Početna Porodica Prvi put sa decom u Beogradu – šta videti i posetiti?

Prvi put sa decom u Beogradu – šta videti i posetiti?

2562
0
beograd
Foto: Pixabay.com

Želite da odvedete decu na kratak izlet u Beograd. Prva poseta glavnom gradu može biti prava avantura za celu porodicu. Zahvaljujući Internetu roditelji se mogu naoružati znanjem i zanimljivim istorijskim činjenicama, te nakratko zaigrati u ulozi turističkog vodiča.

Deca će se na taj način dvostruko zabaviti, a cela porodica provesti kvalitetno vreme zajedno.

Neka plan puta bude početak avanture

Uključite decu u planiranje puta od samog početka. Neka organizacija izleta bude zabava za sve. Kada odlučite koliko dana ćete provesti u glavnom gradu, potražite mesto na kome ćete prenoćiti i odmarati od dugih šetnji. Dovoljno je da u pretraživač ukucate „smeštaj Beograd“ i pronađete idealno mesto za odsedanje za svoju porodicu.

Zajedno spakujte kofer i pretražujte prestoničke znamenitosti na Internetu. Napravite dobar plan obilaska u skladu sa vremenom kojim raspolažete i afinitetima svoje dece. Porazgovarajte sa njima: šta je to što žele da vide, kakva mesta bi volela da posete. Bez obzira na to kakva su im interesovanja, čime se zabavljaju i o čemu maštaju, ova mesta u Beogradu su nezaobilazne tačke na mapi svakog posetioca.

Kalemegdanska tvrđava

Kalemegdanska tvrđava i park  su spoj istorije i prirode, savršena osmatračnica i prelep pogled na ušće Save u Dunav. Na Kalemegdanu se nalaze Vojni i Prirodnjački muzej, koje posebno mogu zanimati vaše male radoznalce.

kalemegdan-beograd
Foto: Pixabay.com

Veliki broj spomenika znamenitim ljudima iz srpske kulture, kao i palim borcima u ratovima u 20. veku mogu biti povod za razgovor. Možete čak i recitovati deci ispred spomenika Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću ili Milošu Crnjanskom. Tu su ostaci zamka despota Stefana Lazarevića, crkva Ružica, prelepe fontane i širok plato za dečju igru.

kalemegdan-beograd
Foto: Pixabay.com

Pored svega divnog i zanimljivog što jedna šetnja Kalemegdanom može da pruži, to je ujedno i odličan put do omiljenog mesta mnoge beogradske dece – Zoološkog vrta.

Zoološki vrt

Otvoren davne 1936. godine Beo Zoo vrt privlači posetioce u velikom broju i savršeno je mesto za šetnju sa decom. Beogradski zoološki vrt je dom za preko 2000 životinja. Mališani mogu videti oko 200 vrsti domaćih i divljih životinja, među kojima lava, medveda, žirafu i slona.

Majmuni, zmije, različite ptice, sve one životinje koje mogu videti samo na televiziji biće ispred njih. Sasvim je sigurno da ih boravak među njima neće ostaviti ravnodušnim.

Knez Mihailova ulica

Beograd je Knez Mihailova ulica. Raskošno i dugačko šetalište koje vodi od Kalemegdana do trga Terazije. Pored mnogobrojnih restorana i poslastičarnica, u ovoj ulici se nalazi i veliki broj knjižara, a ujedno je jedinstvena prilika da vaša deca vide slikare i slobodne umetnike i izvođače na delu. Uživanje u muziciranju uličnih svirača uz kokice ili sladoled dugo će ostati utisnuto u njihovom sećanju.

Ukoliko se odlučite za izlet u prestonicu u zimskom periodu, ne smete zaobići Knez Mihailovu ulicu pod novogodišnjom rasvetom i dekoracijom. Trg Republike se tada pretvori u Trg otvorenog srca, a na brojnim veselim štandovima možete pazariti ukrase, krofne, kuvano  vino za vas i slatkiše za najmlađe.

Tašmajdanski park i Crkva Svetog Marka

Tašmajdanski park je odličan za decu zbog toga što pored prelepih zelenih površina ima i ogromno igralište. Raznovrsne sprave za igru, ljuljaške, klackalice i penjalice prilagođene su deci od najmlađeg do školskog uzrasta.

tašmajdan-beograd
Foto: Pixabay.com

Na Tašu se nalazi i spomenik Desanki Maksimović, pesnikinji dečjeg srca koju će deca prepoznati iz svojih čitanki. Ovo je ujedno prilika za posetu velelepnoj Crkvi Svetog Marka. U ovom hramu nalazi se grobnica cara Dušana, jednog od najvećih osvajača u srpskoj istoriji, te ovo može biti povod za razgovor o najstarijoj srpskoj dinastiji – Nemanjićima.

Muzej Nikole Tesle

U neposrednoj blizini Tašmajdanskog parka, u Krunskoj ulici nalazi se Muzej Nikole Tesle. Muzej radi svakog dana osim ponedeljkom, i to do 20h. Deci će možda najinteresantnije biti da stalnu muzejsku postavku pogledaju u okviru vođene ture kada vodiči uz zanimljive podatke o životu naučnika puštaju eksponate u rad.

Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 250 dinara, a ulaz za decu mlađu od 7 godina je besplatan.

Slavija i Hram Svetog Save na Vračaru

Nakon obilaska Muzeja Nikole Tesle možete se spustiti niz Beogradsku ulicu do Trga Slavija. Nekada prepoznatljiva po zamršenom kružnom toku, a danas po velikoj fontani po ugledu na one u evropskim prestonicama, Slavija može biti i lepo mesto za fotografisanje pored znaka Beograd.

Ukoliko krenete sa Slavije prema Vračaru, za manje od deset minuta pešačenja stići ćete do Hrama Svetog Save. U parku ispred Hrama nalazi se spomenik voždu Karađorđu i Narodna biblioteka Srbije. U svakom slučaju sve ove znamenitosti mogu biti povod za lep razgovor sa decom o značajnim ličnostima iz naše istorije, ali i prilika da se istrče na platou.

hram-svetog-save-beograd
Foto: Pixabay.com

U zavisnosti od toga kojim vremenom raspolažete, listu prestoničkih znamenitosti i mesta za obilazak možete proširiti odlaskom na Košutnjak i Avalu, kao i u Skadarliju ili pak na Novi Beograd i Zemun. Sasvim je izvesno da će prvi izlet u prestonicu isplaniran prema ovom spisku vaša deca dugo pamtiti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here