, žene sa gestacijskim dijabetesom imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Merač šećera u krvi pored insulina, igli i pilula.
Prevencija dijabetesa u trdunoći sprečava da dođe do određenih komplikacije tokom drugog stanja.

Kada je reč o bebama, ova bolest može dovesti do prekomernog rasta, stanja poznatog kao makrosomija. Ukoliko do makrosmoje dođe, ona može uzrokovati komplikacije tokom porođaja, što može zahtevati carski rez. Dalje, ove bebe mogu imati i nizak nivo šećera u krvi odmah nakon rođenja, kao i veći rizik od razvoja šečerne bolesti tokom života.

Važno je napomenuti da, iako ove komplikacije zvuče zastrašujuće, većina žena sa gestacijskim dijabetesom rađa zdrave bebe. To ne znači da prevencija dijabetesa u trudnoći nije bitna. Štaviše, ona je od visoke važnosti. Međutim, ako do bolesti ipak dođe, uz pravilnu terapiju i redovne konsultacije sa lekarom, ova prepreka ne mora da bude nepremostiva.

Prevencija dijabetesa u trudnoći

Iako se šećerna bolest tokom drugog stanja može kontrolisati, najbolje bi bilo da do nje ni ne dođe. S tim u vezi, ključ prevencije prevencije leži u održavanju zdravog načina života, što uključuje pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Hajde da se detaljnije pozabavimo ovim aspektima.

Zdrava ishrana

Pravilna ishrana je pola zdravlja. Fokusirajte se na namirnice bogate hranljivim materijama i vlaknima, kao što su povrće, voće i celovite žitarice. i. S druge strane, trebalo bi da izbegavate namirnice koje su visoko procesuirane ili sadrže puno sećera jer utiču na nagli skok glukoze u krvi, te time povećavaju rizik od nastanka dijabetesa u trudnoći.

Primer zdravog obroka.
Hranite se pravilno da biste sprečili razvoj bolesti

Fizička aktivnost

Kao što smo ranije napomenuli, redovna fizička aktivnost pomaže telu da efikasnije koristi insulin. Preporučuje se da se vežba najmanje tri puta nedeljno, po 30 do 60 minuta. Drugo stanje ne treba da predstavlja prepreku za bavljenje fizičkom aktivnošću. Zašto? Jer vežbe apsolutno ne moraju biti intenzivne. Čak i blaga do umerena aktivnost, poput brze šetnje, može biti korisna.

Kontrola telesne težine

Većina novopečenih mama počne da misli o mršavljenju nakon porođaja, što je i normalno. Ipak, tokom trudnoće fokus treba biti na tome da beba dobije dovoljnu količinu potrebnih nutritijenata, te se svakako ne savetuje drastično samnjenje kalorije. Međutim, isto tako ne bi trebalo dodavati na kilaži, jer to samo može da utiče negativno na rizik od dobijanja dijabetesa. Stoga, ukoliko kuburite sa viškom kilograma, postarajte se da unosite tek onoliko kalorija koliko vam je potrebno da održavate težinu, plus onliko koliko je potrebno vašoj bebi. Mali gubitak kilograma takođe može povoljno uticati na vaš organizam, a i ne smatra se štetnim po plod.

Dijabetes tokom drugog stanja: Izazov, ali ne i nepremostiva prepreka

Gestacijski dijabetes može biti izazov, ali sa pravim informacijama i podrškom, ovo stanje ne mora da bude bauk. Ukoliko da njega dođe, za zdravlje majke i bebe su najvažniji rana dijagnostika i pravilna terapije. Međutim, u celoj priči je ključna prevencija dijabetesa u trudnoći, jer kroz zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, značajno se može smanjiti rizik od razvoja ovog stanja. Ali, na kraju krajeva, ono što je najvažnije je da se ne zaboravi da svaka trudnoća je jedinstvena. Iz tog razloga je najbolji pristup onaj koji je prilagođen individualnim potrebama svake žene.

 

Meta opis: Da li je prevencija dijabetesa u trudnoći moguća i ako da, šta je to na šta treba obratiti pažnju, saznajte kroz tekst koji smo vam spremili!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here