Početna Zdravlje Prolećne alergije kod dece

Prolećne alergije kod dece

289
0
majka-dete-brisanje-nosa
Pexels.com

Proleće donosi sa sobom prelepe cvetove, toplije temperature i više sunčanih dana.

Međutim, za mnogu decu, ovo godišnje doba može biti praćeno neugodnim simptomima alergija. Prolećne alergije se javljaju usled reakcije organizma na polen biljaka koje cvetaju u ovo doba godine. Kako biste se bolje informisali o prolećnim alergijama kod dece i saznali kako da ih ublažite, u nastavku ćemo se detaljnije pozabaviti ovom temom.

Šta su prolećne alergije?

Prolećne alergije, poznate i kao polenska kijavica ili alergijski rinitis, su reakcije organizma na polen biljaka koji se nalazi u vazduhu. Polen je fini prašak koji se oslobađa iz cvetova i služi za prenošenje muških polnih ćelija biljaka do ženskih polnih organa. Kada dete udiše polen, njegov imunološki sistem reaguje pretvarajući polen u „neprijatelja“ i otpuštajući hemikalije kao odgovor.

Ove hemikalije, uključujući histamin, izazivaju simptome kao što su kijanje, curenje nosa, svrab u očima i grlu, kašalj i umor.

Prolećne alergije su sezonske, što znači da se javljaju samo u određenom periodu godine, konkretno tokom proleća kada je koncentracija polena najviša. U proleće najjača je koncentracija polena iz trave, te je ukoliko živite u kući sa dvorištem trimer za košenje trave obavezan.

Ipak, osim kod kuće merama kao što je redovno košenje trave, roditelji ne mogu sprečiti izloženost dece polenu u školi, parku i na ostalim mestima van kuće.

Na sreću, postoje mnogi načini da se ovi simptomi ublaže. Pročitajte u nastavku koji su!

Identifikacija prolećnih alergija kod dece

Prepoznavanje prolećnih alergija kod dece može biti izazovno, jer simptomi mogu ličiti na simptome prehlade, respiratornih infekcija ili drugih alergija.

majka-deca-priroda
Pexels.com

Međutim, postoje neki znakovi koji ukazuju na alergijsku reakciju. To su često kijanje, svrab nosa, curenje iz nosa koje je bistre boje, svrab i crvenilo očiju, suzenje očiju, svrab u grlu i kašalj koji traje duže od dve nedelje. Ako primetite ove simptome kod svog deteta tokom prolećnih meseci, moguće je da ima alergijski rinitis.

Važno je posetiti pedijatra kako bi se isključili drugi mogući uzroci simptoma i postavila tačna dijagnoza. Lekar će pregledati dete, uzeti anamnezu i može preporučiti dodatne testove.

Smanjenje izloženosti polenu

Jedan od ključnih načina za ublažavanje prolećnih alergija kod dece je smanjenje izloženosti polenu. Evo nekoliko saveta kako to postići:

  • Pratite lokalnu prognozu polena i izbegavajte izlazak napolje kada je koncentracija polena visoka. Većina meteoroloških servisa i aplikacija pruža informacije o koncentraciji polena u određenom području. Kada je koncentracija polena visoka, posebno ujutru i u vetrovitim danima, preporučljivo je da dete ostane u zatvorenom prostoru.
  • Držite prozore zatvorenim tokom dana, posebno u vetrovitim danima kada se polen širi. Ovo će pomoći u smanjenju unošenja polena u unutrašnjost prostorija. Takođe, preporučuje se korišćenje klima uređaja ili prečišćivača vazduha sa filterima koji mogu zadržati polen.
  • Kada dete dolazi iz spoljašnje sredine, pre nego što uđe u kuću, neka se presvuče i opere ruke i lice kako bi uklonio polen koji se zadržao na odeći i koži. Ovo je važno kako bi se smanjila kontaminacija unutrašnjeg prostora polenom.
  • Osušite veš unutra umesto napolju, kako polen ne bi ostao na odeći. Tokom proleća, polen može se zadržati na odeći koja se suši na otvorenom, što može povećati izloženost deteta polenu.
  • Neka dete nosi naočare za sunce kako bi zaštitilo oči od kontakta sa polenom. Naočare mogu sprečiti ulazak polena u oči i smanjiti simptome kao što su svrab, crvenilo i suzenje očiju.

Farmakološko lečenje

U slučajevima kada simptomi prolećnih alergija kod dece nisu pod kontrolom, može biti potrebno farmakološko lečenje.

Postoje mnogi antihistaminici i dekongestivi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Antihistaminici se koriste za smanjenje simptoma kao što su kijanje, svrab nosa i očiju, dok dekongestivi pomažu kod začepljenog nosa.

Međutim, pre nego što detetu date bilo kakav lek, obavezno se konsultujte sa pedijatrom.

On će moći da prepiše adekvatne lekove i prilagodi dozu prema uzrastu i potrebama deteta. Takođe, pedijatar može preporučiti i lokalne sprejeve za nos koji mogu olakšati disanje.

Pored farmakološkog lečenja, postoje i prirodni lekovi i kućni tretmani koji mogu pružiti olakšanje od simptoma prolećnih alergija kod dece. Neka od ovih metoda uključuju redovno ispiranje nosa fiziološkim rastvorom ili morskom vodom kako bi se uklonio polen i oslobodili nosni prolazi. Ovo se može obavljati pomoću posebnih nosnih aspiratora ili izotoničnih sprejeva za nos.

Takođe, korišćenje pročišćivača vazduha sa HEPA filterima u dečijoj sobi može značajno smanjiti koncentraciju polena u vazduhu, što može olakšati simptome alergija.

Uključivanje meda u ishranu deteta takođe se često preporučuje. Med koji je lokalno proizveden može pomoći u izgradnji tolerancije na polen. Istraživanja su pokazala da redovno unošenje malih količina meda može smanjiti simptome alergija na polen. Međutim, važno je da dete bude starije od jedne godine pre nego što mu se da med, kako se ne bi ugrozilo zdravlje deteta, jer postoji rizik od botulizma kod dece mlađe od jedne godine.

Prolećne alergije kod dece mogu biti neprijatne, ali uz odgovarajuće mere smanjenja izloženosti polenu i adekvatno lečenje, simptomi se mogu ublažiti. Sledite naše savete i konsultujte se sa pedijatrom o mogućnostima farmakološkog i prirodnog lečenja. Uz pravilnu negu i podršku, vaše dete će moći da uživa u proleću bez suvišnih neugodnosti alergija!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here