Početna Porodica Saveti Roditeljstvo i NLP – tehnike koje pomažu da postanete bolji roditelj

Roditeljstvo i NLP – tehnike koje pomažu da postanete bolji roditelj

452
0
porodica
Pexels.com

Ako pitate bilo kog roditelja reći će vam da je odgajanje dece jedan od najtežih, ali i najispunjenijih poslova koje imaju u životu. Roditeljstvo je puno izazova i neretko nas razne situacije uhvate nespremne i nesigurne. 

Možda se osećate zbunjeno, pod stresom i preplavljeno emocijama kada treba da donesete neku odluku vezanu za svoje dete? Ili ste u stalnom stanju anksioznosti jer ne možete da izbalansirate porodične i poslovne obaveze? Jedan od načina da ispunite sve zahteve roditeljstva i uživate u ulozi roditelja jeste da koristite efikasne NLP tehnike. Podizanje dece može postati iskustvo koje vas u potpunosti ispunjava i čini zadovoljnim ako promenite mindset i redovno se služite nekim od metoda neurolingvističkog programiranja.

Postavite granice i budite dosledni

Čuveni pedagog i lekar Marija Montesori je rekla: “Postavite detetu jasne i čvrste granice. Unutar njih dozvolite mu potpunu slobodu.”

Pitanje granica je uvek bilo problematično, a čini se da je u modernom roditeljstvu naročito postalo teško postaviti jasne granice kojih će se držati i deca i roditelji. Koji su to ciljevi discipline i vaspitanja koje želite da uspostavite u svojoj porodici? Kako da postavite granice i ostanete dosledni svojim roditeljskim principima? Odgovore na ova pitanja možete dobiti na NLP practitioner obuci. Kod Energy House-a u Nišu ima 9 vikend modula  za NLP praktičara nakon kojih samo treba naučena znanja primeniti u praksi. U svakom slučaju treba biti svestan da je jasno saopštavanje granica i očekivanja unutar porodice još jedan bitan aspekt roditeljstva.

Povećajte samopoštovanje vašeg deteta

Dete postaje svesno sebe i počinje da razvija osećaj lične vrednosti u ranom detinjstvu, posmatrajući se očima svojih roditelja. Deca vide i uočavaju sve, od govora našeg tela, preko izraza lica i tona glasa. Prema tome, na roditeljima je inicijalna odgovornost da se dete oseća dobro i misli lepo o sebi.

porodica

Svaki put kada pohvalimo male pobede svog deteta, bez obzira na to koliko su to zaista mali uspesi, ono će se osećati ponosno. U isto vreme ulivamo mu osećaj samouverenosti. Suštinski korak do samopouzdanja je razvijanje pozitivnog govora. Treba izbegavati izjave kao što su “zašto toliko plačeš?” ili “kakva glupost”, odnosno rečenice koje mogu opteretiti mališana.  Odabir pravih fraza i reči saosećanja daju detetu do znanja da je u redu da napravi greške, ali i da vam se njegovo ponašanje ne dopada. 

Ne lovite detetove greške, “uhvatite ga” kad je u nečemu dobro

Često se čini da je roditeljski um podešen tako da traži (i pronađe) greške kod svog deteta. Da bismo postali bolji roditelji važno je da upravo ovde napravimo promenu. Za početak, možemo uporediti koliko puta smo negativno i pozitivno reagovali na svoje dete u jednom danu. Nije tajna, kritike su mnogo češće od pohvala i to može naneti više štete nego što mislimo.

Ako želimo da se bolje ophodimo prema svojoj deci, najbolje je da ih “uhvatimo” kad rade nešto kako treba i tada ih pohvalimo. „Namestili ste krevet bez naše opomene, to je sjajno!” ili “Gledala sam te kako se brineš o svom mlađem bratu, bio si veoma strpljiv.” – ove izjave koje potvrđuju dobro ponašanje dece, podstaći će ih da čine više dobrih dela.

Odvojite vreme za svoju decu

Roditeljski principi ne funkcionišu ako je roditelj odsutan sa “scene”. Važno je da osvestimo na koji način podižemo svoje dete i koliko vremena i pažnje mu istinski posvećujemo. Deca su ogromna odgovornost koja zahteva naše kvalitetno vreme i najbolje moguće ponašanje. U savremenom društvu sve je više prezauzetih roditelja koji ne mogu da izabalansiraju posao i privatan život. Ako smo zauzeti poslom i drugim obavezama, moraćemo da se potrudimo više i budemo kreativni u pronalaženju vremena za porodicu.

Budite neko na koga se dete može ugledati

Dete mnogo uči gledajući svoje roditelje. Dakle, bez obzira na duga “predavanja”, grdnje i kritike koje mu  upućujemo, mališan će uvek primetiti (i zapamtiti!) naše ponašanje. Uzmimo ekstremnu situaciju za primer, poput svađe između supružnika. Pre nego što nasrnemo na svog partnera pred detetom, treba da imamo na umu da ono možda u tom trenutku uči kako da se ponaša u sličnim okolnostima u budućnosti. 

učenje-mama-ćerka-sveska
Foto: Pexels.com

Uvek treba da se ponašamo na način da nas dete vidi kao uzor. Želimo da dete provodi manje vremena ispred ekrana? Ne treba da se izležavamo satima sa telefonom u ruci dok se ono igra pored nas. Želimo da mališan više čita? Neka vidi roditelje kako čitaju. Koje god ponašanje ili naviku želimo da dete izgradi, treba da budemo svesni da će usvojiti samo ako vidi nas kao model.

Budite fleksibilni sa svojim roditeljskim stilom

Za moderne mlade roditelje u eri interneta postoji toliko mnogo korisnog i eduktivnog materijala o roditljstvu. Ako ste pogledali mnogo video snimaka i pročitali bezbroj članaka na temu kako da postanete bolja mama ili bolji tata, sasvim je prirodno da se možda osećate preopterećeno. 

Ponekad roditelji mogu čak biti kruti kada su u pitanju mere discipline. Jedini način da se ovo prevaziđe je da budete svesni svog roditeljskog stila i znate da kada da budete fleksibilni. Na kraju krajeva, deca nisu mašine i dolaze sa sopstvenim skupom emocija i karaktera. Treba ih razumeti, prigrliti i dati sve od sebe da postanu bolji, samosvesni i odgovorni ljudi.

Imamo resurse u sebi da postignemo ono što želimo

Jedna od NLP pretpostavki glasi ”Imamo resurse u sebi da postignemo ono što želimo.” Dakle, svako od nas ima potencijal da se razvija i raste. Kao roditelji možemo uz pomoć NLP metoda doneti neke ključne odluke, uvesti promene i postići rezultate.

Neurolingivističko programiranje nas u stvari uči da identifikujemo koje su to veštine koje nosimo u sebi, a koje nam mogu pomoći ako ih primenimo na roditeljsku situaciju. Primera radi, ako se suočimo sa problemom na poslu, kako ćemo ga rešiti? Koje veštine i resurse koristimo? Suština je da nema odustajanja dok ne dođemo do rešenja. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here