Početna Porodica Deca za decu Probudimo uspavane reči – Anastasija Andonov (4. razred)

Probudimo uspavane reči – Anastasija Andonov (4. razred)

1565
0

Pričom “Probudimo uspavane reči” Anastasija Andonov učenica  OŠ „Nikola Tesla“ Beograd osvojila je 2. mesto na našem konkursu pod nazivom „Probudimo uspavane reči“. Ovaj rad je osvojio 2. mesto u kategoriji mlađih osnovaca. Čestitke Anastasiji!

Probudimo uspavane reči

Neki reči su prosto iščezle iz srpskog govora i nestale poput daška prašine. Nakon proterivanja iz rečnika reči bivaju primorane na život u starim bibliotekama, pored knjiga u kojima su poslednji put bile iskorišćene. Jedna takva reč je egeda. To je stari naziv za violinu. Upoznala sam je u istraživanju stare biblioteke 6. aprila 2017. u Beogradu. Čamila je zatrpana talogom prašine, uz upaljenu i skoro istopljenu voštanu sveću i staru knjigu, staru više od 150 godina. To se primećivalo po neobičnim kožnim koricama i guščijem peru prljavom od mastila, umetnutom na 40. strani knjige.

Egeda mi je ispričala priču o toj knjizi koju sam vrlo radoznalo slušala. Radnja se odvijala 24. 10. 1883. u jednom malenom selu blizu Beograda u trošnoj kolibi. Tu je prvi put izgovorena reč egeda. Smislio ju je jedan violinista, da bi imenovao svoju dragu violinu. Kada je ostario, zadao je sebi zadatak da se prošeta selom i ako naiđe na bilo koga, da njemu preda violinu. Tako i uradi. Šetao se selom i naišao na dečaka, te mu je, kako je i odlučio, dao violinu.

Bila sam oduševljena pričom i odlučila sam da pomognem egedi da bljesne u sjaju. Otišla sam kući i razmišljala kako da spasim tu staru reč, ali ipak nisam imala uspeha. Ona je i dalje čamila u toj biblioteci, ušuškana u postelju od prašine, u tišini, dok na nju pada talog vremena.

Danas je 21. januar 2019. Već dve godine od upoznavanja egede grizla me je savest što nisam uspela da joj pomognem. Sela sam za sto, uzela penkalo u ruku i počela da zapisujem egedinu priču. Već za nekoliko dana svi su pričali o novoj nesvakidašnjoj reči. Iako sam mislila da egeda neće bljesnuti u sjaju, to se ipak dogodilo. Ona sada srećno živi šarena i vesela u srpskom rečniku.

Anastasija Andonov, 4/3
OŠ „Nikola Tesla“ Beograd
Mentor: Aleksandra Drakulić

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here