Početna Zabava Slobodno vreme Sa decom na moru – Kako pomoći detetu da se oslobodi straha...

Sa decom na moru – Kako pomoći detetu da se oslobodi straha od velike vode

3303
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Često se dešava da dete koje kod kuće obožava da se kupa u kadi ili u bazenu u dvorištu, kada dođe na plažu ne želi nipošto da uđe u more. Najgore što tada možete da uradite je da pokušate da na silu uvučete dete u more. Dete se u tom slučaju može toliko uplašiti da neće do kraja vašeg letovanja uopšte hteti da uđe u veliku vodu. Kako rešiti problem dečijeg straha od velike vode? U ovom tekstu dajemo vam neke savete koji će vam pomoći u tome.

Strpljenje je najvažnije

Da bi kod deteta razbili strah od velike vode, morate biti jako strpljivi. Ne očekujte da će dete odmah, pri prvom susrestu sa morem, odvažno poželeti da što pre uđe u njega, iako obožava da se brčka u bazenu ili u kadi punoj vode. Koliko god da je voda u moru topla, ipak je njena temperatura manja od temperature vode u bazenčiću ili u kadi.

Igre na plaži

U prodavnicama dečjih igračaka postoje razni rekviziti za plažu i more. Te igračke će detetu priuštiti odličnu zabavu na plaži, ali mu isto tako mogu pomoći da razbije strah od mora.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Kada dođete na plažu, zabavite dete igrajući se sa njim igrama pored vode. Idealne igračke za igre na plaži su, na primer, kofica, lopatica i plastične modle za pravljenje raznih oblika od peska. Predložite mališanu da mu pomognete da napravi peščani dvorac ili bazen od peska za svoju omiljenu igračku, u kome će i dete moći da se kupa. A sve ovo radite u neposrednoj blizini mora.

Kad igra krene, pošaljite dete da ode u more i napuni koficu vodom. Prvi put dete će puniti koficu sa odstojanja, držeći noge van domašaja vode. Međutim, kako igra bude odmicala, mališan će postajati sve slobodniji i polako će početi da ulazi u more. Tako će vrlo brzo shvatiti da velika voda nije bauk i  more će početi da mu sve više privlači pažnju. Naravno, vi ćete obavezno sve vreme biti na oprezu i u neposrednoj blizini deteta.

Puštanje brodića ili patkica u more je još jedna odlična igra za rasterivanje straha od velike vode. U radnjama možete kupti plastične plutajuće brodiće i patkice na navijanje ili gumene igračke na naduvavanje. Ti brodići se kreću po vodi, pa će dete, u želji da ih dohvati, polako početi da osvaja vodeni prostor.

Jedan ili dva koraka dublje predstavljaju veliki napredak. Važno je da ste uvek pored deteta da ga ohrabrite i pohvalite. Dozovoljena je upotreba raznih trikova, jedino ne valja biti nestrpljiv. U zavisnosti od detetovog temperamenta i njegovih afiniteta prema vodi, proces navikavanja deteta na veliku vodu može trajati svega nekoliko sati, ali i tokom celog letovanja.

Sledeći korak – plutanje u vodi

Mala deca, naročito ona koja još nisu sigurna u svoje sposobnosti hodanja, osećaju se uplašeno i nesigurno ako izgube tlo pod nogama. Ukoliko ste sa detetom uspešno savladali lekciju oslobađanja straha od velike vode i ono već počinje samo, bez straha da ulazi u more, vreme je da mu stavite gumene mišiće ili gumeni kotur.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Tako ćete izbeći mogućnost da se mališan uplaši ako u vodi izgubi tlo pod nogama. Međutim, i tada morate da držite dete čvrsto u svom zagrljaju. Ono nijednog trenutka ne sme da oseti da nije zaštićeno i da je nedovoljno bezbedno. Osećaj koji doživi dok nogicama i rukicama lupka po vodi i brčka se u moru detetu će se jako svideti, pa će sve češće želeti da se još samo malo poigra u vodi.

Strah od velike vode je prošlost

Neka deca već na svom prvom letovanju jako zavole morsku vodu. Drugim mališanima je potrebno više godina dok se potpuno ne oslobode i počnu maksimalno da uživaju u čarima igara u morskoj vodi i u blizini nje. U svakom slučaju, jednog momenta doći će vreme kada voda za dete više neće biti bauk.

Zato se opremite igrčkama na naduvavanje, kanticama, koficama, modlama i lopaticama, maskama, perajima, čamcima, bazenčićima i ostalim igračkama i opremom za plažu. Sve ove stvarčice jako su korisne i pomoći će vam da se zabavite sa detetom na plaži i da mu pomognete u ostvarivanju glavnog cilja – da jednoga dana nauči da pliva i uživa u svim vodenim blagodetima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here