Početna Porodica Psiho-fizički razvoj deteta u svetu modernih tehnologija

Psiho-fizički razvoj deteta u svetu modernih tehnologija

3193
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ubrzani napredak tehnologije itekako utiče na izazove odrastanja i razvoja dece u 21. veku. Zato se kod roditelja često javlja dilema u kojoj meri korišćenje savremenih uređaja, poput tableta, pametnih mobilnih telefona ili kompujtera, remeti razvojni put njihove dece.

Praksa je pokazala da mališani danas brzo prihvataju većinu zabavnih sadržaja koji im se prezentuju putem kompjutera, smartfona ili tableta. Korišćenje ovih uređaja za dečju igru i zabavu u velikoj meri obezbeđuje predah roditeljima, rasterećuje ih i pruža mogućnost da se bolje posvete svojim poslovnim obavezama.

U životnom maratonu u kome savremeni roditelji imaju sve više poslovnih zadataka i pokušavaju da u ih hodu obave, pomoć računara je više nego dobro došla. Međutim, sve češće se postavlja pitanje „gde je granica u korišćenju smartfona, tableta i kompjutera“. Onda kada dođe do vanrednog stanja u kući u vidu plača i nervoze zbog gubitka internet konekcije ili električne energije, roditelji shvate da je kompjuter prestao da bude „dobar sluga“ i postao „zao gospodar“. Tada se obično donose odluke o ograničavanju vremena koje dete provodi pred računarom.

Kada dozvoliti detetu upotrebu kompjutera i u kolikom vremenskom trajanju?

Imajući u vidu da najveći broj dece koristi kompjutere isključivo u zabavne svrhe, roditelji moraju da budu dovoljno mudri, kako bi mališanima uspeli da plasiraju sadržaje koji su primereni njihovom uzrastu i interesovanjima. Treba uzeti u obzir i vaspitno-obrazovnu komponentu tih sadržaja. Važan indikator prilikom procene da li je pravo vreme za kompjuter je i detetova pažnja i dužina njenog trajanja.

Za svako dete uzrasta od 3 godina pa nadalje, može se dopustiti korišćenje kompjutera uz obavezno ograničavanje vremenskog intervala. Psiholozi preporučuju da mališan na kalendarskom uzrastu od 3 godine može da provede dnevno maksimum 15 minuta uz računar, a šestogodišnjak ne bi trebalo da koristi kompjuter duže od 30 minuta. Sa polaskom u školu taj interval se može produžiti, zavisno od detetovih interesovanja.

Prednosti upotrebe kompjutera

Nesporno je da kompjuter i internet predstavljaju svojevrstan „prozor u svet“ i pružaju obilje informacija i mogućnosti za posredno sticanje iskustva kroz, npr. virtuelna putovanja, strateške igrice i sl. Osim sadržaja informativnog karaktera, upotreba kompjutera i interneta nudi i mogućnost brzog i lakog nalaženja odgovora na najrazličitija pitanja, kojih ima puno u dečjim glavama, a posebno kod adolescenata.

Negativni uticaju kompjutera i interneta na decu

Sjajan doprinos koji kompjuteri imaju u edukaciji dece biva umanjen činjenicom da računari podstiču mališane da brzo prelaze sa teme na temu. Oni postaju suviše pragmatični, ne zalaze u suštinu, već postaju na neki način zavisni od vizuelnih, brzih informacija. Pri tome, istraživački duh koji treba da se što više podstiče kod dece, postaje jedva primetan, minimalan, što u krajnjoj liniji sputava razvoj radoznalosti i mašte, dakle, sputava pravilan intelektualni razvoj mališana.

U javnosti i medijima se najčešće postavlja pitanje da li kompjuteri štete psihičkom razvoju. Međutim, veoma malo se govori o tome da preterana upotreba kompjutera nanosi veliku štetu kada je u pitanju fizički razvoj deteta.

Pasivnost tokom detetovog boravka kraj računara može imati ozbiljne, dugoročne posledice u pogledu fizičkog razvoja. Od raznih deformacija kičmenog stuba, ravnih stopala, pa sve do problema sa vidom i komplikacija u vidu nedovoljno razvijene sposobnosti akomodacije očnog sočiva. Na psihičkom planu, moguće su posledice u vidu nedostatka pravog samopouzdanja, teškoća u socijalnoj komunikaciji, izolacije, povlačenja u sebe i sl. U ekstremnim slučajevima može se javiti neka od fobija, jer usled nedostatka iskustva stečenog u međuljudskim odnosima dete nije uspelo da izgradi strategije za prevazilaženje stresnih i kriznih situacija.

Dakle, dragi roditelji, pored svih odgovornosti, briga i dilema sa kojima se svakodnevno nosite, razmislite i o ovome. Potreba za pažnjom, ljubavlju, komunikacijom i pripadanjem, je bazična potreba razvoja svakog ljudskog bića. Vaš mališan tokom svog razvoja od rođenja pa nadalje ima potrebu za dodirom, toplinom, nežnošću, za tim da mu pevate, da mu se smejete uz nežan zagrlja kojim mu poručujete „uvek sam tu za tebe“. Ovo je nešto što je neophodno za normalan psihički razvoj deteta. Igru Vas i Vašeg deteta  uz interakcije koje podrazumevaju sve gore navedeno, nemogu nadomestiti kompjuterske igrice i „surfovanje internetom“. Imajte to na umu kada dete uvodite u magičan svet modernih tehnologija.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here