Početna Porodica Saveti Razvod braka i deca: Kako razvod utiče na decu po uzrastima

Razvod braka i deca: Kako razvod utiče na decu po uzrastima

373
0

Ponekad, iako partneri ulažu sve svoje napore, brak jednostavno ne može da opstane, što neizbežno vodi ka razvodu. Međutim, kada su ti partneri i roditelji, razvod ne utiče samo na njih, već i na njihovu decu. 

Kada jedan roditelj izostane tokom detetovog odrastanja, nedostaje mu važna podrška na koju je naviklo, što dete ostavlja u osećaju nesigurnosti i može dovesti do problema. S druge strane, kada nakon razvoda oba roditelja aktivno učestvuju u vaspitanju dece, ona su zaštićena, osećaju se sigurno i voljeno.

Ovaj tekst detaljnije istražuje kako razvod braka može da utiče na dete, kakve mogu biti trajne posledice i kako se nositi sa novonastalom situacijom na način koji je primeren i pravičan prema detetu.

Koje je najkritičnije doba za decu za razvod braka?

Teško je tvrditi da postoji jedno, najkritičnije doba za decu kada mora doći do razvoda braka njihovih roditelja. 

Od novorođenčadi do mladih odraslih, razvod može izazvati emocionalnu turbulenciju kod svakog deteta. Osim toga, tu su i mnogi drugi faktori koji utiču na njihovu reakciju. Ipak, određene starosne grupe obično pokazuju jače reakcije.

To ne znači da treba odugovlačiti sa razvodom dok deca ne dostignu određeni uzrast, ali je važno znati da im može biti potrebna dodatna podrška u ovom trenutku. Razumljivo je da ste angažovani oko pitanja koja se tiču razvoda – određivanja starateljstva, alimentacije, organizacije novog života, ali nemojte dozvoliti da dete pati zbog toga..

Deca i roditelji obično se prilagode u roku od dve godine nakon razvoda. Da biste dostigli taj stadijum, roditelji bi trebalo da pruže podršku i utehu. 

Kako će deca reagovati na razvod i koje će deca razvedenih roditelja posledice imati je nemoguće predvideti. Ipak, postoje neke od uobičajenih promena koje se primećuju u svakoj starosnoj grupi.

Razvod braka sa bebom (0 do 18 meseci)

Odluka o razvodu dok ste trudni ili nakon što dobijete bebu je velika odluka. Nosite se s promenama koje donosi roditeljstvo i istovremeno okončavate svoj brak.

Postoje mnoge zablude o razvodu s novorođenčetom. Mnogi veruju da su bebe suviše male da bi se setile razvoda. Međutim, moguće je da se sete nekih događaja, iako se sećanja obično gube u roku od nekoliko godina.

Takođe mogu osećati bilo koje emocije koje roditelji izražavaju. Važno je zaštititi ih od sukoba, bez ozbira št možda ne razumeju šta govorite.

Nakon razvoda, važno je da novorođenčetu pružite fizičku utehu, doslednost, rutinu i umirujuće predmete poput plišanih medveda. Bitno je da se pridržavate rasporeda hranjenja i spavanja koji ste imali kako biste održali njihovu rutinu stabilnom. Takođe, raspored starateljstva za bebu treba da omogući česte posete roditelju koji napušta dom.

Ako se razvodite a imate novorođenče, možda ćete primetiti:

 • Razdražljivost
 • Priljubljenost
 • Zaostajanje u razvoju

Deca do tri godine i razvod

Efekti razvoda na decu uzrasta od 18 meseci do tri godine uglavnom su emotivne prirode. Deca u tom dobu ne mogu da razumeju šta se tačno dešava, ali će primetiti da jedan od roditelja napušta dom. Ona će se oslanjati na svoje roditelje tražeći utehu i sigurnost da će i dalje biti voljena.

Posvetite kvalitetno vreme svom detetu. Čitajte im priče, idite u park i razgovarajte s njima na način prilagođen njihovom uzrastu kako biste razumeli njihova osećanja.

Koristite jednostavan jezik da im objasnite razvod: „Tata se seli u drugu kuću, ali ćeš moći da ga posećuješ.“ „Mama trenutno nije ovde, ali ćeš je uskoro videti.“

Može se desiti da vas pitaju da li ćete se ponovo pomiriti. Objasnite im da više nećete živeti zajedno, ali da ćete i dalje sarađivati kao roditelji. Video pozivi s roditeljem koji nije prisutan u domaćinstvu takođe mogu pomoći da ih umirite.

Pokušajte da održite dosledan raspored poseta i slične rutine u oba doma. Možete precizirati kako ćete rešavati disciplinu, odlazak na spavanje u svom planu roditeljstva.

Deca u ovom uzrastu mogu:

 • Izražavati frustraciju,
 • Tražiti više pažnje,
 • Imati problema da noću spavaju sami,
 • Pokazivati potrebu za kontrolom.

Razvod s malom decom (3 do 5 godina)

Mala deca se suočavaju s nedostatkom kontrole nad situacijom. Čak i ako se roditelji često svađaju, deca ne žele da se roditelji razvedu.

Dobra ideja je da ih obavestite o vašem razlazu nakon što roditelj koji napušta dom pronađe drugi dom. Na taj način, vaše dete može videti da će i dalje moći da posećuje roditelja i imaće svoj prostor.

U ovom uzrastu često zadržavaju svoje emocije, koje mogu isplivati kao izlivi besa i loše ponašanje. Pokušajte da ih naterate da govore o tome kako se osećaju. Kreativno izražavanje kroz crtanje ili drugi vid umetnosti im takođe može pomoći da se izraze.

Kada uspostavite raspored poseta, strogo ih se pridržavajte. Što je dete sigurnije da će oba roditelja ostati uključena u njegov život, to će se brže prilagoditi novom rasporedu života.

Za malu decu je uobičajeno:

 • Da krive sebe za razvod,
 • Imaju noćne more,
 • Zadržavaju svoje emocije,
 • Razmišljaju o reakcijama svojih roditelja.

Razvod braka sa decom školskog uzrasta (6 do 13 godina)

Godine školovanja verovatno su najteži period razvoda za decu; potencijal za emocionalnu traumu od razvoda najviši je u uzrastu od 11 godina. Deca u ovom dobu su obično više usredsređena na sebe, što znači da raspad porodične zajednice može delovati kao lični napad.

Iako deca možda neće u potpunosti razumeti razloge za razdvajanje, važno je da ih saslušate. Idealno je da ovo obavite zajedno sa drugim roditeljem i da su prisutna sva deca, kako biste im saopštili odluku o razvodu. Ukoliko im vest teško padne, koristan je razgovor sa dečjim ili porodičnim terapeutom koji im može pružiti podršku i pomoć.

Podstaknite ih da se izraze kroz likovno stvaralaštvo. Zajedno obavljajte njihove omiljene aktivnosti i podstičite ih da izraze svoja osećanja. Izaberite raspored poseta koji im omogućava da provode dovoljno vremena sa svakim roditeljem.

Nemojte ogovarati jedno drugog pred detetom ili koristiti dete kao posrednika, što samo pogoršava stvari.

Deca u ovom uzrastu obično:

 • Veruju da mogu spasiti brak svojih roditelja,
 • Krive jednog roditelja za razvod,
 • Imaju fizičke reakcije poput bolova u stomaku i glavobolja zbog stresa,
 • Pokazuju ponašajne probleme (npr. svađanje u školi, loše ocene, noćno mokrenje),
 • Pokazuju znakove depresije i anksioznosti.

Razvod i tinejdžeri (13 do 18 godina)

Tinejdžeri mogu da shvate šta je razvod. Neki čak pokazuju znake olakšanja što više ne moraju da slušaju roditelje kako se svađaju. Često jednostavno žele da nastave sa svojim životom.

Njihova najveća briga da će razvod uticati na njihov društveni život, pa prilagodite kalendar starateljstva vašeg tinejdžera prema tome.

Saopštite vest zajedno u razgovoru koji je specifično posvećen razvodu. Slušajte njihove misli i odgovarajte na njihova pitanja na odgovarajući način.

Tinejdžeri mogu postati ljuti ili nervozni. Zato je važno biti strpljiv i prihvatiti njihove emocije. Ako vam se ne otvore ili izgledaju kao da se bore, pitajte ih da li bi radije popričali sa nekim stručnim.

Pokažite stvarni interes za ono što vaše dete voli da radi i ohrabrite ih da to više istraže. Takođe, pokušajte da pratite njihove ocene i šta se dešava u njihovim životima kako biste bili sigurni da se ne upuštaju u rizično ponašanje.

Tinejdžeri često:

 • Postaju udaljeni,
 • Uključuju se u rizično ponašanje (npr. upotreba droga),
 • Imaju negativniji pogled ili postaju kritični prema drugima,
 • Pokazuju znakove depresije i anksioznosti,
 • Imaju poteškoća u školi.

Odrasla deca razvedenih roditelja (starija od 18 godina)

Mnogi ljudi zanemaruju odraslu decu kada razmišljaju o najtežem uzrastu za razvod roditelja. Međutim, to može uticati i na njih – čak i ako više ne žive kod kuće.

Budite pažljivi kada saopštavate vest. Učinite to zajedno, uz prisustvo sve dece, ako je moguće. Nakon toga, dajte im vremena da obrade informaciju. Videti roditelje kako se razdvajaju nakon toliko godina može biti razarajuće. Čak i ako odmah nije očigledno da se bore sa vestima, nova osećanja mogu se pojaviti nakon nekog vremena.

Pošto su odrasli, možda ćete imati osećaj da treba da otkrijete sve detalje o razlozima razvoda. Ovo može izazvati još veće nesuglasice jer ih tera da biraju strane. Ako ima više dece, svako može stati na različite strane i staviti  ih jedno protiv drugog. To čak može okončati odnos deteta sa roditeljem za kojeg se ne odluči.

Roditelji često stvaraju veći teret odrasloj deci jer veruju da deca to „mogu da izdrže.“ Ponekad to uključuje traženje finansijske pomoći i preseljenje kod dece. Iako su odrasli, još uvek su vaša deca. Oslonite se na njih za podršku, ali razmislite o tome koliki stres možete da stavite na njih.

Odrasla deca mogu:

 • Postati ljuta,
 • Postati rezervisana,
 • Osećati se iznevereno,
 • Imati problema sa poverenjem u druge.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here