Početna Porodica Tatin i mamin kutak Šta je Bauhaus stil enterijera i koje su njegove karakteristike?

Šta je Bauhaus stil enterijera i koje su njegove karakteristike?

509
0
Luxury dining room authentic interior design

Svakome ko je zainteresovan za dizajn enterijera, pojam Bauhaus je verovatno dobro poznat. Bez obzira da li ste potpuno svesni istorije stila ili ne, ono što je izraslo iz neobične umetničke škole u Nemačkoj uticalo je na veliki deo sveta koji nas danas okružuje.

U nastavku otkrivamo istoriju Bauhaus škole, najupečatljivija dela koja dolaze iz nje i kako da primenite njene principe u praksi u svom domu.

Šta je Bauhaus dizajn enterijera?

Dizajn enterijera Bauhaus potiče od nemačke umetničke škole Bauhaus, koja je, iako otvorena samo 14 godina, od 1919. do 1933. godine, ostavila neizbrisiv trag u umetnosti i dizajnu. Inspirisani dominacijom Nemačke kao industrijske elektrane, komadi nameštaja povezani sa estetikom Bauhausa obično sadrže cevasti čelik, sve vrste metala i odbacivanje suvišnih ukrasa.

Iako ono što je „masovno proizvedeno“ nije baš najatraktivnija stvar za dekoraciju u 21. veku, dizajn Bauhausa se ipak lepo primio. Sve je u tome kako da se promišljeno, lepo kreiraju jednostavni predmeti sa novim alatima i materijalima koje danas imamo pri ruci.

Poreklo Bauhaus stila

Uglavnom je teško tačno odrediti kada i gde su određeni stilovi dizajna enterijera nastali. Međutim, za Bauhaus je sve poprilično jasno. Godine 1919. arhitekta Valter Gropijus otvorio je novu vrstu umetničke škole u Vajmaru, u Nemačkoj. Struktura Bauhaus škole srušila je granice između zanatlija i umetnika, stavljajući sve učenike u iste radionice u kojima su eksperimentisali i učili zajedno, nešto što je u to vreme za studente umetnosti bilo potpuno nečuveno.

Dok je pokret “umetnosti i zanata” bujao decenijama ranije u Engleskoj, Gropijus i drugi lideri Bauhausa odlučili su se da prilagode dizajn za masovnu proizvodnju. Kućnim potrepštinama, kao što su čajnici, pribor za jelo, kao i komadi nameštaja, pristupilo se sa novim pogledom.

Školu su zatvorili nacisti 1933. godine pod njenim konačnim direktorom, proslavljenim arhitektom i dizajnerom Miesom van der Roheom. Ali nacistički napad nije porazio duh Bauhausa. Gropijus i drugi istaknuti dizajneri Bauhausa napustili su Nemačku i proširili ideje Bauhausa iz Zapadne Evrope u SAD i Kanadu do Izraela, pretvarajući ga u međunarodni pokret i učvršćujući njegovo nasleđe kao verovatno najuticajniju školu umetnosti i dizajna u istoriji sveta.

Najprepoznatljiviji predmeti Bauhausa

Možda najpopularniji proizvod iz Bauhausa, stolicu Vassili, dizajnirao je Marcel Breuer 1925. godine i dodelio ime po učitelju Bauhausa Vasiliju Kandinskom. Stolica je elegantna interpretacija skeleta klupske stolice napravljenog samo od cevastog čelika i kože. Godinu dana nakon ovog dizajna, „ceo Bauhaus“ je opremljen njegovim kreacijama od cevastog čelika. Ovih dana, teško je zamisliti skrolovanje kroz Instagram fid, a da ne naiđete na Vassili stolicu.

Dizajniran od strane Ludviga Miesa van der Rohea, stolica Barselona je još jedna kreacija od čelika i kože koja dolazi iz Bauhausa. Komad je prvi put viđen u stanu u Njujorku koji je Mis van der Roe dizajnirao za modernističkog arhitektu Filipa Džonsona 1930. godine.

Dizajnirani od strane Josefa Albersa 1926. godine tokom njegovog mandata kao umetničkog direktora radionice nameštaja u Bauhausu, Albersovi stolovi za gnežđenje su slavni zbog svog jedinstvenog, ali jednostavnog dizajna i još uvek se proizvode do danas.

Studirajući kod Lasla Moholi-Nagia, učitelja i umetnika koji je takođe podučavao Breuera, a zatim i sama predavala u Bauhausu, najupečatljivija dela Marijane Brant iz Bauhausa potiču iz njenog vremena u metalnoj radionici, koju je Moholoj-Nađ vodio. Njeni setovi za čaj su posebno poznati, kao i njene lampe, zbog svoje neuporedive jednostavnosti.

Ključne karakteristike dekora u stilu Bauhaus

  • Dizajn u Bauhaus stilu je racionalan, jednostavan i funkcionalan.
  • Ključni principi Bauhaus dizajna imaju formu koja prati funkciju i princip “manje je više”.
  • Stil karakteriše nedostatak ornamenta i fokus na čiste linije.
  • Bauhaus dizajn, umetnost i arhitektura često sadrže jednostavne geometrijske forme kao što su krugovi, kvadrati i trouglovi
  • Upotreba smelih, ali štedljivih iskora primarnih boja (crvena, žuta i plava)
  • Jedan od osnovnih principa Bauhaus dizajna je pojam „istine materijalima“, gde se materijali koriste u svom najprirodnijem i nelakiranom stanju.
  • Dizajn Bauhausa koristio je moderne materijale ranog 20. veka kao što su staklo, čelik, celofan i šperploča

Saveti za dekoraciju u stilu Bauhaus

Nameštaj u stilu Bauhaus ima moderan izgled i bezvremensku eleganciju koju je lako ugraditi u današnje enterijere. Bauhaus nameštaj i predmeti lepo funkcionišu u minimalističkim enterijerima gde njihova upečatljiva jednostavnost čini veliki deo dizajnerskog posla u prostoriji. Bauhaus dizajni su takođe dovoljno modernizovani da se nalaze u eklektičnijim enterijerima i dobro se mešaju sa starinskim, antičkim ili savremenim enterijerima kako bi stvorili bezvremenski izgled.

Kakva sobna vrata odgovaraju Bauhaus stilu?

Sobna vrata od metala ili medijapana dobro se slažu sa rustičnim Bauhaus stilom. Životni koncepti sa otvorenim prostorima najbolje su opremljeni kliznim vratima od stakla i tako ostaju preplavljeni svetlošću.

Bauhaus stilu odgovaraju kvake na sobnim vratima sa jasnim linijama. Srebrna kvaka se podjednako dobro uklapa u Bauhaus stil kao i kvaka u crnoj boji sa zlatnim ili bakarnim elementima. Preovlađuju jasne linije, zbog čega kvaka i ruža imaju tendenciju da budu ugaone.

Iako je Bauhaus pokret trajao samo 14 godina, Bauhaus arhitektura i dizajn su imali trajan uticaj na generacije dizajnera. Jedan od značajnijih primera je Stiv Džobs, koji je često pripisivao uticaj Bauhaus jednostavnosti na izgled Apple proizvoda.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here