Početna Škola U školi Škola bez nasilјa – program za sprečavanje nasilјa u školama

Škola bez nasilјa – program za sprečavanje nasilјa u školama

5524
0
Zaustavimo nasilje zajedno
foto: sbn.mpn.gov.rs

Program „Škola bez nasilјa – ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu“ rezultat je inicijative građana zabrinutih zbog sve izražajnije pojave nasilјa među i nad decom i mladima u Srbiji poslednjih godina.

Nasilјe među decom

Osnovno – školski uzrast je, na žalost, vrlo često povezan sa različitim oblicima nasilјa: od kažnjavanja, preko represivnog disciplinovanja, pa sve do raznozaznih oblika vršnjačkog nasilјa, poput ogovaranja, širenja laži o drugima, isklјučivanja iz zajednice vršnjaka, udaranja i sl.

Program ima za cilј smanjenje nasilјa nad i među decom i stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za učenje i rad. S obzirom na postavlјeni cilј, trajanje programa nije vremenski ograničeno, program je razvojni, sa očekivanjem da će se proširiti na što veći broj škola i tendencijom da postane  sastavni deo vaspitnog rada škola.

Program je započeo sa realizacijom u oktobru školske 2005/06. god. u 4 škole u pilot fazi, a potom se, u toku glavne faze (mart 2006. godine prvi ciklus) proširio na 50 škola. U ovom trenutku program se realizuje u 126 osnovnih škola širom Srbije. U program je uklјučeno oko 83 585 učenika i 8 397 odraslih, zaposlenih u osnovnim školama u 54 mesta u Srbiji. Od septembra se planira uklјučivanje još najmanje 10 škola.

Šta kažu istraživanja

Istraživanje o vrstama i intenzitetu nasilјa sprovedeno je u svim do sada uklјučenim školama, a istraživanje u prvih 50 škola sprovedeno na uzorku od 26.947 učenika i 3.397 odraslih donelo je podatke da je 65% učenika bar jednom, a 24% više puta bilo izloženo nekom obliku nasilnog ponašanja u periodu od tri meseca.

Najzastuplјeniji oblici nasilnog ponašanja jesu:

-verbalno nasilјe
-širenje laži
-spletkarenje
-pretnje i zastrašivanja.

Kako do „škole bez nasilјa“

Konkurs za škole koje žele da se uklјuče u program je stalno otvoren, a uklјučivanje novih škola vrši se i skladu sa finansijskim mogućnostima koje UNICEF prikuplјa za ovu svrhu. Selekcija škola vrši se na osnovu geografske distribucije, raspoloživih sredstava i kapaciteta, kako škole, tako i lokalne zajednice.

Program se finansira se isklјučivo sredstvima prikuplјenim u lokalnoj zajednici, donacijama građana i privrednika putem „usvajanja škola“. Za sprovođenje kompletnog programa u jednoj školi potrebno je 270,000 dinara.

Devojčice i dečaci u školama u kojima se sprovodi program već menjaju nasilne obrasce ponašanja i zajedno sa svojim učitelјima, nastavnicima i roditelјima, stvaraju bezbedniju i stimulativniju sredinu u kojoj uče, rastu i razvijaju svoje potencijale

Preuzmite priručnik za roditelјe „Šta je danas bilo u školi“ i saznajte više o programu „Škola bez nasilja – ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu“.

U cilju  što bolje informisanosti roditelja i đaka pokrenut je web sajt „Škola bez nasilja“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here