Početna Porodica Saveti Promene u telu u drugom tromesečju trudnoće i šta očekivati?

Promene u telu u drugom tromesečju trudnoće i šta očekivati?

281
0

Trudnoća je jedan od najlepših i najuzbudljivijih perioda u životu žene, ali je ujedno i jako zahtevna za njen organizam. Krajem drugog tromesečja trudnoće, telo žene prolazi kroz mnoge promene koje mogu učiniti da se žena oseća iznenađeno.

Poslednje dve nedelje u drugom trimestru trudnoće je vreme kada se dešavaju brojne promene u telu koje su neophodne za rast i razvoj deteta. Sama pomisao na novi život u porodici može biti veoma uzbudljiva i emotivna, ali može biti i izazovna, kako fizički tako i emocionalno.

Trudnoća se obično deli na tri trimestra. Svaki trimestar nosi sa sobom svoje specifične promene i izazove. Prvo tromesečje obično traje od prvog dana poslednje menstruacije do kraja 12. nedelje, drugi trimestar traje od 13. do 28. nedelje, a treće tromesečje traje od 29. nedelje do porođaja. Tokom čitavog perioda trudnoće, 27. nedelja trudnoće, kao i 28. nedelja trudnoće su ključne, kako za majku, tako i za bebu, ali i za čitavu porodicu.

Tokom celog procesa trudnoće, telo žene prolazi kroz mnoge promene. Neke od ovih promena mogu biti veoma očigledne, dok se neke druge manje primećuju. U prvim nedeljama trudnoće, žene mogu da dožive mučninu, umor, nesanicu i promene raspoloženja, a kasnije tokom trudnoće može da se javi oticanje nogu i zglobova, bolovi u leđima, učestalo mokrenje i neki drugi simptomi. Ove promene su potpuno normalne i očekivane, ali kod nekih žena mogu izazvati nelagodnost i stres.

27. nedelja trudnoće

U ovoj nedelji trudnoće vaša beba je teška oko 1 kilogram, njeni organi su veoma razvijeni, a pluća počinju da proizvode supstancu koja pomaže plućima da se prošire kada se rodi. Jedna od najčešćih promena koje ćete primetiti u ovoj nedelji jeste rast stomaka. Kako se vaše telo priprema za porođaj, materica će se proširiti i izgled stomaka će se promeniti. Pored toga, 27. nedelja trudnoće je karakteristična jer beba počinje sve više i više da se kreće u stomaku.

Sa povećanjem težine i veličine stomaka, možete osetiti i neke druge promene u telu. Ovaj period je karakterističan za sve trudnice jer se može javiti bol u leđima dok kičma pokušava da se prilagodi novoj težini koju majka nosi. Takođe se možete osećati umorno i iscrpljeno jer vaše telo naporno radi za sve promene koje slede.

28. nedelja trudnoće

Prosečna težina bebe u ovoj nedelji je oko 1,2 kilograma. Njeni pokreti bivaju sve skladniji i aktivniji, gde se beba kreće po stomaku u proseku i do 10 puta u toku jednog sata. Ovako učestala aktivnost ume da bude osetljiva i bolna za neke, posebno ako se usred previše pomeranja pritiskaju i organi ili bešika majke. U mozgu se dešavaju promene koje će bebi omogućiti da nauči i zapamti stvari čim se rodi.

Tokom ovog perioda, mnoge trudnice se suočavaju sa drugim fizičkim promenama poput pojačanog znojenja i umora. Povišena telesna temperatura, posebno tokom letnjih meseci, može biti izazov u ​​ovoj fazi trudnoće, pa je važno unositi dovoljno vode i ne izlagati se previše suncu.

Česte promene u drugom tromesečju

Neke žene mogu osetiti gorušicu tokom ovog perioda. Ova neprijatna pojava će izazvati peckanje u grudima i stomaku, a dešava se usled pritiska bebe na želudac i jednjak. Ukoliko dođe do gorušice, preporuke stručnjaka su da se jedu manji, ali češći obroci. Takođe bi trebale izbegavati hranu koja izaziva gorušicu kao što su začinjena hrana, pržena hrana, citrusno voće, paradajz, čokolada i gazirana pića.

Osim fizičkih promena, trudnoća često može uticati i na emocionalno zdravlje budućih mama. Mnoge trudnice tokom ovog perioda prolaze kroz razna osećanja, od radosti, sreće i uzbuđenja, sve do straha, tuge i anksioznosti. To su normalne reakcije, jer buduće mame prolaze kroz velike promene u svom životu i pripremaju se za dolazak novog života. Međutim, ako osećanja straha i anksioznosti postanu izraženija, i počnu da utiče na svakodnevne obaveze, važno je da se potraži stručna pomoć.

Pred sam kraj trudnoće može doći do anemije, ali i do visokog krvnog pritiska i učestalih glavobolja zbog koji se preporučuje da se potraži stručna medicinska pomoć. Važno je da buduće mame budu svesne ovih promena i da ih pravilno leče kako bi obezbedile zdravlje i dobrobit, za sebe a i za bebu. Redovni pregledi kod ginekologa i pravilna ishrana i odmor ključni su faktori za zdravu trudnoću i siguran porođaj.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here