Početna Kuhinjica Ishrana dece Saveti za uvođenje mesa u ishranu bebe

Saveti za uvođenje mesa u ishranu bebe

7815
0

Kada beba navrši 6 meseci života, a nakon što smo u njenu ishranu već uveli bar po dve vrste povrća i žitarica, njen jelovnik treba obogatiti obrocima sa mesom.  Meso u ishrani odojčeta i malog deteta ima ogroman značaj zbog bogatog sadržaja nutrijenata koji su važni za detetovo zdravlje i njegov normalan rast.

Međutim, neiskusni roditelji često imaju mnogo dilema kada je u pitanju uvođenje mesa u ishranu bebe. Kada uvesti meso u jelovnik, koju vrstu mesta prvo treba ponuditi bebi, kako pripremiti meso za bebu… samo su neka od pitanja na koje roditelji traže odgovor u trenutku kad dođe vreme da u detetov jelovnik dodamo i meso. Evo šta svaki roditelj treba da zna o tome kakav je značaj mesa u ishrani dece, koje meso im treba davati i kako pripremiti mesne obroke za decu.

Meso u ishrani – zašto je važno da dete jede meso?

Meso je namirnica koja predstavlja jedinstven izvor belančevina i esencijalnih aminokiselina, bogata je raznim hranljivim materijama, vitaminima B grupe i mineralima poput cinka i gvožđa.

Cink i vitamin B6 imaju važnu ulogu u izgradnji jakog imunog sistema kod deteta. Iako postoje vrste povrća koje su takođe bogate cinkom i gvožđem, važno je napomenuti da se ova dva minerala iz namirnica životinjskog porekla bolje apsorbuju.

Još jedna značajan činjenica vezana za mesto jeste da je sadržaj uguljenih hidrata u njegovom sastavu potpuno zanemarljiv. Na kvalitet i nutritivni sastav mesa utiču brojni faktori, kao što su vrsta životinje, rasa, starost, kao i način na koji se životinja uzgaja i hrani.

Najbolje vrste mesa za bebu

Za dete mlađe od godinu dana najvažnije vrste mesa su živinsko, jagnjeće i teleće meso, kao i riba.

Živinsko meso za bebe

Piletina i ćuretina se najčešće preporučuju za ishranu male dece. Njihovo meso sadrži sve važne aminokiseline i visokovredne belančevine, kalijum, magnezijum, gvožđe, cink, kao i vitamin B3 (nijacin). Gvožđe iz živinskog mesa ima za čak 5 puta bolju iskorišćenost u ljudskom organizmu u odnosu na gvožđe iz hrane biljnog porekla.

Kada za bebu birate ćuretinu, potrudite se da pronađete meso od mlade ćurke. Ćuretina je najkvalitetnija tokom zime i može se koristiti za pripremanje raznih jela. Deci treba davati pre svega belo meso, jer sadrži manje vezivnih vlakana i lakše se vari. Osim toga, belo meso je nutritivno bogatije od crvenog živinskog mesa.

Pileće meso od domaće živine koja nije zatvorena u kavezu i hrani se raznim žitaricama i drugom prirodnom hranom je zdravije, boljeg kvaliteta i ukusa u odnosu na meso tovljenih pilića koji se hrane veštačkom hranom i raznim dodacima radi bržeg tova. Stručnjaci upozoravaju da u veštačkoj hrani za piliće ima antibiotika, tako da beba preko mesa živine gajene na farmi unosi u organizam određene količine antibiotika čime se rizikuje da stekne rezistentnost na tu vrstu leka.

Vrlo je važno pomenuti da je živinsko meso podložno razvoju bakterija i može biti uzročnik trovanja hranom (salmonela), zbog čega treba obratiti posebnu pažnju na njegovu svežinu pri kupovini i na način skladištenja, naročito tokom leta.

Meso od mladih životinja (teleće meso i jagnjetina) u ishrani beba

Bebi možete davati i meso od mladnih životinja, pre svega teletinu i jagnjetinu, jer se lako vari i bogata belančevinama, vitaminima i mineralima.

Teletina podrazumeva meso od mladog teleta ne starijeg od 6 meseci. Takvo meso možete lako prepoznati po njegovoj specifičnoj svetloružičastoj boji i ne sadrži masne delove. Ukoliko ima beličastu boju, onda je verovatno u pitanju meso od veoma mladog teleta.

Teleće meso je bogato gvožđem, veoma važnim mineralom za pravilan rast deteta. Osim toga sadrži značajnu količinu kalcijuma, kao i vitamina B3 (nijacina), B6 i B12. Ima daleko bolji ukus od govedine i lakše je za pripremu.

Jagnjetina  podrazumeva meso životinje ne starije od jedne godine, mekana je i lako svarljiva. Jagnjeće meso u svom sastavu ima obilje belančevina, a takođe je bogat izvor gvožđa, cinka, kalcijuma i vitamina B grupe. Kvalitetno i sveže jagnjeće meso prepoznaćete po svetloružičastoj boji i tankim masnim tkivom sa jedne strane.

Goveđe i svinjsko meso ne preporučuje se u ishrani dece mlađe od godinu dana, jer se teže vari i masnije je.

Sve o uvođenju ribe u ishranu bebe saznajte u ovom članku.

Kako pripremati meso za bebu i kako ga uvoditi u ishranu?

Bebi treba davati prvo supice i bujone od mesa (vodu u kojoj se kuvalo meso) pomešane sa ispasiranim povrćem.  Nakon nekoliko dana davanja supice, možete bebi ponuditi prvi mesnati obrok.

Meso od pomenutih vrsta životinja pripremajte kuvanjem na pari ili u vodi. Bebi se najpre daje pasirano meso u obliku kašica, najbolje u kombinaciji sa povrćem. Kasnije, kada bebi izrastu zubići, treba joj ponuditi sitno iseckano takođe kuvano meso koje će sama da žvaće, jer je žvakanje potrebno za vežbanje vilice, kao i za jačanje malih bebinih zubića. Nakon što beba počne da jede i seckano meso, možete početi sa pripremanjem pečenog mesa u rerni.

Prvi bebin mesnati obrok ne bi trebalo da sadrži više od 15 gr mesa, a gramažu ćete postepeno povećavati tako da oko prvog rođendana dete za jedan obrok jede po 50 gr mesa. Trudite se da u mesnate obroke ne dodajete mlečne proizvode, jer ovakvom kombinacijom namirnica podstičete stvaranje teško rastvorljivih soli koje ometaju apsorpciju gvožđa kao jednog od najznačajnijih nutrijenata u mesu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here