Početna Vesti Obaveštenja Promocija knjige „Početak nečeg velikog“

Promocija knjige „Početak nečeg velikog“

1907
0

Pozivamo Vas na promociju knige „Početak nečeg velikog“ naše višestruko nagrađivane autorke Ivane Lukić. Promocija će se održati 24. aprila u 19 časova u Omladinskom pozorištu Dadov.

Nešto više o knjizi

Nesigurnost, odustajanje, konflikti s roditeljima, profesori, škola, dosada, prve strasti i ljubavi, skrivena i javna pitanja, životni izbori. Uklapanje, još češće neuklapanje, sukobi sa sobom i svetom oko sebe, jednom rečju – odrastanje. Sve ove teme srećemo u novoj knjizi za mlade Početak nečeg velikog višestruko nagrađivane autorke Ivane Lukić.

Pred polazak u školu sam se obmotala selotejpom. Počela sam od glave, pa onda ka dole. Morala sam neku zaštitu da stavim. Selotejp nije nešto, ali će bar ljudi misliti da sam luda, pa me neće dirati.

Napisala Ivana Lukić, Ilustrovala Marica Kicušić, Kreativni centar

Ovako izgleda jutro jedne sasvim obične tinejdžerke. Pored toga što se obmotava selotejpom da bi se zaštitila od drugih, ona ponekad odabere da provede dan kao jezivo čudovište, a ponekad sasvim mirno, kao drvo, povremeno stavlja na sebe bodlje pre nego što izađe iz kuće, a često voli da doručkuje na glečeru. Naravno, sve su ovo tajne i izmaštane slike njenog unutrašnjeg bića, u kojem su skriveni svi njeni snovi, maštanja, strahovi i radosti. Ostatak njenog sveta sačinjen je od realnosti, a to su škola, najbolji prijatelji, roditelji i brojni problemi s kojima se susreće i koji joj se čine prilično velikim i strašnim.

Svet podeljen na te dve stvarnosti Ivana Lukić je prikazala kombinujući dva kratka zapisa: jedan je metaforičan, snen i neuhvatljiv, dok je drugi jasan, „vidljiv“ i sastavljen od slika svakodnevice. Prožimanjem i preplitanjem nežnog i poetičnog sa običnim i realnim ove dve stvarnosti se dopunjuju, uzajamno objašnjavaju i sklapaju u jedinstvenu sliku, koja nam iz posebne perspektive predstavlja odrastanje mladih u današnje vreme.

Poetične ilustracije Marice Kicušić doprinose neobičnoj atmosferi ove knjige, u kojoj čitalac „plovi“ između sveta stvarnosti i sveta imaginacije.

Poput prethodne knjige Ivane Lukić (Ne) pitaj me kako sam, takođe namenjene mladima i ovenčane Nagradom Politikinog Zabavnika za 2015, Početak nečeg velikog pruža mladim čitaocima podršku i otkriva im da nisu jedini, sami i napušteni u svojim borbama u svetu koji ih okružuje. Autorka nas i ovom knjigom podseća na to da su svakoj mladosti, ma koliko buntovna bila, ipak potrebne podrška i pomoć odraslih na putu sazrevanja. Baš kao što glavna junakinja poručuje: Smislila sam recept za sebe: pohvali me, potapši me, zagrli me, poljubi me.

Kratka biografija Ivane Lukić

Ivana Lukić radi kao školski psiholog i profesorka u XIV beogradskoj gimnaziji. Koncipira i vodi kreativno-psihološke radionice, a takođe je edukatorka i organizatorka mnogih dečjih kampova.

Njena knjiga Igra odrastanja dobila je Nagradu NEVEN za najbolje delo iz oblasti popularne nauke za 2014, a knjiga (Ne) pitaj me kako sam Nagradu Politikinog zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2015. godini

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here