Početna Porodica Šta sve treba da znate ako sa decom putujete u Beograd automobilom

Šta sve treba da znate ako sa decom putujete u Beograd automobilom

436
0
porodica-putovanje
Pexels.com

Ako živite u unutrašnjosti, putovanje u Beograd i obilazak naše prestonice biće nezaboravno iskustvo koje će vaša deca dugo pamtiti. Glavni grad Srbije je prepun zanimljivih sadržaja za najmlađe. Njegove znamenitosti i atrakcije privući će veliku pažnju svakog deteta, podstaći njegovu radoznalost i izmamiti mu osmeh na lice. 

Da biste uživali u maksimalnoj udobnosti i neometanoj zabavi, ako putujete automobilom potrebno je da dobro isplanirate rutu i pripremite se za put. Između ostalog, to znači pronalaženje najlakše i najbrže trase, odgovarajućeg parkinga u Beogradu, kao i pripremu vode i sendviča za osveženje tokom putovanja. Evo šta sve treba da imate na umu ako sa decom putujete u Beograd automobilom iz bilo kog dela Srbije. 

Planiranje puta i priprema je od najveće važnosti

Pre nego što počnete da razmišljate kako ćete se izboriti sa gužvama po beogradskim ulicama, izdvojite malo vremena za planiranje dolaska u Beograd. Ako putujete iz udaljenijih mesta i gradova, prvo na šta treba da obratite pažnju je ispravnost vašeg vozila. Proverite pritisak u pneumaticima i signalizaciju, a ako iz bilo kog razloga sumnjate na nepravilan rad vozila, obavezno pre puta posetite servis. U protivnom, može se dogoditi da vas auto ostavi na autoputu ili u nekim prometnim delovima prestonice. U takvoj situaciji otežavajuća okolnost je što sa vama putuju i deca koja će biti jako nervozna u slučaju bilo kakvog neželjenog razvoja događaja. To svakako morate izbeći! 

Ukoliko se kvar ipak desi, s obzirom da su u Beogradu velike saobraćajne gužve a da su sa vama u autu i vaši mališani, biće vam potrebno da što pre pronađete rešenje i sklonite vozilo na bezbedno mesto. Tako na primer, ako se kvar dogodio kod Sava centra ili Štark arene, a niste pretplaćeni za neko od aplikacija za pomoć na putu, imate dosta firmi koje rade usluge šlep službe na gradskoj opštini Novi Beograd. Navedene lokacije pripadaju ovoj beogradskoj opštini, pa će vozilo za šlepanje najbrže i doći do vas. 

beograd-saobraćaj
Pixabay.com

Druga važna stvar ako putujete u naš glavni grad je da unapred isplanirate put kojim ćete ići. Putovanje od vašeg mesta do ulaska u Beograd vam verovatno neće predstavljati problem. Međutim, vožnja kroz sam grad, a pogotovo kroz najprometnije ulice može postati veoma stresno iskustvo za svakog vozača koji prvi put dolazi autom u Beograd. Zato uključite Google Maps ili neku drugu aplikaciju za navođenje i detaljno pogledajte kuda biste trebali da se krećete. Što se bolje budete pripremili, lakše ćete stići do odredišta.

Na kraju, ne zaboravite da će deci u automobilu biti potrebna neka zanimacija, kao i neko osveženje. Napravite ili kupite par sendviča i slatkiše, i obezbedite nekoliko flaša hladne vode. Spakujte deci i rezervne majice za presvlačenje.

Najprometnije lokacije koje treba izbegavati 

U Beogradu postoji desetak tački koje biste definitivno trebali izbeći ako prvi put vozite kroz grad, posebno u saobraćajnom špicu. Na primer, često će vam biti potrebno i više od pola sata da pređete most Gazelu. A ako idete recimo iz pravca Pančeva preko Karaburme do Novog Beograda, proći ćete kroz par “uskih grla”. 

Po nekom pravilu najprometnije saobraćajnice u Beogradu koje biste trebali da izbegavate su Trg Slavija, Autokomanda, Bulevari Kneza Miloša i Kralja Aleksandra. Takođe, gužvu uvek možete očekivati i na Pančevačkom i Brankovom mostu. Za izbegavanje gužve od dragocene pomoći vam može biti i već pomenuta aplikacija Google Maps, na kojoj je potrebno aktivirati opciju Traffic.

Najbolje rešenje je da, ukoliko ste u mogućnosti, tempirate vreme prolaska kroz prestonicu tako što ćete izbeći saobraćajni špic. To je vreme između 7:00 i 10:00 časova ujutru, kao i period od 16:00 do 18:00h posle podne. Isto tako, imajte na umu da su velike gužve u petak posle podne kada ljudi iz Beograda idu negde na vikend, ali i u nedelju uveče kada se vraćaju u grad. 

beograd-saobraćaj-hram
Pixabay.com

Važno je napomenuti da su beogradske ulice pokrivene sa 90 nadzornih kamera na 52 lokacije. One snimaju saobraćajne prekršaje poput prolaska kroz crveno, nepropuštanja pešaka ili vožnje žutom trakom (koja je namenjena samo vozilima gradskog prevoza i taksi službama).

Parking u Beogradu je ogroman problem!

Parkiranje vozila, odnosno pronalaženje slobodnog parking mesta je pravo umeće, posebno u centralnim delovima Beograda. Na periferiji je neuporedivo lakše pronaći slobodno mesto za parkiranje, ali ako je vaše odredište Slavija, Vračar ili Kalemegdan i želite da ostavite vozilo na obeleženom parking mestu na ulici, definitivno vam neće biti lako da ga pronađete. 

Zato treba da znate da širom Beograda postoje javna parkirališta. JKP “Parking servis” upravlja sa 8 garaža i 16 javnih parkinga. Zahvaljujući njima, vozači na raspolaganju imaju oko 7.200 parking mesta u užem i širem gradskom jezgru. 

Pogledajte koji parking prostor vama odgovara, odnosno koji je najbliži vašem krajnjem odredištu. Ako na primer idete sa decom do Zoo vrta, svakako će vam najviše odgovarati parkiralište “Kalemegdan”, koje radi 24/7 i ima 113 parking mesta. 

Na sajtu JKP “Parking servis” možete videti čak i trenutni broj slobodnih parking mesta, što je jako važan podatak kada putujete sa malom decom. Na istom sajtu možete pronaći i druge važne informacije koje se tiču parkiranja u Beogradu.   

Koje lokacije možete posetiti sa decom u Beogradu?

Beograd ima mnoštvo zanimljivih mesta za decu. Jedna od najvećih atrakcija za mališane je svakako Vrt dobre nade, odnosno Beo Zoo Vrt. On je dom za preko 2000 životinjskih vrsta pa je sigurno da će vaša deca biti oduševljena. Nalazi se na Kalemegdanu i radno vreme je svakog dana od 9:00 do 20:00 časova.

Javni akvarijum i tropikarijum Beograd je drugo mesto koje vam toplo preporučujemo. Nalazi se na Savskom vencu, na adresi Milenka Vesnića 3. Između ostalog, u ovom akvariju deca mogu videti i ribice iz čuvenog Diznijevog dugometražnog crtaća “Tražeći Nema” (Finding Nemo), ali i mnoge druge životinje čije je prirodno okruženje voda. Radno vreme je od 12:00 do 20:00 časova, subotom i nedeljom od 9:00 do 16:00. 

Od ostalih atrakcija koje će sigurno biti interesantne vašoj deci u samom Beogradu tu su Ada Ciganlija, poznato beogradsko kupalište na Savskom jezeru, zatim Botanička bašta Jevremovac, Muzej nauke i tehnike, park Tašmajdan.

Ali ako ste već došli sa decom automobilom u Beograd a imate dovoljno vremena, onda obavezno odvedite vaše mališane i na neka mesta u okolini grada. 

avala-beograd
Unsplash.com

Pre svega, tu su planine Avala i Kosmaj na kojima veliki broj Beograđana ima svoje vikendice i uživa sa decom u predivnoj prirodi. Na Avali posetite novoizgrađeni toranj i čuveni Spomenik Neznanom junaku. U samom podnožju, u podavalskom naselju Ripanj je i malo veštačko jezero Bela reka.

Zapadno od Beograda, na reci Savi možete uživati u “Nautičkom selu Biser” u Boljevcima (okolina Surčina). Pravi mali raj za ribolovce svih uzrasta. Kompleks se sastoji od 16 kućica za goste sa restoranom u kome možete probati čorbu od sveže savske ribe.

Predstavili smo vam samo neke osnovne podakte za koje smo smatrali da su važni ako sa decom putujete u Beograd automobilom. U svakom slučaju, biće vam potrebno da se naoružate strpljenjem i da sve radite polako i bez nervoze. Želimo vam srećan put! 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here