Početna Kuhinjica Ishrana dece Smetnje u ishrani odojčeta – stomačni grčevi (infantilne kolike)

Smetnje u ishrani odojčeta – stomačni grčevi (infantilne kolike)

2338
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Većina novorođene dece ima, u manjoj ili većoj meri, smetnje u ishrani koje nisu opasne po zdravlje, ali zadaju glavobolju roditeljima. Najučestaliji problem predstavljaju grčevi. Prema mišljenju pedijatara, problemi sa grčevima nastaju kao posledica još uvek nedovoljno razvijenih organa za varenje i nepotpune crevne funkcije. Simptomi koji se pri tome javljaju su uglavnom potpuno bezazleni i prolaze sami od sebe, pa intervencija lekara uopšte nije ni potrebna.

Šta su infantilne kolike?

Ukoliko beba neutešno i nekontrolisano plače duži vremenski period, a dobro jede i nema nikakve simptome koji bi ukazivali na neki zdravstveni problem, onda se gotovo sigurno radi o stomačnim grčevima. Kako se beba oseća dok beba ima grčeve odrasli ne znaju, ali ona to ispoljava vrlo glasno i dugotrajno. Neka novorođenčad su u stanju da plaču nekoliko sati bez prestanka, a ako se takvo stanje ponavlja 6-7 dana za redom, najverovatnije je reč o kolikama.

Statistički gledano, grčevi se javljaju u jednakom procentu kod dečaka i kod devojčica, a ima ih oko 20% beba. Takođe, podjednako su prisutni kod beba koje doje i koje su na adaptiranoj formuli. Najčešći su kod prvorođenih beba i kod nedonoščadi. Prvi put se obično javljaju u trećoj ili četvrtoj nedelji bebinog života i prisutni su najduže dok beba ne napuni pet meseci.

Uzrok

Najverovatniji uzrok je nedovoljna razvijenost digestivnog trakta, pri čemu je za bol direktno odgovoran vazduh koji dospe do bebinog stomaka dok ona sisa. Neki pedijatri, međutim, tvrde da infantilne kolike mogu da budu i posledica nezrelosti nervnog sistema novorođenčeta.

Simptomi

Grčevi se manifestuju kroz snažan, intenzivan plač, naizgled ničim izazvan. Postoje i druge bebine reakcije na grčeve, poput nervoznog bacakanja ruku i nogu ili crvenila u licu, ali one su retke, a i kada su prisutne, obično brzo prerastu u neutešni plač. Kada grčevi prestanu, beba se ponaša normalno. Vesela je, dobro jede i dobro napreduje.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Iako za roditelje način na koji beba reaguje zbog neprijatnosti izazvanih grčevima može biti potpuno frustrirajući, ovo stanje nije zabrinjavajuće. Bebe se normalno razvijaju i rastu, potpuno jednako kao i deca koja nemaju ovakve smetnje.

Kako ublažiti bebine tegobe?

Kod grčeva ne postoji potreba obraćanja lekaru, ali će svakom roditelju dobro doći savet kako da pomogne bebi. Postoje različiti načini za ublažavanje neprijatnosti koje beba oseća zbog kolika.

Bebe na majčinom mleku treba dojiti što duže, pošto se u slučaju odbijanja grčevi mogu pojačati. Novorođenčad na mlečnoj formuli dok uzimaju hranu treba da su budna i da se postave u takav položaj da glava bude blago uzdignuta. Postoje i specijalne vrste adaptiranog mleka, sa hidrolizovanom surutkom i manjim sadržajem laktoze, koje bebin stomak lakše svari.

Po završetku obroka treba podići bebu i držati je uz sebe u uspravnom položaju, sa stomakom okrenutim prema telu i glavicom na ramenu mame ili tate. Obično je potrebno sačekati nekoliko desetina sekundi dok beba ne podrigne, nako čega je možete spustiti. Stavite preko ramena pamučnu pelenu, krpu ili maramicu, jer se često dešava da beba kada podrigne malo i bljucne, pa vam je tako lakše nego da stalno presvlačite isflekanu garderobu.

Bebama koje piju vodu, mogu da pomognu svega nekoliko zrnaca kima. U 100 ml kipuće vode dodajte nekoliko smrvljenih zrna kima, pa sud poklopite i ostavite da odstoji petnaestak minuta, zatim procedite. Po potrebi dajte bebi nekoliko gutljaja takve vode, najbolje mlake.

Isto tako, zagrevanje bebinog stomačića je u većini slučajeva od pomoći. Možete peglom ugrejati pamučnu pelenu (da bude mlaka) i njome grejati bebin stomak. Takođe, u apotekama se prodaju mali termofori, specijalno namenjeni za zagrevanje bebinog stomaka. Koštaju oko 500 dinara, a mogu biti itekako korisni.

Mnogim bebama će pomoći i umiriti ih nežna masaža stomaka kružnom pokretima prstiju u smeru kazaljke na satu.

Postoje i razni čajevi i kapi protiv grčeva, ali njih treba izbegavati i davati ih jedino u krajnjoj nuždi, onda kada sve ostale isprobane varijante ne daju rezultate.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here