Početna Konkursi Likovni konkursi ŠESTI TABLIN BOŽIĆNI KONKURS – (Božić – praznik radosti)

ŠESTI TABLIN BOŽIĆNI KONKURS – (Božić – praznik radosti)

944
0

SA BLAGOSLOVOM NјEGOVOG PREOSVEŠTENSTVA EPISKOPA NIŠKOG GOSPODINA ARSENIJA

Internet časopis za podsticanje dečjeg stvaralaštva Tabla i  Biblioteka Starac Nikanor Hilandarac (pri hramu Vaskrsenja Hristovog u Nišu) raspisuju

ŠESTI TABLIN BOŽIĆNI KONKURS

učenika osnovnoškolskog uzrasta sa južnoslovenskog govornog područja

I. Tema konkursa: Božić – praznik radosti

II. Konkurs je otvoren od 15. oktobra do 4. decembra 2022. g.

III. Na konkursu mogu učestvovati učenici osnovnih škola širom sveta koji pišu na jednom od južnoslovenskih jezika.

IV. Svaki učesnik može učestvovati sa neograničenim brojem radova, s tim što može biti nagrađen samo za jedan rad po kategoriji (jedan literarni i/ili jedan likovni). Grupni radovi (radovi koje su radili dva ili više autora) se neće uzimati u ocenjivanje, a mogu biti objavlјeni u časopisu „Tabla“.

V. KATEGORIJE ZA AUTORE:

Kategorije Osmogodišnje OŠ  Devetogodišnje OŠ
Prva Predškolci, I i II razred od I do III razreda
Druga od III do V razreda od IV do VI razreda
Treća od VI do VIII razreda od VII do IX razreda
Četvrta Deca sa smetnjama u razvoju

VI. KATEGORIJE ZA RADOVE:

KATEGORIJA: LITERARNI RADOVI

Uslovi literarnog konkursa

Na literarni konkurs slati pesme i/ili priče, isklјučivo napisane u Vord (Word) dokumentu na jednom od standardnih fontova, veličine 12, na jednom od južnoslovenskih jezika. Svaki rad imenovati imenom autora (npr. Ako se autor zove Petar Petrović, onda ćete Vord dokument nazvati Petar_Petrović) i poslati na adresu e-pošte konkursi@tabla.org.rs

Podaci o autoru:

Svaki rad mora da sadrži sledeće podatke o autoru: ime i prezime, razred, kategorija autora (I, II, III ili IV) naziv obrazovne ustanove (škole), mesto, država, ime pedagoga/mentora (ako ga ima) ili roditelјa, broj mobilnog telefona i adresa e-pošte pedagoga/mentora ili roditelјa. Ako se šalјe više radova na jednom Vord dokumentu, onda se ispod svakog rada (ili na neki drugi način) moraju napisati podaci o autoru tako da nema nikakve sumnje u to ko je autor kog rada (ovakve radove imenovati po slobodnom izboru, npr. čitaoci_Table_Odzaci).

Ne postoje nikakva ograničenja u dužini literarnih radova, a autori koji pišu latiničnim pismom moraju da koriste i slova sa dijakritičkim znacima: ć, č, đ, š, ž.

VII.KATEGORIJA: LIKOVNI RADOVI

Uslovi likovnog konkursa

Na likovni konkurs slati crteže i kolaže (u dalјem tekstu: e-crteže i e-kolaže) izrađene isklјučivo na računaru u nekom od grafičkih programa po vašem izboru (na primer: Adobe Photoshop, Corel Draw, Adobe Illustrator, Microsoft Paint… itd.)

E-crtež: Ne umetati gotove slike i da se ​​crta slobodnom rukom sa alatkama za crtanje koje postoje u grafičkim programima sa kojima se radi.

E-kolaž: Kombinovanje jedne ili više fotografija, sa tekstom ili bez teksta, sa crtežima ili drugim umetničkim elementima ili… Uklјučite maštu…

Svaki e-crtež ili e-kolaž koji učestvuje na konkursu mora biti:

 1. Veličine formata: ne veći od 000 piksela po dužoj strani;
 2. Uz rad se, u posebnom prilogu kao Vord dokument, moraju dostaviti sledeći podaci o radu i autoru:
 • Naziv rada;
 • Ime i prezime autora;
 • Kategorija autora (I, II, III ili IV kategorija);
 • Naziv obrazovne ustanove (škole), mesto i država;
 • Ime i prezime pedagoga-mentora (ako ga ima) ili roditelјa, i kontakt (br. mob. tel. i adresa e-pošte);
 • Naziv softvera sa kojim je kreiran rad.
 1. Na samom radu u donjem desnom uglu moraju biti navedeni sledeći podaci (ovde nemojte pisati kontakt podatke jer će se to objaviti u Tabli):
 • Naziv rada;
 • Ime, prezime i uzrast autora;
 • Naziv obrazovne ustanove (škole), mesto i država.
 1. Svaki rad i Vord dokument imenovati imenom autora (npr. ako se autor zove Petar Petrović, onda ćete i rad i Vord dokument nazvati Petar_Petrović).
 2. Kriterijumi za ocenjivanje e-crteža i e-kolaža: (1) originalnost, (2) maštovitost, (3) kreativnost i (4) sloboda u upotrebi grafičkih programa.

Likovne radove treba slati isklјučivo e-poštom u jpg, jpeg ili png formatu na adresu: konkursi@tabla.org.rs

NAPOMENA: Radovi moraju biti urađeni na računaru. Nemojte slikati svoje crteže rađene na papiru i slati ih kao slike, jer ih nećemo uzimati u ocenjivanje.

VIII.Nagrade:

O radovima će odlučivati stručni žiri, koji će u svakoj kategoriji odrediti po jedno prvo, jedno drugo i jedno treće mesto i neodređen broj pohvala. Svi nagrađeni autori, koji budu prisustvovali dodeli nagrada, će pored diplome dobiti i prigodan poklon. Autori koji ne dođu na dodelu nagrada će na adresu e-pošte dobiti diplomu u PDF-u.

Svi nagrađeni radovi će biti objavlјeni u Internet časopisu za podsticanje dečjeg stvaralaštva „Tabla“.

Svi mentori, nagrađenih i nenagrađenih autora, će na naznačene adrese e-pošte dobiti blagodarnice u PDF-u.

Rezultati konkursa će biti objavlјeni u Internet časopisu za podsticanje dečjeg stvaralaštva „Tabla“ na Božić 25.12.2022. godine, a dodela nagrada na Božić 07.01.2023. godine u 12 časova, u parohijskoj sali hrama Hilandarskog metoha u Nišu, ulica Ljubomira Nikolića 57.

Prispeli radovi se ne vraćaju, a autori su saglasni da se njihovi radovi mogu objaviti u Internet časopisu za podsticanje dečjeg stvaralaštva „Tabla“ (www.tabla.org.rs ili http://tabla.srb).

Pokrovitelј konkursa: UNIJA PEKARA NIŠ

Medijski pokrovitelјi konkursa:
RADIO GLAS, radio Pravoslavne Eparhije niške,
SVETOSAVSKO ZVONCE, pravoslavni dečji časopis

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here