Početna Porodica Saveti Saveti za preseljenje u inostranstvo

Saveti za preseljenje u inostranstvo

169
0

Ukoliko ste definitivno doneli odluku o preseljenju u inostranstvo bitno je da se fokusirate na dobru  pripremu. Važno je pre selidbe napraviti detaljan plan i dobru organizaciju. Neka vam akcenat bude na pripremi potrebne dokumentacije. Za preseljenje u inostranstvo nije dovoljan samo važeći pasoš. Potrebno je mnogo više od toga. Ukoliko vaše preseljenje podrazumeva selidbu sa decom, budite spremni na različite reakcije u zavisnosti od njihovog uzrasta. Pokušajte stres da svedete na minimum, kako bi vam period adaptacije protekao što lakše. Saveti koje vam donosimo mogu vam biti od koristi ukoliko ste se odlučili na ovaj odvažan poduhvat.

Priprema dokumentacije kao najvažniji poduhvat  

Za preseljenje nije dovoljno spakovati kofere i kupiti voznu kartu. Potrebno je imati vizu, radnu dozvolu i svu prateću dokumentaciju. Takođe, svu dokumentaciju treba prevesti na jezik zemlje u koju se selite. U tome će vam pomoći agencija za prevodjenje dokumenata.  Ne preporučujemo da se pouzdate u svoje znanje jezika, jer uvek postoji mogućnost gramatičke greške pri prevodu. 

S obzirom na to da priprema dokumentacije neretko traje i mesecima, razumljivo je što je međunarodno preseljenje veoma zahtevan poduhvat. Budite spremni na sve izazove koji vas očekuju u novoj zemlji. Trebaće vam vreme da se adaptirate, kao i da prihvatite nove običaje i kulturu. 

Šta je obavezno da uradite pre nego se preselite u inostranstvo

Potrudite se da vreme pre odlaska provedete sa prijateljima. Takođe, nakon selidbe sačuvajte kontakte sa njima, jer podrška, posebno kada ste daleko, je nemerljiva. 

Proučite zakone države u koju se selite, kao i način života njenih stanovnika. Informišite se o odgovarajućem vrtiću ili školi u zavisnosti od uzrasta deteta. 

Podrazumeva se da ste sa učenjem jezika započeli još onog momenta kada ste doneli čvrstu odluku o preseljenju u inostranstvo. 

Priprema dece za selidbu u drugu zemlju

Kako selidbe utiču na decu je pitanje koje vam se sigurno nameće od momenta kada se javila želja za preseljenjem. Da bi sam proces selidbe protekao što bezbolnije za mališane, neophodno je od samog početka da i oni budu uključeni i upoznati sa onim što ih očekuje. 

U zavisnosti od uzrasta dece, moguće su najrazličitije reakcije. Počev od tuge, besa i ravnodušnosti do ushićenja i sreće. Mlađa deca kao po pravilu lakše prihvataju sve novine i promene, dok je sa starijom decom,  posebno adolescentima moguće očekivati probleme. Zato je akcenat na dobroj emotivnoj pripremi i davanju sigurnosti da će sve biti u redu.

Dobro bi bilo da deci unapred pokažete gde putujete, šta ih sve novo i lepo tamo očekuje, ali morate im ukazati i na moguće teškoće sa kojima će se suočavati. Nova škola ili vrtić, novi drugari, nov jezik… 

Obezbedite da sve njihove igračke ili važne stvari budu spakovane za put. Uvek budite spremni da ih saslušate i razumete njihove strahove i zebnje, ali ujedno ih ohrabrite za izazove koji sup red njima. 

Period adaptacije može biti prilično stresan 

Period adaptacije može biti dosta dug, ali ne dozvolite da vas to obeshrabri. Naoružajte se strpljenjem. Budite spremni na promene navika, kao i na sticanje novih znanja i iskustava. Neretko je adaptivni period neuporedivo stresniji od samog preseljenja. Očekujte da će vaša svakodnevnica biti potpuno drugačija od dosadašnje.

Novo okruženje, nov posao, nova poznanstva neminovno menjaju sve vaše dosadašnje navike. 

Zahvaljujući socijalnim mrežama danas se lakše nego ikada pre ostvaruje interakcija sa ljudima širom planete. Naš savet je da se učlanite u forume ili grupe sa strancima ili našim ljudima koji su u toj zemlji, od čega ćete imati višestruku korist. Stanovnici zemlje u koju se selite će vam najbolje dočarati život, običaje kao i specifičnosti određenog podneblja. 

Kako se spakovati za preseljenje u inostranstvo

Proces pakovanja zahteva dobru organizaciju i pripremu. Najvažnije je napraviti detaljan i precizan spisak koga ćete se pridržavati, kako se ne bi dogodilo da nešto važno zaboravite.  Najpre pripremite dovoljno kutija, kofera ili torbi u koje će stati sve vaše sitnice. Što se tiče opreme ili uređaja koje želite da ponesete, imajte na umu da na granici svakako morate imati dokaz o kupovini, fiskalni račun i garanciju. 

Albumi sa fotografijama i drugi predmeti koji imaju za vas sentimentalni značaj mogu vam biti od pomoći kada vas obuzme nostalgija. Nosite samo ono što ste sigurni da tamo ne možete naći i bez čega ne možete. Lista prioriteta je tu ključna, jer svakako ne možete sve poneti. Vi se selite u drugu zemlju i započinjete novi život pa ostavite prostora i za nove stvari. 

Kućni ljubimci i selidba u inostranstvo

Posebno vodite računa ukoliko imate kućne ljubimce. Za njihovo preseljenje važe posebna pravila, u zavisnosti od toga o kojoj životinji je reč. Raspitajte se na vreme kod svog veterinara i obezbedite pasoš, čipovanje ili šta je već drugo potrebno za putovanje. Transport životinja, posebno velikih, je još teži ukoliko putujete avionom. 

I kada ste ovako dobro isplanirali svoje preseljenje, ostaje nam samo da vam poželimo srećan put i uspešan dalji život.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here