Početna Porodica Saveti Stidljiva i povučena deca, kako ih ohrabriti?

Stidljiva i povučena deca, kako ih ohrabriti?

2985
0
stidljiva deca

Mnogi roditelji imaju problem, jer se žale da su njihova deca stidljiva i povučena. Smatraju da su im deca preterano sramežljiva i da teško mogu da uspostave interakciju sa drugom decom. Deca koju smatramo stidljivom ili sramežljivom su ustvari veoma emotivna. Ova deca su izuzetno svesna svog okruženja koje na njih ima veoma veliki uticaj.

Neka od te dece su introvertna tako da uživaju da se igraju sami. Takvoj deci je češće potrebna samoća, jer se mnogo bolje osećaju kada nisu okruženi drugim ljudima. A ima i dece koja su zaokupljena sopstvenim idejama, tako da nisu zainteresovani za druženje sa vršnjacima.

Jedno istraživanje koje je sprovedeno u Americi beleži podatak da više od polovine ispitanih tinejdžera sebe smatraju stidljivim osobama.

Ne smemo zaboraviti i da veliki broj odraslih ima tu crtu stidljivosti i da se mnogo bolje osećaju kada su sami nego kada su u društvu drugih. Za razliku od dece odrasli kako tako uspevaju da se nose sa tim izazovom.

Ukoliko su i vaša deca stidljiva u nastavku teksta vam donosimo nekoliko saveta koji će vam biti od koristi.

Primetite  potrebe vaše dece i odgovorite na njih

Ukoliko aktivno odgovarate na potrebe dece mnogo ćete im pomoći u uspostavljanju interakcije sa drugim ljudima kasnije tokom života. Na taj način deca koja su stidljiva uspevaju da pronađu snagu u sebi, jer im vi pružate dodatnu sigurnost. Zahvaljujući vašem takvom odnosu prema deci, oni će uspeti da razviju veštine koje će im biti korisne kroz život.

Deca ne zaslužuju podsmeh

Ne dozvolite sebi da se podsmevate deci zbog nekih njihovih postupaka. Na taj način ćete dodatno urušiti njihovo samopouzdanje. Dovešćete do toga da se dete potpuno zatvori u sebe a vremenom postane asocijalno. Takođe ćete izgubiti poverenje u očima dece.  Umesto da im budete podrška, oslonac i „vetar u leđa“ podsmevanjem ćete dovesti do toga da prestane da vam se poverava.

Ukoliko zbog stidljivosti i sramežljivosti pokažete da mislite da sa detetom nešto nije u redu, vi ćete mu pomoći da izraste u osobu bez trunke samopouzdanja.

Što više saosećanja pokažete prema deci utoliko ćete im pomoći da se oni lakše povežu sa drugom decom a kasnije i sa odraslima.

Deca treba da budu vaše ogledalo

Deca uče tako što nas posmatraju. Vi treba da budete primer svojoj deci i da im pokažete ispravan obrazac ponašanja. Ukoliko dete vidi da ste vi neko ko je srdačan, druželjubiv i uvek spreman da pomogne, ono će usvojiti takav model ponašanja.

Provodite vreme sa decom, ali kvalitetno. Više znači i sat vremena kvalitetnog zajedničkog druženja nego par sati u kojima su deca samo fizički prisutna. Morate imati interakciju sa svojom decom i zdravu komunikaciju. To je najbolji način da mu primerom pokažete od malena da želite i treba da budete za svoje dete uvek tu.

Pomozite deci da steknu prijatelje

Vi biste trebali da budete neko ko će pokazati detetu kako da se postavi u novoj situaciji. Deca treba da znaju da se predstave kada im se obrate druga deca. Kroz igru deca najbolje uče, tako da je igra sjajan metod da naučite dete osnovnim normama ponašanja. Deca će kroz igru sa vama naučiti veštine pristojne komunikacije, kao što su osmeh, gledanje u oči i pravilno rukovanje.

Za razliku od stidljive i sramežljive dece, deca koja nemaju problem u interakciji sa drugima će najpre posmatrati grupu dece a zatim će se i sami priključiti.

Ne govorite pred drugima da su vaša deca stidljiva

Ovo su najčešće greške koje roditelji prave. Nemojte nikada drugima govoriti kako vam je dete stidljivo, ukoliko je dete prisutno. Na taj način ćete samo pospešiti njegovu stidljivost i uniziti  njegovo samopoštovanje.

Deca u svakom momentu moraju da znaju da imaju vašu podršku, zato im naglasite da razumete kako se osećaju u datom momentu. Kako biste ohrabrili dete podsetite ga na neku situaciju kada je uspešno prevazišlo stidljivost. Na taj način ćete ga ohrabriti i osnažiti da zakorači ponovo.

Naučite dete da pobedi strah

Ukoliko vaše dete ima problem sa prihvatanjem društvenih situacija i ukoliko se ne oseća lepo kada je u većem okruženju, prihvatite to. Dajte detetu do znanja da je to normalan proces tokom odrastanja. Kroz razgovor ili bolje kroz igru mu objasnite da ni kroz život neće i ne treba da prihvata druženje sa svakim.

Kroz igru objasnite detetu kako da postavlja pitanja i kako da bude pažljiv slušalac. Naučite ga da pobedi svoj strah, jer se na tome temelji koncept zrele ličnosti.

Potrudite se da se vaše dete svakodnevno viđa sa drugom decom

Kao što smo naveli na početku teksta deca koja su povučena, nemaju često potrebu za interakcijom sa drugom decom. Ali ukoliko interakcija sa vršnjacima izostane, dete neće imati priliku ni da se socijalizuje ni da razvije društvene veštine.

Potrudite se da omogućite detetu interakciju sa drugom decom tako što ćete ga češće izvoditi u park gde su njegovi vršnjaci. Otiđite sa detetom na neki rođendan ili u igraonicu čak i kad vam se ne ide. To je dobar način da navikavate dete na druženje sa drugom decom. Možda će ovaj proces potrajati nešto duže nego što biste vi hteli, ali to je jedini ispravan način za socijalizaciju.

Poštujte detetovu različitost

Poštujte detetovu različitost, odnosno poštujte ga baš takvo kakvo jeste. Nemojte preterivati u zahtevima i očekivati od dece nemoguće.

Sasvim je u redu vaspitavati dete da se ne druži sa nepoznatima, posebno kada su u pitanju odrasli. Ali i tu morate naći meru da ne dođete u situaciju da se dete plaši svakog koga ne poznaje. Sve dok je dete u vašoj blizini nemate razloga za strah, ali jedino ako ga na vreme socijalizujete možete biti mirni i kasnije. Vremenom kada dete bude stasalo za školu već ćete ga naučiti kako da bude sigurno i zaštićeno.

Deca imaju osećanja, razgovarajte o tome

Vi kao roditelj uvek treba da budete tu za svoje dete. Ovo ne podrazumeva samo da ga nahranite i obučete već mnogo više od toga. Razgovarajte sa decom što češće i što iskrenije.Mnoga deca potiskuju razne emocije u sebi ne znajući kako da ih ispolje.

Deca uglavnom na stresne situacije reaguju tako što ih potiskuju u sebi, jer se plaše da nemaju adekvatnog sagovornika. To nikako nije dobro za emocionalni razvoj deteta, jer i sami znate kako se i mi odrasli osećamo loše kada potiskujemo svoja osećanja.

Na vama je da podstaknete dete da se otvori i da sa vama podeli svoja osećanja kakva god da su. Vi mu morate biti sigurna luka i utočište. Prihvatite sve što dete ima da vam kaže, ali bez osuđivanja.

Kada uspostavite pravilnu komunikaciju sa decom, možete biti sigurni da ste na dobrom putu. Uvek pažljivo saslušajte šta dete ima da vam kaže a zatim zajednički dođite do rešenja.

Dete uvek treba da zna da ćete mu kroz život biti podrška, oslonac i rame za plakanje kada zatreba. Uostalom, roditelji za to i služe. Zar ne?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here