Početna Porodica Saveti za održavanje čistoće u kući sa malom decom

Saveti za održavanje čistoće u kući sa malom decom

7218
0
održavanje čistoće kuće

Imati decu i čistu kuću istovremeno može biti veoma naporan zadatak. Možda se ponekad zapitate kako neki ljudi koji imaju decu uspevaju da imaju uvek sređenu kuću. Održavanje čistoće u kući ako imate malu decu je teško, ali ne i nemoguće. Postoji čitav niz malih promena koje zaista čine veliku razliku. Stoga smo odlučili da podelimo sa vama neke savete koji vam mogu pomoći da održavate kuću urednom i kad su deca u blizini. Ovi saveti će vam dobro doći, posebno ako ste zaposlena mama (ili tata).

Kada je u pitanju održavanje čiste kuće, važno je da najpre sebi postavite ciljeve, jasne ali dostižne. Udobnost vaše porodice trebalo bi da uvek budu na prvom mestu. Neka nameštaj u vašem domu pre svega bude funkcionalan, praktičan i udoban. Na primer, mermerne radne ploče za kuhinje oblih ivica mogu biti veoma funcionalne kada imate malu decu. Oštre ivice potrebno je obavezno obložuti gumenim lajsnama i sl. Na kraju krajeva, vaša deca se jednog dana neće sećati koliko je vaša kuća bila čista i moderna ali će se sigurno sećati vremena koje ste proveli sa njima.

Uključite svoju decu u proces čišćenja

Ako želite da imate harmonične odnose u porodici, obavezno uključite svoju decu u proces čišćenja. Međutim, to ne znači da bi deca trebali stalno da čiste, ne uživajući u detinjstvu. Umesto toga, neka deca osete radost boraka u urednoj kući, za šta će delom biti i ona zaslužna. Najbolje je da osmislite dobar sistem za organizovanje svoje dece. Kažu da mala deca ne prave nered, već upoznaju svet, što je prava istina. Zato vam predlažemo da ih pustite da uživaju u igri, čak i ako to podrazumeva pravljenje nereda, ali ih zato uključite u zajedničko čišćenje istog. Oni to mogu učiniti s puno entuzijazma, ali mogu poželeti i da pobegnu od ove obaveze. Ipak, treba biti uporan u procesu uključivanja dece u proces čišćenja. Na taj način vi ćete imati manje posla, a deca će se s vremenom navići na to da ne ostavljaju nered za sobom.

spremanje

Neka igračke budu samo u određenom delu kuće

Ovo je verovatno jedan od najboljih saveta namenjen zauzetim roditeljima koji žele da održe kuću čistom. Ograničavanje igračaka na određeno područje kuće je sjajno rešenje. Na primer, igračke stavite u dnevnu sobu i tamo uvek imajte korpu za njihovo odlaganje. Štaviše, u tom području možete imati ograničen broj igračaka, poput onih sa kojima se vaša deca najviše igraju. Na taj način održavanje čistoće u kući  i postupak čišćenja biće lakši.

Radite zajedno sa supružnikom

Neka vaš supružnik bude vaš partner u svemu, jer vođenje kuće zahteva timski rad. Oboje ste zauzeti, bez obzira na to da li radite ili jedno od vas ostaje kod kuće. Isto tako, oboje imate ono što više ili manje volite da radite. Stoga je najbolje napraviti plan zadataka i podeliti uloge. Videćete da će s vremenom sve izgledati lakše i organizovanije.

Podesite tajmer za čišćenje

Možda zvuči neobično, ali podešavanje tajmera kako biste ostali fokusirani dosta će vam pomoći. Bićete zapanjeni koliko možete postići za kratak vremenski period, poput 15 minuta. Kada vaša deca malo porastu, napravite „tajmer igru“ u kojoj će se takmičiti ko može najviše očistiti u tom vremenskom okviru. Verujte, uspeva! Ovo može biti jedna od igara u kućnim uslovima koja će na zabavan način animirati vašu decu.

Koristite 100% prirodna sredstva za čišćenje

Prilikom čišćenja kuće ključno je koristiti ekološka i bezbedna sredstva za čišćenje. Bez obzira na to koliko su stara vaša deca, gotovo je nemoguće držati ih podalje od proizvoda koje koristite. Dakle, izbegavajte upotrebu hemikalija koje mogu biti prilično opasne i za vas i za vašu decu. Kupite prirodne proizvode za čišćenje i uvek koristite krpe od antibakterijskih mikrovlakana.

Obavljajte većinu poslova dok deca spavaju

Ovo je još jedan veoma koristan savet jer je vreme kada vaša deca spavaju savršeno vreme za čišćenje. Štaviše, najbolje je da čistite deo po deo kuće. Održavanje čistoće koje je podeljeno na segmente, biće mnogo delotvornije. 

Usisavajte i brišite istovremeno

Ako želite da imate urednu kuću, neophodno je da naučite da radite više zadataka istovremeno. To se posebno odnosi na usisavanje i brisanje. Kada imate decu, samo usisavanje poda neće doneti veliku razliku u čistoći. Važno je da podove i prebrišete. Srećom, postoji mnoštvo aparata koji će vam pomoći da istovremeno usisavate i perete podove, te ćete tako uštedeti vreme.

Napravite listu čišćenja

Sastavljanje spiska za čišćenje za vas, vašeg supružnika i decu vrlo je važan korak ka uređenju doma. U stvari, bićete mnogo organizovaniji ako znate koje su stvari prioritet i ko šta radi u vašem domaćinstvu. Štaviše, uspostavljanje određene rutine sigurno će pomoći. Na primer, naučite svoju decu da slede jednostavnu rutinu i zauzmu se za veći zadatak. Dakle, počnite tako što ćete predložiti da okače jakne i ostave ključeve na posebnom mestu ili na čiviluku. Na ovaj način vaša deca će naučiti da čiste za sobom i time ćete vi imati manje posla. Rezultat toga je čista kuća.

Nabavite velike kontejnere za odlaganje igračaka i knjiga

Trebalo bi da imate velike kontejnere za odlaganje igračaka i knjiga na raznim mestima po kući. To znači da ćete imati veliki kontejner za svakog člana vaše porodice. Dakle, svako treba da ostavi svoje stvari u svom kontejneru. Zatim, na kraju dana svako od vas treba da očisti svoj kontejner i ostavi samo stvari koje će im trebati za naredno jutro. 

korpa za veš

Stavite korpu za veš u dečiju sobu

Svaka dečija soba treba da ima korpu za veš koja će vašoj deci olakšati sređivanje sobe. Postavljanjem korpe za veš u dečiju sobu, detetu će biti lakše da baci prljavu odeću. Ovaj savet je posebno koristan ako je vaše dete tinejdžer, ali takođe je delotvorno i za mlađu decu koja bi trebalo da se uključe u takvu rutinu.

Unajmite pomoć za održavanje čistoće u kući

Unajmljivanje pomoći ne treba smatrati nečim luksuznim. Svi vodimo užurbani način života koji upravljanje kućom i održavanje čistoće u njoj čini nemogućim zadatkom. Dakle, neka pomoć s vremena na vreme sigurno će biti korisna i dobrodošla, u slučaju da vi sami nemate dovoljno vremena. Unajmite kućnu pomoćnicu kako biste mogli provesti više slobodnog vremena sa decom.

Stvaranje udobnog i opuštenog doma, koji je istovremeno čist, može biti izazovan zadatak. Međutim, to je definitivno dostižno ako znate određene tajne i savete. Uključivanje naših saveta i trikova sigurno će vam pomoći da budete organizovaniji i imate urednu kuću bez nepotrebnog stresa. Zahvaljujući njima, uživaćete u čistom i prijatnom domu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here