Početna Škola U školi Radionice za razvoj samopouzdanja kod dece

Radionice za razvoj samopouzdanja kod dece

5212
0

Za razvoj samopouzdanja kod dece porodica igra glavnu ulogu. Tu sve počinje i roditelji su ti koji će deci pomoći ili ne da razviju samopouzdanje i samopoštovanje. Tokom odrastanja samopouzdanje kod dece ima manje padove i uspone, tako da u formiranju samopouzdanja i škola ima veoma važnu ulogu. Polaskom u školu, odnosno ulaskom u grupu, deca upoznaju drugu decu i često se dešava da upravo zbog toga dolazi do gubitka samopouzdanja.

Neretko se dešava da među decom postoji rivalstvo, borba za prevlast. Sa jedne strane imamo decu koja se nameću kao „vođe grupe“, a sa druge decu koja su spremna da se potčine „vođi“ kako bi zadobili njegove simpatije i poverenje. U tom uzrastu retko se sreću deca koja su neutralna, odnosno ona koja ne bi da prihvate ulogu „vođe“ a ni da mu se pokore. Upravo iz tog razloga je važno naći balans među decom i razgraničiti im šta je samopouzdanje a šta nevaspitanje i bahatost.

U školi mogu da se osmisle i odrade tako lepe radionice koje podstiču razvoj samopouzdanja kod dece, a kada se nešto radi u grupi i kada svi dobijaju na značaju deca se osećaju tako važno i prihvaćeno od strane vršnjaka što dodatno podstiče njihovo samopouzdanje.

Reci nešto o meni

Zanimljiva radionica koja podstiče razvoj samopouzdanja kod dece je „Reci nešto o meni.“ Deca posedaju u krug, tako da su licem okrenuti jedni prema drugima. Podeljeni su im olovka i papir na kome svako od njih zapiše svoje ime. Sledi razgovor o tome šta oni kod sebe vole, a šta ne. Podrazumeva se da je i učiteljica ravnopravni učesnik u igri. Nakon razgovora, zadatak svakoga je da papir sa svojim imenom pruži drugu do sebe. Na taj način svako dete dobija papir sa imenom drugarice ili druga koji sedi sa njegove leve strane. Dete čita ime sa papira a zatim zapisuje nešto lepo o tom drugu ili drugarici. U pitanju su dečja zapažanja nakon razgovora sa početka radionice. Na taj način uče da ne postoji niko za koga se ne bi mogla naći neka pozitivna osobina ili lepa reč.

Kada su zapisali, dodaju papir drugu do sebe, koji sedi sa desne strane, a zatim od druga koji sedi sa leve strane uzimaju papir na kome je napisano ime drugog deteta i ponavljaju isti postupak. Papiri se dodaju u smeru kazaljke na satu, tako da na kraju kada se obiđe ceo krug dete dobija papir sa svojim imenom na kome su zapisane sve njegove lepe osobine koje su drugari iz odeljenja uočili a kojih možda dete nije ni bilo svesno. Ova radionica se pokazala kao veoma uspešna u praksi, jer dete čitajući šta su sve drugari napisali o njemu, dobija na značaju, oseća se  prihvaćenim, uvaženim i cenjenim u grupi a to se izuzetno pozitivno odražava na jačanje samopouzdanja svakog deteta. Dogovor je da te papire čuvaju i uvek kada se osećaju tužno, neuspešno, manje vredno da ponovo pročitaju šta su sve lepo drugovi rekli o njemu.

Video sam nešto posebno

Radionica koja takođe vodi ka jačanju samopouzdanja kod dece i koja je rado prihvaćena. Svi sedimo u krugu okrenuti jedni prema drugima. Razgovaramo o svom izgledu, tome šta nam se dopada kod sebe, a šta ne. Važno je da pažljivo slušamo jedni druge. Učiteljica prvom detetu do sebe dodaje kutiju koja je zatvorena i objašnjava svima da kada otvore kutiju u njoj će videti nešto prelepo, nešto veličanstveno, nešto jedinstveno, nešto neponovljivo.

Videće nešto najlepše na svetu što postoji, ali ne smeju glasno da kažu šta su videli, sve dok čarobna kutija ne prođe krug i svako od dece zaviri u nju. Kutija može da bude i sasvim obična, ali je važno da se na njenom dnu nalazi ogledalo. Neprocenjivi su dečji osmesi i zadovoljstvo kada otvore kutiju i u ogledalu ugledaju svoj lik. Deci prija da čuju da su posebna, jedinstvena, neponovljiva. Nakon ove radionice počinju sebe da gledaju drugačije nego pre a samopouzdanje im raste.

Ovo su samo neki od primera kako se u školi može poraditi na jačanju samopouzdanja kod dece, a mnogo ih je. Ovakav vid podsticanja samopouzdanja kod dece kroz igru, sem u školi može da se primeniti i u okviru porodice bez obzira na manji broj učesnika. Sve zavisi od Vaše volje i kreativnosti. Ne zaboravite, deca su uvek spremna za igru, a dobit je obostrana!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here