Početna Zabava Radoznalac Šta je to haiku? Pravila haiku poezije

Šta je to haiku? Pravila haiku poezije

10137
0

U proleće je najlepše pisati haiku, priroda kao da nam sama poručuje: “Hajde, pokušaj, napiši pesmu  o onome što vidiš! Ništa ne izmišljaj samo gledaj pažljivo i posmatraj. Sve se ponavlja, a opet je sve drugačije.”

Tek procvala ljubičica se skupila pod travom, ljupka i nežna, ali nije ista kao druge. Uočiti ono što je drugačije, kao i ono što je slično sa prošlim, što nas seća na minulo – nije tako lako. Treba pronaći reči koje će izraziti ono što smo opazili. Ali, ne treba biti brbljiv.

Haiku je najkraća klasična poetska forma. Nastala je u Japanu. Među najvažnije haiku pesnike svrstani su Macuo Bašo (1644-1694), Josa Buson (1716-1783), Kobayaši Issa (1763-1827) i Masaoka Šiki (1867-1902).

Macuo Bašo je bio osnivač japanskog pesničkog stila haiku i važi za jednog od najbolјih pisaca tog stila.

Na izlet poneti olovku i hartiju

Haiku je, pre svega pesma trenutnog doživljaja. Najčešće je to pesnikov doživljaj prirode, njegov odnos prema prirodi.

Ako zastanemo kraj nekog žbuna, duboko udahnemo njegov miris i upitamo sami sebe: Kako meni izgleda ovaj žbun? Na šta me to podseća? Tada smo me već na dobrom putu da postanemo haiku-pesnik. Odgovor moramo odmah zabeležiti a ne tek kod kuće, u sobi.

Ukoliko neko ima na umu da napiše pesmu o onome šta vidi mora sa sobom uvek nositi papir i olovku. Ali, dobro je za početak samo posmatrati, mesečinu ili trešnje u cvetu.

U Japanu postoje škole u kojima poznati pesnici uče decu kako da pišu haiku. Gotovo svi poznati japanski haiku pesnici imali su svoje škole. U ovim školama pesnik se družio sa mladim početnicima koji su pokazali izvestan pesnički dar. Govorili su jedni drugima stihove, hvalili ih ili kritikovali. Tako su za razgovor sa pesnicima obdareni početnici mogli bolje da napreduju.

Haiku-pesma je kratka, napisana u trenu, iskreno i bez filozofiranja. Baš ona posebno odgovara deci. A svaki pesnik je u svom srcu pomalo i dete. Kada posmatrate prirodu trudite se da budete iskreni poput deteta.

Pravila haiku poezije

– Haiku ima samo tri stiha prvi obično 5 slogova drugi od najčešće sedam slogova a treći isto kao i prvi obično 5 slogova. Ali, nije forma ta koja je najbitnija.

– Prvi haiku stih idealno ilustruje osnovnu sliku, atmosferu, osećaj ili misli.

– Čovek nije direktno prisutan u pejzažu, ne nameće svoj stav. Haiku može sadržati reč koja upućuje na godišnje doba u kojem je haiku nastao. Haiku pesnik uranja u predmet svoje pesme i ne ističe svoje ja.

– Lepota haiku poezije je u njenoj istinitosti, neposrednosti, i u tome što je njome nešto možda već ranije  poznato doživljeno na jedan novi način – čišće, snažnije, dublje.

– Vreme u kojem se haiku dogadja je isključivo sadašnjost – haiku je poezija trenutka.

– Haiku nije aforizam, niti poslovica, nije minijatura – nije pesmičak. Haiku ne sme biti nakićen, ne trpi rimu, jer bi to za njega prejako sredstvo prigušilo istančane nijanse.

– Po pravilu haiku nema naslov.

Primeri Haiku poezije

Otpali cvet
vratio se na granu?
– Ne, to je leptir!
(Moritake)

Čak ni pred carem
strašilo neće skinuti
pleteni šešir.
(Dansui)

Ja sada odlazim
igrajte se zrikavci,
budite dobri.
(Issa)

Čak i konj
privlači moju pažnju — na ovoj
snežnoj sutrašnjici
(Bašo)

Kroz izmaglicu
tek se naziru prsti
rumene zore
(Anđelka Pavić)

Jutro na void
dodiruju se oblak
i list lopoča
(Boris Nazansky)

Čamac na reci.
Naborano talasima
lice ribara.
(Zoran Doderović)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here