Početna Porodica Saveti Stimulacija kreativnosti, intelekta i motorike kod male dece

Stimulacija kreativnosti, intelekta i motorike kod male dece

385
0

Na pitanje roditelja šta je to što najbolje podstiče razvoj kreativnosti, intelekta i motorike kod male dece, odgovor je vrlo jednostavan: dozvolite deci da koriste maštu. Kako bi se mašta neometano razvijala kod  dece, mora da se neguju misaoni procesi koji podstiču učenje kroz igru, stvaranje novih vizija na osnovu ideja, kreiranje zamišljenih budućih predstava i pojmova na osnovu onoga što im  je poznato, jednostavno, roditelji treba da podstiču maštanje. Sigurno će zajedno uživati u tom detetovom zamišljenom svetu, gde kao po definiciji dobro pobedjuje zlo. Ne treba ih sputavati, neopravdan je strah da će mališan koji voli da mašta postati zanesenjak i da neće umeti da se snadje u realnom svetu, baš suprotno, prihvatiće lakše stvarnost ukoliko ima iz nje gde da se skloni, u svoj svet gde je sve moguće, pa i da krave budu ljubičaste, iako dete starije od tri godine i te kako dobro zna da ne postoje ljubičaste krave, ono će uživati u toj svojoj predstavi. Edukativne igračke su najbolji saveznik stimulacije kreativnosti, maštanja i intelekta kod dece. Za početak je potrebno ograničiti mališanima vreme ispred  ekrana, i ako u digitalnom dobu to deluje veoma teško, to je, ipak, samo jedan izazov više za roditelje. Treba im omogućiti da se slobodno igraju, uz maštu i kartonska kutija može da postane odlična igračka.

Na samom početku bebinog razvoja bitna je odgovarajuća bebi oprema

Već nakon izlaska iz porodilišta, bebu treba da sačeka sve što je potrebno za njeno udobno i bezbrižno odrastanje, prvenstveno bebi oprema, nosiljka, kolica, majčino krilo, prenosivi krevetac, mnogo toga još što će od prvih trenutaka omogućiti bebi da se neometano razvija.  Za roditelje koji su trenutno u fazi da ih interesuje bebi oprema Novi Sad,  sa svojim vrhunski opremljenim radnjama bebi opreme,  predstavlja pravu oazu opreme za bebe.  Zbog blizine Subotice i Madjarske u kojoj je oprema za bebe daleko povoljnija no kod nas, po raznovrsnosti modela bebi opreme Novi Sad je čak i ispred samog Beograda koji u svemu važi za metropolu dobre kupovine. Beba ne ume da odabere ono što njoj odgovara, ali će roditelji znati da odaberu za nju, na umu treba da imaju da, dok spava, putuje i šeta se,  beba, takodje, traži komfor i udobnost. Tih prvih dana, ona iz krevetića, sedišta i kolica upoznaje svet oko sebe, ti prvi susreti nekada su odlučujući za dalje povezivanje sa sredinom oko nje, prihvatanje ili odbacivanje, koje kasnije neminovno utiče na formiranje ličnosti, ispoljavanje karaktera, razvoj intelekta, mašte i motorike. Sve je uslovno povezano, iako se nama čini da nije, kvalitetna bebi oprema je preduslov kvalitetnog života, on preduslov kvalitetnih navika poput kreativnosti, a one preduslov odrastanja u kvalitetnog čoveka.

Edukativne igračke za bebe  – pokretači radoznalosti, mašte i motorike

Edukativne igračke za bebe od najranijeg uzrasta uče bebe da savladavaju prepreke u svetu u kome žive, tokom igre koja se bazira na maštovitosti, oni manipulišu različitim predmetima, u početku se izražavaju neverbalno, gestikulacijom, a onda i verbalno, namerno ili češće nenamerno planiraju sledeće korake i tako stupaju u interakciju sa okruženjem na koje reaguju i isprobavaju različite uloge u kontaktu sa osobama oko njih. Odlične mogućnosti za stimulaciju kreativnosti, intelekta i motorike pružaju edukativne igračke za bebe sa lutkama, autićima, vozićima, kockicama, danas sve popularnijim edukativnim tepisima i  stolovima za igru  i nikad prevazidjene didaktičke kocke i didaktičke slagalice po bojama ili od najmanje do najveće. Ni proizvodjači igračaka ne zanemaruju ekološku održivost omiljenih dečjih predmeta, pa su sve popularnije drvene edukativne igračke za bebe.

Drvene edukativne igračke za bebe

Nekada je bilo nezamislivo da se deca igraju sa drvenim igračkama, medjutim, plastika je postala tako štetna i veliki atak na zdravlje beba, pa su proizvodjači igračaka zamenili plastiku za prirodne materijale poput drveta koji ne ispuštaju otrovne supstance. Od drveta se prave različiti oblici, uglavnom oni sa kojima beba treba da se upozna, poput voća i povrća, razdvojeni na nekoliko delova koje beba treba da sklopi u celinu, uglavnom prema šematizovanom kalupu, mada, beba to često radi po svojoj zamisli,  ne poštujući pravila, već sopstvenu intuiciju, nesvesno razvija kreativnost, motoriku i intelekt. Didaktički lavirinti su edukativne igračke za bebe koje podstiču traganje za izlzom iz situacije, deluju tako jednostavno, a toliko maštovitosti unose u dečju igru. Deca ih vole, drugačije su od onoga što se svakodnevno nudi u radnjama igračaka, daleko kvalitetnije u svakom smislu, ne samo u izboru materijala, već i u postavljanju zadataka i traganju za rešenjima.

Od najranijih godina učite decu da se izraze

Roditelji ne shvataju da današnje generacije imaju veliki proble, upućeni na sadržaje sa društvenih mreža, mališani poput robota prate slike koje se u nedogled smenjuju, to se svakodnevno ponavlja, mozak se vremenom prebaci  taj mod, pa se dešava da dete od tri godine još uvek ne govori, ne ume da izrazi osećanja, samim tim ne ume da kontroliše emocije. Roditelji su ti koji treba da podstiču razvoj deteta, neguju njegovo sposobnosti, posebno one koje naglašavaju kreativnu stranu ličnosti. Sa detetom uvek morate  da imate scenario za igru, prepustite detetu da ga samo smisli, tako će sebe smestiti u željenu ulogu, ne u onu koju mu Vi namećete. Videćete da će svakodnevno menjati scenarie, isprobavajući nove uloge, prema njima organizuje misli, ali se i izražava, neverbalno i verbalno. Uvek treba da pustite dete da ono vodi vašu zajedničku igru, a vi da iz prikrajka, da ono ne primeti, kreirate aktivnosti koje podstiču razmišljanje, maštanje, poput verbalnih zadataka od rima do zagonetki, omiljenih igara poput „pogodi predmet“ i „slovo na slovo“. Verbalne interaktivne aktivnosti i te kako podstiču maštovite umove, nesvesno im otvarajući novi svet reči i njihovih značenja, na ovaj način bogate rečnik, čak uče da pravilno izgovaraju glasove. Ne namećite im igru kao lekciju, ne insistirajte na kreativnosti, pustite da se sama desi, a desiće se ukoliko detetu date slobodu da kroz slobodno slikanje ili  crtanje iskaže svoje emocije. Ono će i bez Vašeg pritiska biti fokusirano na rad, ukoliko stvarno voli crtanje, jednostavno samo treba da ostavite dovoljno prostora da se, ukoliko ste je na vreme podstakli, kreativnost sama ispolji.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here