Početna Zabava Slobodno vreme Stvari koje zaista vredi spakovati za putovanje sa decom

Stvari koje zaista vredi spakovati za putovanje sa decom

2353
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Postoje mnogi proizvodi na tržištu namenjeni putnicima. Lagani i mali predmeti koji su dizajnirani isključivo u svrhu putovanja – minijaturni šamponi, malo pakovanje šminke, 2 u 1 kozmetika. Oni mogu biti korisni i praktični ali njihovo gomilanje jednostavno zauzima prostor. Ovo je poseban problem kada su u pitanju putovanja sa decom. Pogledajte koje to stvari vredi spakovati kada krećete na putovanje, sami ili sa svojim detetom.

Da bismo pružili najbolje savete, konsultovali smo ljude iz turističke agencije iz Podgorice – Guliver. Važno je reći da posle izvesnog vremena provedenog na putovanju, nećete se ni zamarati šamponiranjem i bacićete sve te male boce koje nisu dugo potrajale. Posle nekog vremena ćete odustati i od šminke, pogotovo ako putujete sa malom decom, kada treba da obezbedite prostor u koferu za duplu presvlaku i potrebštine kao što su pelene, maramice i rezervni veš (pogotovo u slučaju veoma male dece).

Tada postaje jasno koje su realne potrepštine, a vi ćete poželeti da niste popunili svoju torbu do vrha nepotrebnim stvarčicama. Pročitajte koji su neke od najjednostavnijih ali najvažnijih stavki koje uvek vredi spakovati za putovanje.

Dovoljno tečnosti, a pre svega voda!

Biti hidriran u svakoj situaciji je jednostavno dobra ideja. Shvatite to pre odlaska i izbegnite kupovinu bezbroj plastičnih flaša na putu. Pod ovim ne mislimo na obično plastičnu flašicu koja vam ostane nakon kupovine, već na staklenu ili flašicu od specijalne plastike.

Koliko vam se puta desilo da zaboravite negde flašicu? Vrednija flašica će vas naterati da mislite o njoj, a i sačuvaće vas štetnog uticaja obične plastike. A flašice za bebe ne treba ni spominjati, one su svakako broj 1 na listi prioriteta za pakovanje za put.

Udobna obuća za vas i dete

Bez izuzetka, putovanje je puno hodanja. Bilo da ste na planinarenju ili na vikend bekstvu iz grada, morate da imate dobre cipele. Da bi ste u potpunosti doživeli neko mesto, to zahteva izlazak na ulice grada ili planinske puteljke uz dosta lutanja.

U redu, ako je Vaše dete previše malo, posao će uraditi i kvalitetna kolica. Ipak, ako Vaše starije dete kreće na putovanje, kupovina kvalitetne nove obuće je vrlo korisna! Takođe, savet je i da unapred upoznate dete sa činjenicom da će biti dosta šetnje na putovanju, ne bi li se pripremilo na to i kako biste što više mogli da obilazite atrakcije.

Verujte nam, ne želite da vam odmor prođe u bolu zbog loših cipela, pa valjda je to odmor! Uložite vreme u pronalazak udobne i praktične obuće. Plus, putovanje je uvek zabavnije kada ste spremni na sve. Spremnost za bilo koju aktivnost u svim vremenskim uslovima (hiking i trekking ili vožnja bicikle na planini), ili pak dugo pešačenje ulicama velikog grada, omogućiće vam nezaboravna iskustva. Ne dozvolite da vas cipele iznevere.

MP4 uređaj

Nekada walkmen, pa diskmen, danas mp4 ili iPod. Ovo je više lični izbor – neko bi radije svoje omiljene pesme držao na telefonu, dok drugi ne mogu zamisliti putovanje bez posebnog uređaja. Zvuči praktičnije nositi jedan uređaj manje, ali slušanje muzike na telefonu jede bateriju. Muzika zaista može da poboljša užitak putovanja.

Posebno na dugim putovanjima, muzika u pozadini opušta vaše misli i slaže se uz prizor prelepih pejzaža koji se smenjuju kroz prozor. Treba li da pominjemo da audio knjige i zabavna muzika za decu takođe može umnogome poboljšati ugođaj deteta tokom putovanja? Muzika sa mp4-ja može smiriti ili uspavati Vaše dete dok putujete kolima ili autobusom. Mislite o tome, ali i o drugim putnicima ako putujete autobusom.

Knjiga koju dugo želite da pročitate

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

A sada nešto namenjeno roditeljima! Znamo koliko roditeljstvo može iziskivati vremena i nedostatka prilike da se samostalno opustite. Čitanje knjige u kući nekada deluje kao “nemoguća” misija. Putovanje (pogotovo letovanje) je pravi trenutak za čitanje dobre knjige.

Takođe, knjiga može biti od velike pomoći u stresnim situacijama. Otišao vam voz? Odložen let? Bez brige –ubijte vreme čekanja i iskoristite ove propale minute za čitanje. Knjiga je vaš saputnik na dugom putovanju. Ona takođe pruža savršen način za uživanje u novom gradu. Sedite napolju na nekom mirnom mestu u novom gradu i upustite se u svet iz knjige; ova umerena aktivnost može dati snažan osećaj povezanosti sa mestom. Umesto da jurcate oko razgledanja, čitajući knjigu, vi postajete deo lokalne slike, a ne jedan od frenetičnih turista.

U principu, postoji toliko knjiga i tako malo vremena. Na odmoru je dozvoljeno da čitanje postane prioritet. Bez posla i odgovornosti, uložiti ceo dan u dobru knjigu je potpuno razumno. Knjiga se može čitati bilo gde – plaži na Suncu, sobi hostela tokom kišnog dana, duga noćna vožnja autobusom. Ne samo što je fleksibilno, čitanje kao aktivnost je jednostavan oblik zabave i izuzetno koristan. Tokom putovanja, čitanje pomaže da održite um oštrim i omogućava da osetite posebne trenutke na dubljem nivou.

Ukoliko je Vaše dete dovoljno veliko, te je naučilo kako da čita, sticanje navike čitanja se najbolje može usaditi na dugim putovanjima, ili u trenucima sklanjanja sa jakog Sunca na plaži. Bojanke i slikovnice za najmlađe, takođe nisu greška, a odvratiće Vaše dete i od prekomernog gledanja u telefone i računare.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here