Početna Porodica Saveti Sakupljanje igračaka u ranoj razvojnoj fazi

Sakupljanje igračaka u ranoj razvojnoj fazi

1956
0

Nema deteta koje u vrtću ne sakupi igračke pre nego krene na spavanje ili kući. Deca u vrtiću to bez pogovora rade dok većina roditelja ne može da poveruje, znajući kako u kući funkcionišu stvari po tom pitanju. Ma koliko Vam ovo zvučalo besmisleno, nije problem u detetu već u nama. Roditelji prave grešku tako što zahtevaju od deteta da pokupi igračke nakon igranja. Najčešće i posle nekoliko ponavljanja iste rečenice, roditelji da bi ubrzali proces raspremanja sami pokupe igračke. Dovoljno je da dete to vidi nekoliko puta i budite sigurni da će se i ubuduće oslanjati na Vas. A zašto i ne bi, kada Vi to uradite daleko brže i spretnije nego što bi dete uradilo, uostalom zašto bi se ono zamaralo kada zna da ćete Vi to uraditi umesto njega.

Usaglasite stavove i izbegavajte greške

Za pravilno vaspitanje deteta je važno da roditelji imaju isti stav i da budu dosledni. Ukoliko jedan roditelj insistira na sakupljanju igračaka a drugi sam sakupi igračke kako bi ubrzao proces raspremanja dete će biti zbunjeno i neće znati kako treba da se ponaša. Sa odrastanjem iskoristiće to neslaganje, odnosno oprečne roditeljske stavove i u drugim segmentima i vrlo vešto će manipulisati.Najpre se pravila među roditeljima moraju ustanoviti a zatim ih jasno izneti detetu kako bi se izbegle neželjene situacije.

Kada kažemo detetu skloni igračke ili raspremi sobu, dete najčešće neće znati šta se zapravo očekuje od njega. S obzirom da je to period kada dete tek uči da govori, ono sve reči shvata bukvalno, baš onako kako su izgovorene. Važno je da u obraćanju detetu izbegavate uopšten govor koji ma koliko se Vama podrazumevao, u detetovom poimanju pojmova je najčešće nerazumljiv.

Kako usmeriti dete da pokupi igračke nakon igranja

Dete za razliku od odraslih kada nešto radi, sva njegova pažnja je fokusirana na to, jer deca ništa ne rade po automatizmu, već su svim svojim bićem usresređena samo na određenu aktivnost. Ma koliko puta mu ponavljali istu rečenicu, dete ukoliko je zaokupljeno drugim stvarima, jednostavno Vas neće čuti. Vaša prva pomisao je svakako da Vas dete ignoriše i da se pravi kao da Vas ne čuje. Detetu je teško da automatski napravi prelaz sa jedne radnje na drugu, ali Vi mu svakako možete pomoći, samo je potrebno malo strpljenja. Možete mu pomoći tako što ćete mu prići, nežno ga pomaziti i sesti pored njega.

Bitno je da uđete u detetovo vidno polje kako biste privukli njegovu pažnju. Glasno prokomentarišite ono što dete trenutno radi, jer ćete na taj način ući u njegov svet. Dete će tek tada postati svesno Vašeg prisustva.  Da biste objasnili detetu šta treba da uradi, važno je da mu date precizna uputstva, kao npr. „Hajde da poređamo knjige na policu“; „Mogli bismo zelene kocke da stavimo u ovu kutiju“; „Volela bih autiće da vratimo na svoje mesto“ i sl. Ovakvim i sličnim rečenicama najpre ćemo privući detetovu pažnju, a zatim doprineti tome da se ono oseti važnim i korisnim. Dete će lako razumeti reči kao što su: sakupiti, vratiti, poređati, skloniti,odložiti i vrlo brzo će ih usvojiti. Ne zaboravite da igračke za dete nisu stvari koje prave nered, već su to njegovi omiljeni predmeti koji mu puno znače.

Kada ste uspeli da uspostavite i vizuelni i verbalni kontakt sa detetom, onda napravite postepeni prelaz i sakupljanje igračaka pretvorite u deo igre. Detetu će biti zabavno i sva njegova pažnja će od tog momenta biti fokusirana na sakupljanje igračaka. Za razliku od odraslih, deci je za sakupljanje igračaka potrebno mnogo više vremena, motivacija  i Vaša  pomoć.

Ukoliko budete imali dovoljno strpljenja( prilikom sakupljanja igračaka i raspremanja nereda) u najranijoj uzrasnoj fazi utoliko ćete kod deteta stvoriti naviku da uvek za sobom pospremi krš, a sebi ćete olakšati utoliko što taj posao neće biti Vaša obaveza.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here