Početna Zdravlje Promene na telu nakon porođaja i kako ga vratiti u normalu

Promene na telu nakon porođaja i kako ga vratiti u normalu

2240
0

Trudnoća rezultira predivnom promenom u našem životu i povećavanjem porodice, ali i lične ostvarenosti žene u ulozi majke. Sa druge strane, ona na našem telu ostavlja neke neželjene posledice sa kojima se brojne žene bore celog života.

Kako ove površne stvari ne bi narušile naše samopouzdanje i odrazile se na nivo sreće koji nam porođaj donosi, naučićemo vas koje to promene na telu možete da očekujete tokom trudnoće, a naročito nakon porođaja i kako da poradite na njihovom umanjivanju.

Nagli rast stopala

Kako se naša trudnoća približava kraju, postajemo sve teži i samim tim naše telo vrši veći pritisak na noge. Ovo rezultira oticanjem nogu. Sa oticanjem, može se desitii da se postepeno povećavaju i naša stopala i prsti na nogama.

Zbog toga pojedine žene iz trudnoće izlaze sa nemogućnošću da se vrate u svoje omiljene cipele. Na ovo se može delimično uticati fizičkom aktivnošću koja bi povećala cirkulaciju i smanjila otoke, ali u pojedinim situacijama je najbolje rešenje prihvatiti novonastalu situaciju i opskrbiti se udobnom obućom u novom broju.

Slabljenje karličnih mišića

Jedna od nelagodnijih promena na telu je i slabljenje karličnih mišića nakon prođaja. Ovo dovodi do toga da je pojedinim ženama teže da iskontrolišu homeostazne potrebe. Zbog toga brojne žene pribegavaju laserskim tretmanima za rešenje ovog problema.

Postoje i takozvane Kegelove vežbe kao prirodno rešenje problema kojem možete pribeći, kojima se mišići učvršćuju a potrebno ih je raditi i nekoliko puta dnevno kako bi došli do željenog efekta.

Gojaznost

Trudnički stomak je nešto što povezujemo samo sa trudnoćom. Ipak, mnogim ženama ni posle porođaja stomak ne postaje ponovo ravan. Na ovo može uticati mnogo faktora, od gojaznosti koja je propratni element trudnoće u mnogim slučajevima, preko opuštanja kože koja gubitkom volumena ne može da se vrati na staro i “visi”, pa do zadržavanja vode.

Osim područja stomaka, na udaru postporođajne gojaznosti su i predeo bokova, butine i zadnjica. Nagomilane masne naslage često dolaze u pratnji celulita i sve se ovo može ozbiljno odraziti na samopouzdanje.

Pravilna ishrana i fizička aktivnost imperativi su vraćanja tela u normalu. Osim njih, postoje i savremeni tretmani koji podstiču zatezanje i oblikovanje tela ultrazvučnom lipolizom. Samo pet ovakvih tretmana smanjuje obimi do 8 centimetara kod tretirane regije tela. Tretmani traju svega pola sata do sat, a ne ostavljaju nikakve posledice, te osim smanjenja obima umanjuju i vidljivost nepoželjnog celulita.

Promene na koži

Hormonalne promene tokom trudnoće direktno se odražavaju na povećanje broja akni i milija, jer lojne žlezde luče više sebuma nego što je to uobičajeno, čime koža stvara zaštitni sloj od mikroorganizama iz spoljašnje sredine. Iako je ovaj mehanizam koristan, njegove posledice nisu tako ugodne za oko, a do disbalansa posebno može doći ukoliko se žena nepravilno hrani tokom trudnoće.

Zbog toga je korigovanje ishrane nakon porođaja ključni korak koji se mora preduzeti za borbu protiv akni, uz redovno čišćenje pora i negu kože prirodnim i neagresivnim kozmetičkim sredstvima.

Osim akni, ono sa čime večitu borbu vode gotovo sve nove mame su i strije. Strije su pukotine na koži koje nastaju usled naglog gojenja i mršavljenja i malo ko nema bar jednu striju kao uspomenu na trudnoću. Ipak, savremeni laserski tretmani, ali i procedure poput mezoterapije smanjuju vidljivost strija.

Proređivanje kose

Sa hormonalnim promenama dolazi i proređivanje kose. Mnoge trudnice neposredno nakon porođaja suočavaju se sa pojavljivanjem zalizaka na čelu. Ovaj problem najbolje je tretirati prirodnim supstancama, posebno u periodu dok još dojimo, pa se ricinusovo ulje koje stimuliše brži rast kose smatra odličnim rešenjem.

Sa kvalitetnim tretmanima i upornim radom na samodisciplini, vaš izgled i vaša forma nakon porođaja mogu biti nešto što je u potpunosti pod vašom kontrolom. Umesto prepuštanju nesigurnosti i odustajanja od toga da izgledate kao pre porođaja, potrebno je samo da se dobro informišete i uložite određen trud i vreme u to kako želite da percipirate sebe.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here