Početna Zdravlje Razvoj bebe u maminom stomaku po mesecima

Razvoj bebe u maminom stomaku po mesecima

4064
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Razvoj bebe u maminom stomaku je zadivljujući. Najfascinantnija je činjenica da se tokom trudnoće, od samo dve ćelije na početku gestacijskog perioda, razvija organizma sastavljen od nekoliko milijardi ćelija, koliko ima beba kada se rodi. I to za samo 40 nedelja, odnosno devet meseci.

Taj proces je danas, zahvljujući razvoju medicine i tehnologije gotovo potpuno poznat, pa se može tačno odrediti kako se odvija razvoj bebe u stomaku po nedeljama i po mesecima.

Razvoj bebe u prvom trimestru trudnoće

Prvi mesec trudnoće

Oplođeno jajašce raste na putu ka materici i u momentu usađivanja u sluzokožu materice formira gestacijsku vrećicu – okrugli prostor ispunjen plodovom vodom. Plodova voda opkoljava rastući plod koji u prvim nedeljama trudnoće nazivamo embrionom. Istovremeno sa embrionom razvija se i posteljica, organ oblika pogače koji služi za prenos hranljivih materija od majke ka detetu, kao i za prenos u suprotnom smeru svega što je plodu suvišno i nepotrebno.

Veličina ploda na kraju prvog meseca trudnoće je približna veličin zrna pirinča. Nazire se lice bebe unutar kojeg se vide dva tamna kruga na mestu gde će se kasnije tokom trudnoće razviti bebine oči. U ovom gestacijskom periodu počinju da se razvijaju usta, donja vilica i disajna cev. Bebin organizam počinje da proizvodi crvena krvna zrnca.

Drugi mesec trudnoće

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Lice bebe nastavlja da se formira. Uši se pojavljuju kao mali nabori na glavi. Razvijaju se „pupoljci“ iz kojih će kasnije početi da rastu ručice i nožice bebe. Prsti na rukama, stopala i oči takođe počinju da se razvijaju. Mozak, kičmena moždina i ostala tkiva nervnog sistema su već formirana. Hrskavica počinje da se pretvara u kosti. Počinje i razvoj organa za varenje i čulnih organa. Već u šestoj nedelji trudnoće mogu se na ultrazvučnom pregledu čuti bebini otkucaji srca, bez obzira što ono još uvek nije potpuno formirano. Na kraju drugog meseca plod ima veličinu ploda masline (oko 2,5 cm od temena do trtične kosti).

Razvoj ploda u trećem mesecu trudnoće

Bebi su već formirane ruke i prsti, stopala i nožni prstići, beba može da otvara i zatvara šaku. Takođe, može da otvara i zatvara svoja usta. U usnoj duplji počinju da se razvijaju osnove zuba. U telu počinju da se razvijaju bubrezi, cirkulacija je u potpunosti uspostavljena. Jetra počinje da proizvodi žuč. Na kraju drugog meseca trudnoće dužina prosečne bebe je 6,5 cm, a težina oko 18 grama.

Razvoj bebe u maminom stomaku tokom drugog trimestra trudnoće

Četvrti mesec

Beba nastavlja da raste. Počinje da funkcioniše i njen mozak. Na ultrazvuku se, osim standardnih merenja porasta prečnika glave, primećuje da su kosti i zubne osnove gušće. Beba počinje da stavlja palac u usta, proteže se i pravi grimase.

U periodu između 15. i 19. nedelje lekar već sa dosta sigurnosti može da odredi da li je beba koju trudnica nosi zdrava, a u tu svrhu rade se dabl i tripl testovi. Prilikom svakog ginekološkog pregleda proverava se rad bebinog srca uz pomoć doplera. Do kraja četrtog meseca, prosečna beba će dostići dužinu od 16 cm i težinu od 135 gr.

Kako se razvija beba u petom mesecu trudnoće

Buduća mama u ovom periodu već može da oseti golicanje unutar svog stomaka, koje izazivaju bebini pokreti. Tokom petog meseca razvijaju se i pluća, a na ultrazvučnom pregledu se jasno može videti kako se pomera bebin grudni koš.  Dužina prosečnog ploda je oko 25 cm, a težina oko 340 gr.

Bebin sluh je takođe razvijen i ona može da čuje zvukove iz spoljašnjeg sveta. Zato stručnjaci savetuju da buduće mame već tada počnu da pričaju sa bebom i da joj puštaju muziku, koja će joj prijati.

Razvitak ploda u šestom mesecu trudnoće

Do kraja ovog meseca bebina koža postaje crvenkasta i blago naborana. Na ultrazvučnom aparatu se može primetiti kako beba otvara i zatvara oči. Takođe, beba ponekad štuca, što trudnica jasno može da oseti.

Razvoj ploda u trećem trimestru trudnoće

Sedmi mesec trudnoće

U 28. gestacijskoj nedelji bebe su prosečno dugačke 33 cm i teške između 900 i 1.000 gr. Tokom ovog perioda počinje da se razvija deo mozga odgovoran za misaone procese. Beba može da oseti bol. Pluća još uvek nisu dovoljno razvijena, zbog čega nedonoščad (bebe rođene u sedmom mesecu) imaju problema sa disanjem i stavljaju se u inkubator.

Razvoj bebe u maminom stomaku u osmom mesecu trudnoće

Beba  u 32. nedelji trudnoće već je potpuno istog izgleda kao i novorođenče, samo što još nije dostigla potpunu težinu. Ona na kraju osmog meseca iznosi oko 1.600 gr, a dužina bebe je oko 40 cm. Pošto je u materici već tesno, većina beba će do kraja osmog meseca već biti okrenuta glavicom na dole, ali to još uvek nije pravilan položaj.

Deveti mesec trudnoće

Na početku devetog meseca, u 36. nedelji trudnoće dužina prosečne bebe iznosi oko 46 cm, a beba je teška oko dva i po kilograma. Ona zauzima čitav prostor u materici, mrda rukama i nogama, ali više ne može da pomeri celo telo. U 40. nedelji beba je potpuno razvijena, dugačka oko 50 cm i teška oko 3.500 gr. i spremna je za prvi sustret sa spoljašnjim svetom i za čin rađanja.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here