Početna Zdravlje Zdravlje dece „Skidanje“ visoke temperature kod dece

„Skidanje“ visoke temperature kod dece

4039
0
bolesno dete temperatura
Slika preuzeta sa sajta, www.kidspot.com.au

Kako spustiti visoku temperaturu

Između prve i pete godine deca mogu dobiti veoma visoku temperaturu, čak do 40°C, na početku blage infekcije, kod nazeba, zapaljenja grla, grip kao i na početku nekih ozbiljnih bolesti. S druge strane ima nekih ozbiljnih bolesti kod kojih telesna temperatura ne prelazi 38°C. Zato se ne treba baš mnogo osvrtati na visinu temperature, nego odmah potražiti savet lekara.

Ukoliko vaše dete ima povišenu temperaturu po potrebi možete preduzeti sledeće mere, osim ako vam doktor ne preporuči drugačije.

Rashladite dete

Obucite bebi laku odeću da telo može da odaje toplotu (po toplom vremenu dovoljna je samo pelena), održavajte temperaturu  sobe na 20°C do 21°C (ako je potrebno uključite klima-uređaj ili ventilator da rashladite vazduh ali bebu držite dalje od hladnih strujanja).

Povećajte unos tečnosti

Poznato je da temperatura povećava gubitak vode preko kože, pa je zato važno detetu sa povišenom temperaturom obezbediti dovoljan unos tečnosti. Nešto starijim bebama često nudite razređene sokove ili sočno voće (citrusi ili dinja); voda; bistre supe. Odojčad često stavljajte da sisaju ili im nudite veštačko mleko. Često podstičite srkutanje ali ne navaljujte na silu. Ako beba tokom više sati odbija unos tečnosti javite se lekaru.

Kada dati lek za spuštanje temperature

Ako je vaša beba mlađa od šest meseci pre davanja leka obavezno se posavetujte sa lekarom. Ako je rektalna temperatura preko 39.5°C i/ili vam se čini da se beba jako loše oseća a trenutno ne možete da nađete lekara, probajte da rashladite dete mokrim sunđerom. Kod starijih beba odluku o davanju leka možete bazirate na  ranijim lekarskim savetima. Unapred pitajte doktora šta da radite ukoliko se beba usred noći probudi sa visokom temperaturom. Za koju temperaturu treba da dajete lek, da kvasite dete ili da zovete lekara?

Ako se ranije niste suočavali sa sličnim problemom, a vaša beba je starija od šest meseci i probudila se u pola noći sa povišenom temperaturom bez drugih znakova za neophodnost medicinske nege dajte bebi odgovarajuću dozu paracetamola. Ako temperatura ne spada ili se dalje penje ili vam se čini da je beba loše, zovite lekara. Dok ne dođete do doktora probajte da kvasite dete sunđerom ili ga istuširajte.

Masaža i kvašenje

Koristite samo mlaku vodu onu koja odgovara temperaturi tela za kvašenje deteta. Ako koristite hladnu vodu ili alkohol pre ćete izazvati porast nego opadanje temperature jer na taj način možete da izazovete drhtavicu, što zbunjeno telo može da navede da uključi grejanje. S druge strane, alkoholna isparenja su štetna za udisanje.

Trljanje vodom dovodi krv na površinu i ona se hladi kad voda isparava na površini kože. Svucite odeću sa deteta i pokrijte ga samo čaršavom ili lakim ćebetom. Pokvasite ruku u posudi mlake vode, blago trljajte detetovu ruku 2 minuta, kvaseći je čim se voda osuši. Vratite ruku pod čaršav a zatim uzmite drugu i ponovite postupak, zatim noge, grudi i leđa. Dobro je držati temperaturu ispod 40°C dok ne dođete do lekara.

Korišćenje tople vode povišava telesnu temperaturu slično kao topla odeća i može da uzrokuje toplotni udar. Možete da kvasite vruću bebu u kadici ili van nje, ali soba svakako da treba da bude prijatno topla i bez promaje.

Šta ne treba da radite

Jednako važno kao ono što treba raditi jeste da znate šta ne trebe da radite radi snižavanja temperature:

– Ne insistirajte na odmoru. Beba koja je zaista bolesna želeće da se odmori, u krevetiću ili van njega. Ako vaša beba želi napolje iz krevetića, umerena aktivnost je sasvim u redu.

– Nemojte davati  klistir osim ako to lekar ne preporuči.

– Nemojte previše da oblačite ili ušuškavate bebu.

-Nemojte bebu da pokrivate mokrim peškirom ili čaršavom jer to sprečava odavanje telesne toplote.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here