Početna Porodica Saveti Sisanje prsta kod dece i odvikavanje od ove ružne navike

Sisanje prsta kod dece i odvikavanje od ove ružne navike

3446
0

Sisanje prsta je veoma česta, ružna i pre svega nezdrava navika. Roditelјe sigurno muči činjenica što njihove kćeri i sinovi sisaju palac. Prosto neverovatno, ali istinito ali mnoge devojč ice i dečaci krenu u prvi razred, a još se te ružne navike nisu oslobodili. Stvarno bi morali da malo povedete računa o tome, i da polako odvikavate svoje mališane inače može doći do raznoraznih problema kao što su,  pojava čestih infekcija i nekih zaraznih obolјenja.

S celom ovom problematikom ima još jedan važan detalј. Stomatolozi se prosto  hvataju za glavu kad im se roditelјi požale da njihovi mališani  još  uvek  stavlјaju prste u usta. Koliko to negativno može da utiče na nove zube, koji baš tad rastu nije potrebno da pominjemo, malo razmislite, pa i sami.

Zašto bebe sisaju palac

Praktično sve bebe sisaju  u nekom periodu svog života, neke počnu još u maminom stomaku. Bebina usta nemaju samo svrhu ishrane, već i za zadovolјstvo i istraživanje (sve što beba dohvati u ruke, bilo koji predmet ili hranu refleksno stavlјa u usta). Prvi put ruka do bebinih usti može stići slučajno a kada jednom beba otkrije da prsti o ustima stvaraju prijatan osećaj, uvak kada je nervozna sisaće svoje prste. U početku roditelјi smatraju da je ova navika simpatična i zadovlјni su što je beba pronašla način da se sama smiri, bez njihove intervencije, međutim kako beba raste, ova zavisnost postaje sve izraženija i sve više roditelјima zadeje brigu.

Pojedine studije pokazuju da skoro polovina sve dece sisa palac ili prst u ranom detinjstvu. Ovo ponašanje ima vrhunac u uzrastu  između 18. i 21. meseca, čak iako pojedina deca do tada već odbace tu naviku. Skoro 80% njih je odbace do pet godina, 95% do šest, uglavnom sami. Deca koja je koriste da bi se uspavala duže se drže ove navike od dece kojima je to tek zadovoljstvo.

Kako odvići dete od sisanja palca

Kako se dete približava uzrastu u kom se pojavljuju stalni zubi, kada sisanje palca može sprečiti pravilan razvoj usta i dovesti do deformiteta, ono je dovoljno zrelo da preuzme aktivnu ulogu u eliminisanju ove loše  navike. Pošto u većem broju slučajeva sisanje palca nije rezultat emocionalne uznemirenosti, deca koja sisaju palac verovatno će lakše prestati sa ovom navikom uz pomoć specijalno napravljenih proteza nego zahvaljujući psihološkom savetovanju .

U različitim uzrastima princip odvikavanja se razlikuje:

Kod malog deteta. Ukoliko primetite da sisanje palca postaje središte detetovih dnevnih aktivnosti, sprečavajući ga da koristi ruke za druga istraživanja, povremeno mu izvadite prst na dovoljno dugo vremena da možete da ga zabavite igračkama, igrama prstima ili rukama („Motala svilicu“, „Prstići u šumi“, „Prvi prst je palac“, na primer) ili držeći mu ruke i puštajući ga da stoji, ukoliko želi.

Kada je dete veće. Objasnite mu jer je dovolјno veliko da shvati. Naterajte ga da promisli samo šta se u toku dana sve nađe na njegovim prstima, zavuče pod nokte – recite kako mu ruke stvarno postaju izvor zaraze… Podsetite još i na sve one ružne bolesti koje može tako da se dobije, pa će valјda tada ređe stavlјati prste u usta. Ukoliko se radi o devojčici probajte da joj nalakirate nokte i objasnite joj da prave dame nikada ne stavljaju prste u usta.

Ukoliko detetu prigovarate, ili vičete na njega zbog ove ružne navike samo ćete još više produbiti njegovu želju, pa vam preporučujemo da to ne radite. Uvek je bolji način da mu nečim zaokupite pažnju, nekom igračkom, hranom ili pričom itd.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here