Početna Porodica Saveti Saveti za lakšu adaptaciju deteta na vrtić

Saveti za lakšu adaptaciju deteta na vrtić

2700
0
dete u vrticu

U životu čoveka postoje odlučujući trenuci i značajni i teški događaji koji zauvek ostave traga. Polazak u vrtić i odvajanje od roditelja je jedan od takvih događaja i od toga kako dete bude pripremljeno za njega, zavisiće čitav boravak i ponašanje u ovoj ustanovi. Deca su tada povučena, plačljiva, plašljiva i agresivna.

Prednosti boravka u dečjem vrtiću

Dete se u vrtiću susreće sa drugom decom svojih godina, ali i sa programom i režimom dana koji je prilagodjen detetovom uzrastu. Iako se mnogi roditelji, ali i deca nerado odlučuju za vrtić, ipak je to mesto u kome će deca naići na najbolju pažnju i sadržaje bitne za njegov razvoj i obrazovanje. U vrtiću će naučiti da poštuju ostalu decu, vaspitača, koji će im pre svega biti prijatelj ali i autoritet. Naučiće da poštuju pravila i norme, da dele, da poštuju tudje mišljenje ali i tudju ličnost i interesovanja ostale dece. I za odredjeno vreme, vrtić ce detetu postati drugi dom, ući će u svakodnevnu rutinu detetovog življenja.

Adaptacija je proces koji traje

Pre dolaska deteta u vrtić, dete obavezno dovoditi u više navrata u dvorište dečjeg vrtića i provesti vreme u igri na spravama. Zajedno sa detetom razgledati hodnike, holove i izložbe dečjih radova.

Poželjno je dete upoznati sa budućim vaspitačem uz kraći razgovor. Prvog dana dete ne bi trebalo da se zadržava duže od jednog sata uz razgovor sa vaspitačem o navikama i potrebama deteta, o zdravstvenim problemima i poteškoćama, ukoliko ih ima.

Svako dete negoduje kada se odvaja od roditelja i to je siguran znak da živi u jednoj zdravoj sredini i da je vezano za svoju porodicu. Po pravilu je neuporedivo lakše da roditelj koji svakog dana odlazi od kuće, obično otac, odvodi dete u vrtić. Dete je već naviklo da se od njega svakoga dana odvaja pa će se manje buniti.

Period adaptacije zavisi od ponašanja deteta, imajte na umu da se dete integriše u potpuno novi način života, rada i razmišljanja. Do deteta je kako će prihvatiti novi režim dana (aktivnosti, ishrana, druženje, igra). Ukoliko postoji nešto što ga sputava da se slobodno ponaša u novoj sredini, a da i posle dužeg vremena negoduje prilikom dolaska u vrtić, potrebno je otkriti uzrok i otkloniti ga.

Sve što roditelja interesuje o detetovom  radu i vremenu provedenom u vrtiću treba da sazna od vaspitača.

foto: pixabay.com

Šta još roditelji moraju ili ne smeju učiniti:

 • Razgovarajte sa detetom, pokažite mu zadovoljstvo, sreću i ponos zbog njegovog polaska u „školu“;
 • Procenite kada je pravo vreme da dete krene u vrtić;
 • Učite dete da od malih nogu bude društveno. Postarajte se da se pre polaska u vrtić što više druži sa svojim vršnjacima.
 • Sa puno pažnje i strpljenja dete svako jutro raspremiti u holu uz prijatan razgovor;
 • Omogućiti detetu da razvija govor, da vežba izražavanje svojih misli;
 • Razvijajte kod deteta one navike koje će mu biti potrebne kada podje u vrtić (kulturno-higijenske navike);
 • Ukoliko dete negoduje ili plače kada se odvaja od vas, što je sasvim prirodno i normalno, nemojte ni pokušavati da ga ubeđujete. Vaspitač zna na koji način da smiri dete kada vi odete;
 • Nemojte lagati dete. Na primer, „mama će doći brzo“, jer će dete neprestano isčekivati vaš povratak i neće se u potpunosti posvetiti aktivnostima u grupi;
 • Nemojte biti grubi prema detetu ako je kada ga ostavljate napravilo „scenu“. Pokažite mu da ga razumete;
 • Vodite računa da uvek stignete na vreme kada polazite po vašeg mališana;
 • Nemojte da insistirate da vam dete iskaže svoja osećanja vezana za vrtić ako to ne želi. Pokušajte da kroz igru to saznate. Na primer, igrajte se igre „vrtića“, „učiteljica i đaka“ i slično.

Ukoliko dete ne može da se adaptira više od nekoliko meseci, ne oklevajte i zatražite pomoć stručnjaka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here