Početna Porodica Saveti Saveti i pravila za buduće roditelje

Saveti i pravila za buduće roditelje

2269
0
trudnoća

Kada ste doneli najvažniju i najlepšu odluku, da imate dete, neke stvari morate promeniti u svom životu a zarad malenog bića koje će doći na svet. Srećni ste i uzbuđeni ali se u isto vreme i pribojavate, jeste li kadri da odgovorite svim zahtevima koje uloga roditelja nosi sa sobom.

Ne shvatajte suviše ozbiljno sve što čujete od suseda, ne dozvolite ni da vas zastraši ono što govore stručnjaci. Nemojte se bojati da se oslonite na sopstveni zdrav razum. Podizanje deteta neće biti komplikovano ako mu priđete jednostavno, verujući sopstvenim instinktima i sledeći savete lekara.

Kako se ponašati za vreme trudnoće

Obavezni uslov je da ni muškarac ni žena ne upotrebljavaju nikakva alkoholna pića u vreme kad razmišljaju o začeću, a naročito ako već došlo do začeća.

Ne dopustite da vas sitnice iznerviraju, izbegavajte konflikte i stresne situacije, gledajte na svet sa optimiznom i filozofskim mirom. Harmonija koja raste u vama preći će i na dete, što je od neprocenjive koristi za njegov razvoj.

Mnoge uznemiruje pitanje šta se sme, a šta ne sme, i šta se mora jesti. Ne menjajte svoje osnovne navike. Ali, ako ste do sada rado upotrebljavali ljutu, slanu, začinjenu hranu i previše slatkiša, onda ipak pokušajte da se uzdržite.

Žena koja očekuje dete ne mora bitno da promeni način života. Treba da radi, da se kreće, korisni su laki poslovi i šetnje na svežem vazduhu. Ne treba da diže ništa teško, niti da trči. Vaša beba ne voli krajnosti. Treba izbegavati kupanje u veoma hladnoj ili veoma toploj vodi.

Vaši obroći bi trebali da se sastoje iz voća, povrća i kaše od žitarica. Morate konzumirati manje mesa a više ribe, takođe bi bilo poželjno smanjiti unos šećera i masti.

Ukoliko je trudnoća došla u zimu, manjak vitamina i mikroelemenata možete nadoknaditi čajem od šipka, blagih trava, kompotima, svežim ili kiselim kupusom, cveklom, mrkvom i lukom.

Morate povesti računa o telesnoj težini: prevelika težina umanjiće vašu pokretljivost i otežati porođaj.

Ukoliko se desi da vam se pred porođaj javi uznemirenost i nesanica, preporučuju se večernje šetnje, a pred spavanje možete popiti pola šolje čaja od bilja, koje opušta i smiruje, kao što su na primer, kamilica, matičnjak i nana.

Kako da naučite da budete roditelj

Ne vaspitavajte svoju decu, vaspitavajte sebe. Deca su vaša „ogledala“.

Možda će vas iznenaditi kada čijete da su naučnici, što su više proučavali različite metode odgajanja dece, sve čvršće stoje na stanovištu da je za decu najbolje ono što dobre majke i očevi instinktivno osećaju i rade.

Roditelji obično postupaju sa decom, onako kako se sa njima u detinjstvu postupalo. Ostala znanja postepeno stiču kroz iskustvo u negovanju sopstvenog deteta. Vođenje brige o bebi, saznanje da je možete hraniti, presvlačiti, kupati i pomoći joj da podrigne, pružiće svakom roditelju pregršt najlepših osećanja, bliskosti, poverenja i ljubavi.

Svi roditelji očekuju da će uticati na svoju decu, ali se mnogi iznenade kada otkriju da je to dvosmeran put i da je roditeljstvo u njima probudilo neka nova osećanja i donelo neka nova saznanja. Drugim rečima roditeljstvo je izuzetno uticajan razvojni korak u životu svake odrasle osobe.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here