Početna Zdravlje Saveti za trudnice: kako se pripremiti za porođaj

Saveti za trudnice: kako se pripremiti za porođaj

2021
0

Porođaj je zahtevan čin koji traži psihofizičku pripremu, kako bi trudnica na svet donela zdravu i vitalnu bebu. Priprema za porođaj ima nekoliko segmenata, a jedan od najvažnijih je upoznavanje trudnice sa svim fazama trudnoće i samog porođaja. Na taj način, poznavajući čitav proces i korake tokom dolaska bebe na svet, trudnica lakše podnosi čin porođaja koji ne mora uvek da bude tako bolan i težak, kako ga često opisuju.

Edukacija za trudnice

Trudnoća se naziva drugim stanjem upravo zato što tokom njega organizam ženi šalje određene signale, koje bi trudnica trebalo da nauči da raspoznaje i da adekvatno reaguje na njih. Upravo je zbog ovog psihofizička priprema za porođaj, koja se organizuje u okviru privatnih škola roditeljstva ili u domovima zdravlja, izuzetno bitna za uspešno rađanje deteta. Iako u mnoge detalje može da vas uputi i doktor koji vam vodi trudnoću, bitno je da neke stvari prođete i praktično, kako bi se i organizam pripremio za napor koji će pretrpeti u narednom periodu.

Kada prođe ovu vrstu pripreme, trudnica uči da raspoznaje signale koje dobija od tela, kada je vreme da krene u bolnicu šta će se tačno dešavati za vreme porođaja i kako treba da se ponaša. “Saradnja” trudnice je vrlo bitna tokom samog porođaja, a ona vrlo često nije adekvatna ukoliko se buduća majka vodi samo instiktivno prilikom porođaja, bez razmišljanja o tome šta je zaista korisno da radi. Vrlo je bitno da trudnica nauči da sluša instrukcije lekarai da ih u potpunosti ispoštuje. Takođe, iako veliki broj trudnica očekuje da će se porođaj obaviti za vrlo kratko vreme, istina je da čitav proces u stvari može da traje i do 18 sati.

Fizička aktivnost

Nedostatak fizičke aktivnosti može znatno da oteža proces porođaja, jer trudnica mora da uloži veliki fizički napor prilikom rađanja bebe, a ukoliko nije pripremljena adekvatnim vežbama ovo može predstavljati problem. Čak se i nedostatak energije smatra lošom predispozicijom, što porođaj može da učini i dužim i bojnijim procesom. Zato bi vežbanje trebalo da postane sastavni deo života jedne trudnice, mnogo pre nego što nastupe poslednje nedelje trudnoće.

Ukoliko je trudnoća normalna i zdrava, preporučuje se vežbanje i do tri puta nedeljno. To mogu da budu lagane vežbe istezanja, pilates ili joga za trudnice, koji će telo razgibati onoliko koliko je to poželjno i zdravo za majku i bebu. Mnoge trudnice su skeptične kada su fizičke aktivnosti u trudnoći u pitanju, a naročito kada je reč o treniranju. Ipak, vežbanje u ovakvom stanju je izuzetno poželjno, a treba uzeti u obzir da su intenzitet i tempo vežbi prilagođeni drugom stanju, pa opasnosti po bebu nema. Naravno, izuzetak su situacije kada je trudnoća komplikovana ili onda kada lekari naglase da su fizičke aktivnosti nepoželjne u sličnim situacijama.

Pravilno disanje

Pravilno disanje doprinosi oksigenaciji, odnosno snabdevanju organizma dovoljnom količinom kiseonika, koja je od izuzetne važnosti prilikom rađanja. Vrlo je korisno upoznavanje trudnice sa načinom funkcionisanja mišićne muskulature, kojom će odlično ovladati tokom napinjanja i istiskivanja bebe. Pravilnim disanjem se suzbija i strah od porođaja, kao i panika koja trudnice često obuzima neposredno pred sam čin rađanja deteta.

Kada početi sa pripremom za porođaj?

Idealno vreme za početak psihofizičke pripreme za porođaj je između 24. i 26. nedelje trudnoće. Ovaj period je izuzetno važan, kako bi trudnica na vreme razvila uslovni refleks – da na pojavu kontrakcije odgovori disanjem, a ne grčenjem koje dovodi do straha i bola. U pitanju je fiziološki mehanizam za koji je potrebno vreme da se razvije, a njegova suština je u tome da trudnica prilikom kontrakcija, smirenim disanjem obezbeđuje dovoljno kiseonika materici koja može nesmetano da “radi”.

Ono što bi trebalo da bude rezultat pripreme jeste spremnost trudnice na porođaj, prvenstveno u pogledu reakcija koje ne bi trebalo da budu impulsivne i instinktivne. Takođe, trudnica će na ovaj način ovladati tehnikama relaksacije, koje će uspešno primenjivati i prilikom kontrakcija, i samim tim će ih lakše izdržati i savladati. Osim toga, jedna od glavnih tehnika je i pravilna tehnika napinjanja koju će trudnice da uvežbavaju, tako da im ovaj deo porođaja ne bude potpuno stran i nov. Časovi psihofizičke pripreme uglavnom traju do 90 minuta, i sasvim je dovoljno da se praktikuju dva puta na nedeljnom nivou, a pozitivan uticaj na trudnoću je ogroman.

Prethodni članakPismeni sastav za osnovnu školu o praštanju
Sledeći članakSveti Sava – Dorotea Živković (2. razred)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here