Početna Zdravlje Šta uzrokuje kašalj kod dece i kako ga lečiti?

Šta uzrokuje kašalj kod dece i kako ga lečiti?

616
1
prehladjena-devojcica
Pexels.com

Neprospavane noći, dani puni pospanosti i neugodnog osećaja, svi roditelji tačno znaju šta to znači – virusi i infekcije, pa često i alergije, kojima su deca posebno podložna. Ono što se skoro uvek javlja kao posledica određenog stanja jeste i kašalj. Kašalj kod dece može da bude krajnje bezazlen, pa prođe za dva do tri dana, ali može da ukaže i na neke ozbiljnije probleme koji postoje u respiratornom sistemu.

Kako kod dece, tako i kod roditelja, kašalj ume da unese nervozu i strah, posebno kod male dece koja ne znaju da iskašlju sekret, pa je neretko sve praćeno bolnim kašljem ili povraćanjem. Bez obzira na to kakav je kašalj, treba odvesti dete lekaru radi pregleda i dobijanja terapije ili određenih preporuka.

Vrste kašlja

Razlikuju se dva osnovna tipa kašlja – suvi i vlažni. Suvi ili „neproduktivni“ kašalj nastaje usled ozleđene sluzokože u disajnim putevima, tokom njega se ništa ne izbacuje iz pluća i ume da bude jako naporan za svako dete. Međutim, njegova pojava uglavnom ne pokazuje nikakvo ozbiljnije oboljenje, pa se lečenje brzo i efikasno sprovodi. 

Vlažan ili kako se drugačije naziva „produktivni“ kašalj kod dece javlja se najčešće kada se pojave bronhitis, a ređe upala pluća. Nekada može da se stvori slika „lažnog“ vlažnog kašlja, jer se izbacuje sekret koji je u stvari sekret iz nosa koji se zadrži u grlu ili dušniku. Između ova dva tipa, koji su osnovni, postoji dosta varijanata različitih karakteristika kašlja, a svakako je potrebno posetiti lekara kako bi se saznalo o čemu se radi, da bi se sprovelo adekvatno lečenje i otkrilo kako sprečiti kašalj

Kako se leči kašalj kod dece?

Kao što smo videli, kašalj kod dece može da bude prouzrokovan prolaznom infekcijom, alergijom, ali i nekim ozbiljnijim oboljenjima. Zato zahteva da se obratire lekaru. To je posebno važno kada je kašalj praćen povišenom telesnom temperaturom, pospanošću, čestim povraćanjima, bolom u grudima, kao i situacijama kada kašalj prate ubrzano disanje i oštar ili svirajući zvuk u plućima.

Kada se pojavi, kako biste olakšali detetu, možete odmah krenuti sa čajevima koji će pomoći da se kašalj smiri ili sekret lakše izbaci. Međutim, lečenje od strane pedijatra ne sme da se zanemari. Kako bi se kašalj kod dece umirio koriste se antitusici i sirupi na biljnoj bazi, oni se piju nekoliko dana, a ako ne pomažu opet je potrebno javiti se lekaru. Svakako, kašalj kod dece se ne leči, kao ni kod odraslih, lečenje je tu da eliminiše uzrok zbog kog se on javlja uz ostale simptome.

Tek kada se utvrdi uzrok bolesti prepisuje se terapija kojom se lečenje započinje, a samim tim se i svi simptomi iz dana u dan smanjuju i nestaju, pa ćete tako postepeno i otkriti kako zaustaviti kasalj. Zato je važno ne zaobilaziti lekara ni u kom slučaju, posebno kada je u pitanju vlažni kašalj kod dece, kako bi se reagovalo na vreme i kako ne bi došlo do razvijanja infekcije, virusa, koji mogu da stvore veće zdravstvene probleme.

1 KOMENTAR

  1. Moze biti svasta, od prehlade do alergije, ali se u kombinacijama sa ostalim simptomima lako uspostavi diagnoza ukoliko imate solidnog pedijatra

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here