Početna Zdravlje Zdravlje dece Soor (Mlečac) – Bele naslage u ustima i na jeziku kod beba

Soor (Mlečac) – Bele naslage u ustima i na jeziku kod beba

15732
0

Mlečac ili soor ne spada u ozbiljne probleme, ali bol koji majka može da oseti u svojim bradavicama tokom dojenja bebe može da bude prilično neprijatan. Usled toga može doći do odbojnosti majke prema dojenju, što  je, naravno, loše za bebu.

Mlečac (Soor) je jedan od najčešćih problema koji se javlja kod majki i beba tokom perioda dojenja. Nastaje kao posledica prekomernog rasta gljivice  Candida albicans. To je gljivica čije je prisustvo u organizmu svakog čoveka sasvim normalno, a taloži se na vlažnim i tamnim mestima. Ukoliko u organizmu iz nekog razloga dođe do narušavanja ravnoteže, može nastati mlečac, kao i vaginalna infekcija ovom gljivicom.

Intenzivan bol i peckanje  u dojci neposredno nakon dojenja ili bol u bradavicama koji se javlja odjednom nakon više meseci bezbolnog dojenja, obično su znak gljivične infekcije u mlečnim kanalima. Međutim, pre nego što konstatujete da je u pitanju mlečac, trebalo bi da proverite da li je bol u bradavicama nastao usled nepravilnog položaja koje zauzimate prilikom dojenja, ili je on posledica mastitisa ili nekog kožnog problema (ekcem, dermatitit i sl.). Prema statistici, bol u bradavicama češće izazivaju bakterijske, a samo u retkim slučajevima gljivične infekcije.

Kako prepoznati mlečac (soor)

dojenje

Kod deteta koje je obolelo od mlečca simptomi infekcije ne moraju da budu vidljivi. Drugim rečima, majka može da oboli od mlečca i da ima sve njegove simptome, a da se na detetu ništa ne vidi.

Soor (mlečac) kod beba – simptomi

Najčešći simptomi mlečca kod beba su: bele tačkice u ustima, na unutrašnjoj strani obraza i na jeziku; pelenski osip; beličasti sjaj na unutrašnjoj usni; odbijanje bebe da doji kao posledica bola u ustima; uznemirenost bebe i gasovi.

Soor (mlečac) kod majke – simptomi

Intenzivan bol u bradavici koji se ne smanjuje poboljšanjem načina dojenja; iznenadan bol nakon dugotrajnog bezbolnog dojenja; bolne bradavice koje često postaju ružičaste ili crvene, sjajne, ljuskave ili pojavljivanje plikčića na bradavicama; ranice na bradavicama; istovremena vaginalna infekcija.

Mlečac (soor) – uzroci

Mlečac je gljivična infekcija koja se najčešće javlja kod majki i dece koji su bili pod antibiotskom terapijom, kod majki koje imaju ranice na bradavicama ili kod majki kojima je oslabio imunitet usled zamora ili nekog zdravstvenog problema. U najčešće uzročnike spadaju i sledeće pojave:

  • Oštećenje na bradavicama;
  • Prethodne vaginalne infekcije;
  • Trudnoća;
  • Mastitis za čije lečenje su korišćeni antibiotici;
  • Manjak gvožđa, ili avitaminoza (nedostatak folne kiseline, ili vitamina A, B, C i K);
  • Korišćenje jastučića za dojenje.

Najčešći uzročnici pojave mlečca kod beba su lečenje antibioticima i upotreba dude varalice. Ukoliko je majka tokom porođaja imala vaginalnu infekciju, velika je verovatnoća da će se i beba zaraziti. Zaraza takođe može da se dobije od bilo koje druge obolele osobe.

Soor kod beba lečenje

Lečenje mlečca obično traje par nedelja. Veoma je važno da se dete i majka leče istovremeno, najmanje 14 dana. Ako primetite neki od simptoma, obratite se lekaru koji će prepisati adekvatnu terapiju medikamentima.

Nistatin kapi za bebe

Lekari najčešće za lečenje prepisuju terapiju nistatinom u obliku kapi za dete, a u obliku masti za majku. Ovim lekom se dečja usta i majkine bradavice tretiraju 4-8 puta u toku dana, a lečenje traje dve nedelje. Međutim, neke vrste gljivica mogu da budu imune na nistatin, tako da ako njegovom primenom ne dođe do poboljšanja, lekar obično prepisuje neki drugi lek. Ukoliko je u pitanju blaži oblik mlečca, olakšanje će nastupiti već nakon 1-2 dana od početka uzimanja terapije. U težim slučajevima, prvi znakovi poboljšanja biće primetni za 3-5 dana. Ipak, bez obzira na osetno poboljšanje, veoma je važno da se terapija ispuštuje do kraja, onako kako je to prepisao lekar.

Soor kod beba soda bikarbona kao lek

U lečenju mlečca delotvoran je i rastvor sode bikarbone. Jednu kafenu kašičicu sode bikarbone dodajte u pola čaše (100 ml) vode koju ste prethodno prokuvali i ohladili. Ovaj rastvor primenjuje se za čišćenje (ispiranje) bebinih usta. Umotajte prst u parče gaze i umočite u rastvor, pa prstom detaljno očistite bebin jezik kružnim pokretima usta, najpre vrh jezika, pa prema njegovom korenu. Postupak ponovite više puta u toku dana. Nakon čišćenja videćete da je sluzokoža oštećena i izrazito je crvene boje. Čišćenje sodom bikarbonom nemojte obavljati neposredno nakon podoja, jer može iziritirati bebu da povrati.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here