Početna Zdravlje Narodni lekovi Prirodni lekovi za alergiju kod dece

Prirodni lekovi za alergiju kod dece

412
0
med-i-caj
Pexels.com

Problemi sa alergijom u današnjem vremenu su sve češći. Iako veliki uticaj ima genetika, činjenica je da spoljašnja sredina dodatno tome doprinosi.

Danas postoje lekovi za skoro sve nelagodnosti koje nam se dešavaju. Međutim, ukoliko vaše dete želite da poštedite antihistaminika i kortikosterioida, delimo sa vama lekovite alternative na prirodnoj bazi. 

Kako dolazi do alergijskih reakcija?

Alergijska reakcija na različite nadražaje može biti drugačija kod svakog deteta. Konsultujte se sa otorinolaringologom i dobićete proverena uputstva stručnjaka koji će vam pružiti najbolje savete za terapiju vašeg deteta, pogotovu ako su one jake.

U takvim slučajevima, prirodni tretmani možda neće biti dovoljni za ozbiljne alergijske reakcije.

Šta sve može biti potencijalni uzročnik alergijskih reakcija?

Promene u spoljašnjoj sredini mogu igrati ključnu ulogu u porastu alergija. Zagađenje vazduha, izloženost hemikalijama, promene u ishrani i stilu života, kao i smanjenje kontakta sa mikrobima u ranom detinjstvu, mogu uticati na povećanje rizika od alergija.

Takođe, promene u klimi mogu uticati na sezonske alergije tako da produže sezonu cvetanja biljaka ili povećaju nivo alergenih polena u vazduhu.

Promene u ishrani i unos određenih namirnica mogu takođe uticati na rizik od alergija. Na primer, neka istraživanja su sugerisala da kasno uvođenje alergena u ishranu beba može povećati rizik od alergija na te namirnice.

Kontakt sa alergenima, kao što su polen, prašina, kućna prašina, grinje, dlake kućnih ljubimaca, hrana, ubodi insekata i drugi, može dovesti do alergijskih reakcija. U urbanim sredinama, gde su alergeni često prisutni, rizik je veći.

Prirodne alternative

caj-biljke
Pexels.com

Međutim, vaše dete ne možete držati pod staklenim zvonom da biste ga zaštitili od alergija. Postoje prirodni načini koji su se pokazali uspešni ukoliko se dugo i uporno koriste, jer za razliku od medicninskih lekova, ovi na prirodnoj bazi ne mogu da deluju odmah.

Lokalni med

Konzumiranje lokalnog meda može pomoći kod sezonskih alergija na polen. Pretpostavlja se da male količine polena prisutne u medu mogu postepeno pomoći organizmu da razvije toleranciju na polene. 

Ova teorija se zasniva na pretpostavci da lokalni med sadrži male količine polena, pa konzumiranje meda može postepeno izložiti organizam polenu i smanjiti preosetljivost na alergene.

Iako možda nema konkretnih dokaza o prevenciji alergija, med ima druge potencijalne koristi za zdravlje, uključujući antibakterijska i antiinflamatorna svojstva.

Mastika

Mastika je smola iz drveta mastiks. Često se koristi u tradicionalnoj medicini, posebno u mediteranskom regionu. 

Može pomoći u ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa i alergija na hranu. Takođe se koristi u nekim tradicionalnim medicinskim praksama.

Kvercetin

Kvercetin je antioksidans koji se nalazi u namirnicama kao što su crni luk, jabuke, brokoli i zeleni čaj. Smatra se da može imati antihistaminske efekte i pomoći u smanjenju upala povezanih sa alergijama. Kvercetin se često koristi kao dodatak ishrani.

Bosiljak i đumbir

Iako nisu glavno sredstvo za sprečavanje alergijskih reakcija, dodavanje bosiljka i đumbira ishrani može pomoći u smanjenju upala i simptoma alergija. I bosiljak i đumbir imaju antiinflamatorno dejstvo koje se bori protiv upale.

Đumbir je prodoran i jak začin, te može pomoći u otvaranju disajnih puteva i smanjenju zagušenja, što može ublažiti simptome alergijskog rinitisa.

Ove začine možete koristiti u kuvanju ili ih dodati u čaj.

Parna inhalacija

Inhaliranje pare sa dodatkom eukaliptusa, nane ili kamilice može pomoći u olakšavanju simptoma alergijskog rinitisa. Ovo može pomoći da se nos pročisti i smanji zapušenost. 

Naparavnje je dobro i kada je vaše dete prehlađeno jer olakšava pritisak u sinusima i disajnim kanalima razbijajući čepove koji su se nakupili od sekreta.

Kada se voda prkupa, možete dodati čaj od nane, kamilice ili hibiskusa, ili sva tri. Umesto čajeva možete dodati svega nekoliko kapi eteričnog ulja – eukaliptus, menta ili lavanda. Ulja su veoma jaka, pa vodite računa da ne preterate.

Čaj od koprive

Ovaj čaj je poznat po svojoj sposobnosti da ublaži razne alergijske reakcije kod ljudi, a takođe je koristan i za probleme sa kamenom u bubregu i opštim zdravljem mokraćnih puteva. 

Pod njegovim uticajem dolazi do ubrzanog i efikasnijeg procesa detoksikacije tela, tokom kojeg se postepeno oslobađaju štetne materija koje su se nakupile tokom vremena.

Prednosti čaja od koprive su zaista mnogobrojne. Poželjno je piti ga 2-3 puta dnevno.

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima ima dugu istoriju korišćenja u tradicionalnoj medicini i smatra se da ima razna potencijalna zdravstvena korisna svojstva, uključujući moguću podršku u lečenju alergijskih reakcija.

Ima antialergijska i protivupalna svojstva jer sadrži supstance kao što su timskehinon i timskehiridin, koje imaju potencijalna antialergijska svojstva. Oni mogu inhibirati oslobađanje histamina, hemijske supstance koja igra ključnu ulogu u alergijskim reakcijama.

Sve ove prirodne alternative za sprečavanje alergijskih reakicija nisu isključive. Med je dobar i za imuni sistem, čaj od koprive i za bubrege, a mnoge namirnice utiču na celokupno blagostanje organizma. 

Zato ništa ne gubite ako probate sa vašim detetom i ove vrste terapija, može samo da mu poboljšaju zdravlje, ne i da mu naškode.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here