Početna Škola Sastavi - teme Proleće u šumi – pismeni sastav iz srpskog

Proleće u šumi – pismeni sastav iz srpskog

36244
1
prolece u sumi
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava na temu „Proleće u šumi“ za učenike 5, 6, 7 i 8. razreda osnovne škole. Ova tema objavljena je u časopisu za dečje umetničko stvaralaštvo „Dečje iskre“ 1982. godine.

Proleće u šumi

Šuma. Izvor života za velike i male životinje. Za čoveka je to izvor sreće, radosti i otvorena vrata u tajne te čudesne prirode.

Kad vidiš da se priroda budi, kad se prvo cveće zašareni iz pupoljaka i kad blistav sjaj sunca oživi u ranu jutarnu zoru, znaš, da se rasplamsala iskra prolećne radosti. Poslušni malo i čućeš pev među prolistalim granama. To se razigrani slavuj raduje proleću, suncu, životu. Onda iz žbunja izađe mrki šumski medved sa dobroćudnim izrazom lica, još uvek u debelom zimskom kaputu. Uskoro će ga skinuti.

Pogled ti padne na žuti tepih od ljupkih maslačaka. Razigrano se povijaju na blagom povetarcu. Tamo gore razigrana krošnja ponosnog hrasta sebe smatra najsnažnijim i najvećim divom u svetu drveća, granja i lišća. On već odavno broji godine gledajući sve gordo sa visine. Na sebi ima čitav orkestar koji vodi svakodnevno, inspirisan uzornim, vrednim, sunčanim nebom. Njihovu divnu muziku remeti šareni detlić, koji se bacio na jedno drvo i nemilosrdno ga buši tražeći nešto za ručak.

Kraj tebe će protrčati plašljivi zeka, između grana skakaće vesela veverica. Lane je prvi put izašlo, da bi se upoznalo sa svetom. Divi se lepoti oko sebe. U šumi ćeš uvek naći meke mahovine meke kao perje u postelji.

Kad se prošetaš šumom u jedno aprilsko jutro i vidiš da su se pupolci rascvetali, a blistav sjaj sunca prožima kroz guste krošnje drveća, znaj putniče, priroda se probudila a cvet proleća se raširio i procvetao po čitavoj šumi, nebu, vazduhu, a njegov sjaj još dugo neće zamreti.

Ljiljana Horvat VI razred OŠ „Jovan Mikić“ Subotica

Prolećno jutro u šumi – Momčilo Tešić

Na brezi se njišu viti
lastari.
Novim lišćem hrast se kiti
prastari.

Protrčala mlada srna
proplankom.
Pobeđena noć je crna
osvankom.

Zraci sunca šumu celu
zaliju.
Zazvižduka kos veselu
ariju.

Šumskih ptica zazvoniše
horovi,
i Suncu se pokloniše
borovi.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here