Početna Porodica Saveti Strah od zubara i kako pomoći detetu da ga prevaziđe

Strah od zubara i kako pomoći detetu da ga prevaziđe

2767
0
kod zubara
foto: pixabay.com

Sem mraka koji predstavlja jedan od najvećih dečjih strahova o čemu je već bilo reči, opšte poznat strah je i strah od posete zubaru. Strah od zubara je prisutan ne samo kod dece, već vrlo često i kod odraslih. Za razliku od dece kod odraslih postoji određena ambivalencija, sa jedne strane činjenica da se plaše, a sa druge, tj. na svesnom nivou znaju da moraju da posete zubara, jer ne samo da je u pitanju zdravlje zuba već celog organizma. Uzroci straha mogu biti različiti, kao što su loša iskustva od ranije, strah od bola, strah od gubitka kontrole, strah od igle, od ugušenja kao i strah od posledica anestezije.

Pravilno pranje zuba

Naučiti dete od najranijeg uzrasta da redovno i pravilno pere zube je zadatak svakog roditelja. Kako nas deca mnogo više posmatraju i oponašaju, nego što nas slušaju, moramo im na svom primeru pokazati koliko je važno održavati higijenu usta i zuba. Deci će svakako biti zanimljivije ukoliko im pokažete i objasnite da se zubići peru kao što pada kiša (pokreti odozgo na dole) i kao što trava raste (pokreti odozdo na gore).

Zubić vila, dečja radost

U mnogim krajevima naše zemlje postoji priča o Zubić vili i njenim čarolijama. Zubić vila je čarobnica koja se „mota“ tu negde po našoj kući od momenta kada detetu počne da se klima prvi mlečni zub. Iako je nevidljiva, ona ga bodri i hrabri čekajući da taj zubić sam ispadne. Kao nagradu za svaki zubić koji ispadne ili se izvadi, Zubić vila se ušunja u kuću kako bi detetu ostavila poklon. Najčešće donosi igračke, mada može i neki slatkiš ili voće u zavisnosti od „vilinih“ trenutnih finansijskih mogućnosti. Žal za izgubljenim zubićem kao i strah koji dete oseti od momenta kad zub počne da se klima, Zubić vila odagna svojim čarobnim štapićem i poklonom za hrabrog junaka.

Odlazak kod zubara

Najvažnije je da Vi kao roditelj budete primer detetu tako što ćete voditi računa o oralnoj higijeni i redovno posećivati zubarsku ordinaciju. Prvo i osnovno pravilo je ne voditi dete kod zubara tek kada ga zaboli zub. To je najčešća roditeljska greška od koje sve počinje. Tada kod deteta imamo kombinaciju postojećeg bola i straha od nepoznatog. Kada se sve to udruži sa sedenjem u zubarskoj stolici i zvukom bušilice, priznaćete nije prijatno ni najmanje. Veoma je bitno odvesti dete na preventivne preglede, pre nego što se pojavi kvar ili pre nego što ga zaboli zub.

Razgovarajte sa detetom, objasnite mu važnost osmeha, pokušajte da mu objasnite da zubi koji se ne održavaju redovno, dovode ne samo do bolesti zuba, već do bolesti raznih organa u organizmu. Objasnite detetu koliko je važno sačuvati zube.

Odaberite dobrog zubara

Takođe je važno da nađete dobrog zubara, koji sem što radi kvalitetno ima dobar pristup pacijentima, posebno najmlađima. Možda ne bi bilo loše da prvi odlazak u zubarsku ordinaciju bude razgovor sa zubarom, upoznavanje sa ambijentom, kao i sedenje na zubarskoj stolici bez ikakve intervencije. Ukoliko dete pri prvoj poseti zubaru shvati da je njegov strah bio bespotreban, sasvim je sigurno da će svaki sledeći put odlaziti kod zubara sa manjom dozom straha nego ranije, sve dok taj strah skroz ne iščezne.

Prisustvo bliske osobe je takođe nešto što može pomoći detetu da eliminiše strah. Poželjno bi bilo da sa vama krene detetov blizak drug ili drugarica, jer dete ima podsvesnu potrebu da pred nekim sebi ravnim pokaže svoji hrabrost i neustrašivost.

Pristup koji zubar ima prema malom pacijentu, je takođe od presudne važnosti za svaki sledeći odlazak kod zubara i postepeno eliminisanje straha. Važno je da se zubar dogovori sa detetom i pri tom obavezno ispoštuje dogovor, odnosno da imaju neke signale. To podrazumeva da mu zubar objašnjava šta radi tokom intervencije ( sada ćemo očistiti zubić, sada ćemo ga okupati i sl.), kao i dogovor ako dete oseti bol da reaguje tako što će podići levu ruku npr.

Ne zaboravite da dete nagradite za hrabrost nakon posete zubaru. To ne mora biti ništa skupoceno, već nešto simbolično. Ukoliko ste kreativni možete umesto poklona i napraviti diplomu za hrabrost. Na taj način pokazujete detetu da ste ponosni na njega, hrabrite ga, osnažujete i dajete mu podstrek za svaki naredni odlazak u zubarsku ordinaciju. Ukoliko budete ispoštovali sve ove smernice, sigurno je da će strah od zubara postepeno jenjavati dok ne iščezne skroz.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here