Početna Porodica Tatin i mamin kutak Problemi sa pelenama za bebe koje niste ni slutili!

Problemi sa pelenama za bebe koje niste ni slutili!

724
1

Ko bi pomislio da menjanje pelena može da bude tako zanimljivo i puno neočekivanih događaja! Problemi sa pelenama mogu biti razni, ozbiljniji ali i simpatični, zato hajde da saznamo šta se sve tu krije!

Pelene, bilo da su pamučne ili ove jednokratne, za roditelje sa iskustvom i nisu tako problematične. Međutim, kako je za one koji su roditelji po prvi put? Tu je već malo zanimljivija situacija!

Do 300 pelena u toku jednog meseca!?

Možete li da zamislite taj broj u obliku pelena? Toliko puta se u proseku presvuče beba u toku prvog meseca života. Računica zapravo glasi 8 do 10 pelena u toku dana, pa puta 30 i eto ga. 

Novorođenčad češće prlja pelene, a osim toga njihova koža je nežna, pa je neophodno potruditi se da vaša beba uvek bude suva i presvučena. Nakon svakog presvlačenja, najbolje je obrisati bebu pamučnim mokrim blaznicama ili prosto oprati je čistom vodom. Vlažne maramice clenbuterol pris se možda čine kao praktičnije i lakše za korišćenje ali nisu toliko dobre za dečiju kožu pa treba biti obazriv i koristiti ih samo u retkim situacijama.

Mladi i novopečeni roditelji koji bivaju ubačeni u ovu “pelena mašinu” u početku su poprilično zbunjeni i potrebno im je više vremena da savladaju malu pelenu i malu bebu. Međutim kada se uzme u obzir broj pelena koji se promeni u toku dana, jasno je da vrlo brzo uđu u štos. Ali ne opuštajte se drage mame i tate, borba sa pelenama još nije gotova, zapravo ovde tek počinje!

Pelenski okršaj broj 2 – osip

Ova bitka je malo ozbiljnija, pogotovo zbog toga što se ojed kod beba u pelenskoj regiji teže rešava. Kako je ta regija uvek umotana, koža teže diše i osip sporije prolazi. Srećom, pedijatar će uvek dati pravi savet. Osim toga, postoje i super efikasne kreme koje pomažu da do ojeda uopšte ne dođe, ali i da ga se reše ako se ipak pojavi. 

Ojed guze i pelenske regije spominjemo među prvim problemima sa pelenama kod beba jer je poprilično česta pojava. Roditelji se obično zabrinu, i to sa pravom, jer pelenski osip uopšte ne izgleda „naivno“.

Bilo da je uzrok ojeda u iritaciji, od vrućine, ili čak alergije, potrebno je reagovati na vreme. Možete se truditi da bebu pri presvlačenju uvek operete čistom vodom bez sapuna ili kupki, osušite dobro čistim pamučnim peškirom i ostavite malo da koža diše bez pelena. Naravno, dobra krema za ojed ide nakon svakog presvlačenja, i ukoliko koristite jednokratne pelene možete pokušati sa drugačijom vrstom. 

Ako koristite pamučne pelene, bilo bi dobro da ih prete bez jakih omekšivača i sredstava za pranje veša. U ovom pelenskom okršaju roditelji uvek dobiju bitku, ali moraju biti uporni!

Pelenski okršaj broj 3 – curenje

Muke nisu ništa manje kada promašite veličinu i oblik pelena za vašu bebu. Jednokratne pelene dolaze u veličinama u zavisnosti od težine beba. Ali nekada, iako beba po broju kilograma pripada datoj veličini, oblik i dubina pelene joj ne odgovara. A nekada roditelji jednostavno malo labavije zakače pelenu. 

Kako god, rezultat je uvek isti  – mokra beba, što bi se reklo – do ramena! 

Muke su još veće kada je u pitanju punjenje pelene broj 2, ako znate na šta mislimo! Zato roditelji, obratite pažnju da kada postavite pelenu: 

  • da ona lepo prijanja uz pregibe na preponama,
  • da ne ostavljaju tragove (jer je onda previše mala za vašu bebu),
  • da ne lepršaju jer onda dolazi do curenja.

Oko stomačića treba da bude dovoljno mesta ali ne previše, i pelena bi trebalo da dođe do pupka, možda i malo preko. Ukoliko ne dolazi do pupka, mala je.

Kada ustanovite da je pelena prave veličine, ne opuštajte se, jer se ipak dešava da propusti. Tako da je ova bitka nerešena:  nekada je pobeda u rukama roditelja, ali situacija se brzo okrene, pogotovo kada vaša beba počne da se kreće. Tada je stavljanje pelene gotovo uvek borba koja obično završi na pola prikačenom pelenom koja curi.

Pelenski okršaj broj 4 – Mali istraživač

Ovaj problem nije toliko sa pelenama koliko sa detetovom radoznalošću i željom da sve nauči i svašta istraži, pa tako i pelenu koja je puna! Sitne radosti roditeljstva se ogledaju upravo u ovakvim situacijama. Vi pokušavate da presvučete svoje čedo, a ono se bori da vidi šta to ima u toj peleni kada je mama i tata tako brzo sklanjaju! 

Srećom, dovitljivost roditelja je uvek na zavidnom nivou, pa tako imaju rešenje i za ovaj problemčić. Zainteresovati bebu nečim drugim! Kako su pelene predmet bebinog interesovanja, možete joj dati čistu pelenu da je proučava dok vi presvlačite onu “problematičnu”.

Ili pružite bebi neku igračku, a po iskustvu daljinski upravljač ili neka čistija kućna papuča su čest bebin izbor. Šalu na stranu, igračke koje bebe ne koriste često mogu ih animirati u ovakvim situacijama.

Tu su još i pevanje i distrakcija u vidu smešnih faca i izmotavanja roditelja. Ono što ne bi trebalo raditi je grditi bebu i zabranjivati joj da dira zaprljanu pelenu. To neće imati efekta, a može izazvati osećaj sramote ili ne prihvatanja zbog bebine potpuno prirodne potrebe da istražuje

Zato, pre presvlačenja bebe, spremite nešto čime ćete je animirati da ne bi istraživala svoje pelene. I tako – roditelji su ponovo u vođstvu!

Pelenski okršaj broj 5 – golišavi odmetnik

I ovde je problem više u aktivnim mališanima nego u samoj peleni. Ali kada vi pokušavate da pelenom uhvatite malu pobegulju, zavrzlama je kompletna sa obe strane!

Kada bebe osete samostalnost u smislu kretanja po želji, presvlačenje pelene bilo da su jednokratne ili pamučne, postaje poduhvat ozbiljnih razmera. Taman što skinete zaprljanu pelenu, beba oseti novostečenu slobodu i brzinom munje se prevrne po krevetu i otpočne beg. Neobrisana. 

Zato iskusni roditelji spremni kreću u ovu bitku, naoružani igračkama, pesmama i pomoćnicima. Udruženi roditelji su najbolji za ovaj problem, tako da jedan presvlači brzom brzinom, a drugi zabavlja bebu i sprečava bežanje i jurnjavu za malim puzajućim nestaškom. Tako ova presvlačenja prođu lakše i bez dodatnih pranja posteljine i nameštaja.

Problem ukoliko su pelene pamučne – održavanje

Mnogi roditelji se češće odlučuju za starinski način i platnene pelene zbog prirodnih materijala, disanja kože bebe, pa i zbog okoline. Smatra se da su jednokratne pelene visoko na lestvici zagađivača životne okoline a uz njih su odmah i vlažne maramice. 

Platnene pelene su pamučne, zdravije, ali i komplikovanije. Za njih je potrebno posebno održavanje u smislu iskuvavanja, peglanja, pranja i pretpranja, ali neki smatraju da se sve to isplati. Platnene pelene lakše i gotovo uvek propuštaju pa je presvlačenje bebe kompletno, od glave do pete. Pri održavanju ovakvih pelena se mora voditi računa i o sredstvima kojima se peru, ne smeju biti jaka i jakog mirisa jer to može izazvati iritacije na nežnoj koži bebe.

Poenta je da su sve te komplikacije možda naporne, ali ko ima volju i želju, lako ih prevaziđe. Upornost i istrajnost se u ovom slučaju nekada isplati, ali to ne znači da su roditelji koji se odluče za jednokratne pelene lošiji.

I tako, nabrojasmo neke od zanimljivih i simpatičnih, ali i neke ozbiljnije probleme koji mogu doći sa pelenama i presvlačenjem beba. Ne možemo da ne spomenemo i problem koji se zna desiti kada je odvikavanje od pelena u pitanju. Odvikavanje od pelena je nekada dugotrajan proces za koji je potrebno više strpljenja. 

Da li ste znali da u Indiji i nekim Afričkim zemljama bebe u opšte ne nose pelene? Nikada! Sada se ta tehnika bez pelenskih odgajanja prenosi i po Evropi i drugim kontinentima. Stvar je u tome što se bebe često nude i stavljaju da obavljaju nuždu, od samog rođenja, gde god i kad god. Tako nemaju potrebe za presvlačenjem ali ni za odvikavanjem od pelena. 

Odvikavanje od pelena treba da bude postepeno, uz razgovor sa detetom. Najbolje je da kada se jednom skinu, pelene počnete da skidate i danju i noću. Tako se dete ne zbunjuje i brže se odvikava. Ipak, treba imati podloge za krevetiće, da ne bi bili mokri ako se nezgoda i dogodi. Odvikavanje od pelena se gotovo uvek događa nakon navršene prve godine deteta, još češće i druge, ali to je individualno i zavisi od roditelja i od spremnosti deteta.

Pelene i problemi su osnovni deo rasta i razvoja dece, ali budite u miru jer sve to prođe i brzo se zaboravi, osim nekih zanimljivih dogodovština koje ostaju kao uspomene.

1 KOMENTAR

  1. Ja koliko god da cuvam okolinu, a zaista se trudim da ne koristim proizvode koji su za jednu upotrebu, da ne kostim pakovanje itd…kad imate malu bebu, to da perete pelene vam je poslednje na listi. Mora da postoji neko bolje resenje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here