Početna Porodica Saveti Šta treba da znate ukoliko planirate odmor sa decom

Šta treba da znate ukoliko planirate odmor sa decom

511
0

Porodična putovanja su nešto što se dugo pamti, jer predstavljaju uživanje za celu porodicu, premda istovremeno mogu biti i izvor stresa. Da bi sve proteklo u najboljem redu, potrebna je dobra priprema kako bi vam odmor sa decom bio užitak, a stres sveden na najmanju moguću meru. 

Važno je da imate dovoljno vremena i da se postepeno pripremate, jer ukoliko se ne organizujete pravovremeno, bićete nervozni i imaćete utisak da vam stvari izmiču kontroli. 

Rezervišite smeštaj blagovremeno

Koliko god da se raduju putovanju, deca će postati nervozna kada se oko njih dešavaju nove, nenajavljene stvari. Kroz razgovor pripremajte decu za put, pokušajte slikovito da im objasnite šta mogu da očekuju tamo gde idete. Njima ništa ne znači to što ćete im reći naziv destinacije, ali će im značiti ukoliko im približite njene karakteristike i pripremite ih na ono što tamo mogu da očekuju. 

Zaboravite na avanturistička letovanja kakva ste mogli da priuštite sebi pre nego što ste postali roditelji. Možda ste ranije putovali bez bukiranja i rezervacije smeštaja, ali kada planirate na odmor sa decom, to se ne preporučuje. Sve što budete želeli kada stignete na odredište svakako je odmor koji ne podrazumeva dodatne aktivnosti. 

Vreme putovanja uskladite sa potrebama deteta

Porodice sa malom decom biraju more, planine, ili banje za odmor. To najčešće podrazumeva putovanje sopstvenim automobilom. Pre putovanja detaljno proverite automobil, jer sigurnost je na prvom mestu.  Jedna od nepredviđenih situacija koju niko ne priželjkuje, ali se ponekad dešava, jeste kvar na automobilu. Posebno je nezgodno ukoliko  dođe do kvara, a vi ne umete da ga otklonite sami. Jedino rešenje u takvoj situaciji je šlep služba, tako da je preporuka da pre putovanja za svaki slučaj memorišete neki broj telefona koji bi vam tada mogao biti od koristi. Prema propisima o bezbednosti u saobraćaju, deca do pet godina moraju da budu u auto-sedištu, pa ne dozvolite sebi da ne poštujete ovo pravilo. Imajte u vidu da vožnja automobilom može da bude izazov čak i za najizdržljivije roditelje, tako da bi bilo dobro da usaglasite vreme putovanja sa vremenom spavanja deteta ako je ikako moguće. 

Na odmor sa decom obavezno ponesite putnu  apoteku

Kako ništa ne biste  prepustili slučaju, na odmor sa decom obavezno ponestite osnovne lekove.  Iako  su  letnji virusi kod dece  česta pojava, nema mesta za paniku, jer  svako bolje uređeno mesto ima apoteku.  

Vaša putna apoteka treba da sadrži toplomer, sirupe za spuštanje temperature, probiotik, kreme za ublažavanje ujeda insekata, sredstvo za rehidrataciju kao i antihistaminik za decu koja imaju alergije. Ne zaboravite na komplet za prvu pomoć koji obavezno sadrži  hanzaplast, povidon jod i zavoj. Pri dolasku na odredište raspitajte se gde se nalaze dežurne ordinacije u slučaju da vam hitno zatrebaju. 

Animirajte decu kako bi im putovanje bilo zanimljivo

Potrudite se da detetu putovanje bude što zanimljivije. Iako su danas telefoni nezamenjivi jer dosta dugo drže pažnju deteta, preporučuje se da ih što manje koriste. Dečju pažnju lako možete zaokupirati ukoliko se malo potrudite. Pre polaska kupite nekoliko novih slikovnica i igračaka. Nemojte im pokazati sve odjednom, već postepeno. S obzirom na to da će im svi predmeti biti novi i nepoznati, duže će im držati pažnju i biće im zanimljivo da se igraju njima. 

Iako u uobičajenim okolnostima nisu preporučljive grickalice između obroka, tokom putovanja zaboravite na ovo pravilo. Pre polaska spakujte dovoljno grickalica, sokića i vode i po potrebi ih dajte deci. 

Isplanirajte dodatne aktivnosti na odmoru

Kada stignete na odredište, najpre proverite bezbednost smeštaja. To je potpuno novi prostor, za decu nepoznat, a mališani su po prirodi radoznali. Proverite strujne utičnice, oštre ivice nameštaja, stepenište, bezbednost terase i sve drugo što predstavlja potencijalnu opasnost. Ono što se svakako podrazumeva jeste da tokom šetnje decu ne ispuštate iz vida. Turistička mesta su uglavnom prepuna šetača, kao i raznih štandova i tezgica za prodaju, što deci svakako privlači pažnju. 

Imajte u vidu da je svako dete individua za sebe, baš kao i odrasli. Neće svakom detetu biti zanimljivo da provede nekoliko dana sa potpuno istim svakodnevnim ritmom. Obavezno isplanirajte dodatne aktivnosti kako bi vam odmor sa decom bio što zabavniji i zanimljiviji. 

Plan i program aktivnosti prilagodite tako da zadovolji potrebu za zabavom i najmlađih članova porodice. To je jedini način da obezbedite uživanje za celu porodicu bez obzira na destinaciju kao i da stres svedete na najmanju moguću meru. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here