Početna Škola Prepričana lektira Sumnjivo lice prepričano delo sa analizom (Branislav Nušić)

Sumnjivo lice prepričano delo sa analizom (Branislav Nušić)

21873
0

Pred vama se nalazi ukratko prepričano delo Branislava Nušića, Sumnjivo lice. Tekst vam veoma dobro može poslužiti i kao građa za pismeni sastav na ovu temu. Naša preporuka je da ipak pročitate pripovetku i doživite je na svoj način.

Šta se u komediji ismeva

Sumnjivo lice je komedija naravi ili društvena komedija. Njen autor, Branislav Nušić, kao jedan od najvećih dramskih pisaca u našoj književnosti, učinio je ovo delo izuzetno vrednim. Zapravo, Nušić je ne samo u ovu komediju, već i u druge, unosio elemente smeha i podsmeha ondašnjoj vlasti. Njegov osudnički podsmeh odnosio se na neprosvećenost, polupismenost i korumpiranost ljudi, a pogotovo onih na vlasti. Kroz drame, ujedno i ovu, kritikuje mane jednog društva, političku situaciju u Obrenovićevskoj Srbiji, lenjost, pomodarstva i bezobrazluk. Moralna iskvarenost i primitivizam takođe pronalaze mesta u njegovoj komediji. Zato je sam smisao drame mnogo drugačiji, a to je bio i razlog što je komedija „Sumnjivo lice“ u pozorištu izvedena veoma kasno.

Ekspozicija (uvod)

Komedija počinje razgovorom kapetana Jerotija i njegove žene Anđe. Naime, njihovoj kćerki Marici je stiglo ljubavno pismo. To pismo otvara njen otac koji uživa u tome da otvara tuđa pisma i čita ih. Maricu će to razljutiti, jer ne voli kad njen otac čita njena pisma, a pogotvo ne ovo koje je stiglo od Đoke, mladića kojeg ona voli. Tako ljuta, priznaje majci da zaista voli Đoku, a da ne voli Viću koji je takođe zaljubljen u nju. Međutim, ljubavna priča kćerke Marice doživeće nepredvidive okolnosti. U vreme kad ona poziva svog udvarača Đoku da tajno dođe u njen grad i da se smesti u hotel, da se pritom nikome ne predstavlja, na drugoj strani dolazi do početka neočekivane zbrke.

Zapravo, Maričinom ocu, Jerotiju stiže pismo iz Ministarstva koje šifrovavano, a onda kad ga budu rastumačili, nastaje prava drama. Naime, pisar Vića čita da se u njihovom gradu nalazi „sumnjivo lice koje sa sobom nosi revolucionarne i antidinastičke spise i pisma“. Takođe, nalaže se da se ta osoba otkrije i uhapsi i sprovede u Beograd. Međutim, sumnjivo lice je sasvim nepoznato, što otežava posao. U trenutku kada se pismo čita i tumači, ne može se ni naslutiti ko je ta osoba.

Zaplet (kako je došlo do nepromišljenih situacija)

Pravi zaplet nastaje onog trenutka kada Đoka, Maričin izabranik, na njen zahtev tajno bude došao u njihov srez i bude doveden u vezu sa sumnjivim licem. Želja da uhapse mladića, nema samo veze sa naredbom u pismu, već je u pitanju korist koju bi svako imao od toga. Jerotije se nada da će mu to doneti bolju poziciju u službi, dok pisar Vića vidi priliku da ucenjuje, hapsi, bogati se. B. Nušić, vidi priliku da kroz ove likove i njihove postupke ocrta sliku korupcije i nemorala tog vremena. Želeo je da pokaže kako je funkcionisao politički život i koje su mane ugrožvale društveni život.

Kulminacija (vrhunac komike)

Trenutak kada dolazi do vrhunca bezobrazluka, primitivizma i nepromišljenosti, ogleda se u hapšenje mladića Đoke. On je zbog svog dogovora sa Maricom bio tih, gotvo neprimetan. Zbog toga je ostavljao utisak sumnjivog lica, onog za kim tragaju. Osmišljen je čitavi dogovor kako će biti uhapšen. I onda, kada je mladić uhapšen, dolazi do niza komičnih situacija. Od mladića se traži da prizna da je on taj protivnik države i režima, ispituju ga, uveravaju da je to on. Jerotije čak šalje veoma smešno i preuveličano pismo Ministarstvu. U tom pismu iznosi niz laži i preteranih izmišljotina. To pokazuje koliko su vlast i činovnišvo neuki, brzopleti, nepromišljeni. Na pozicijama su polupismeni i priglupi ljudi.

Peripetija (preokret u radnji)

Deo koji dovodi do razjašnjenja je situacija u kojoj Jerotije shvata da je pogrešio i postupio nepromišljeno. Naime, u Đokinom džepu pronalaze pismo koje mu je uputila Marica, u kome ga poziva da tajno dođe i da izbegava kontakt sa drugima. Suočen sa ovom situacijom, Jerotije oseća neprijatnost i nelagodnost. Svestan je da je već poslao pismo Ministarstvu i da ih je obavestio o hapšenju sumnjivog lica. Zato sada razmišlja kako da ispravi grešku.

Rasplet

Do raspleta drame dolazi na neočekivani način. Stiže iznenadno pismo iz Ministarstva u kome je Jerotije obavešten da je sumnjivo lice uhvaćeno u drugom srezu. To dovodi do straha i panike da li je biti kažnjen. Pisar Žika ga savetuje da povede Đoku i Maricu sa sobom i da oni objasne kako je došlo do tog nesporazuma.

Komedija je imala cilj da da sliku jednog teškog vremena. To je bilo vreme opšteg nereda i lukavstva. Sve je bilo izvrnutno korišćenju pozicija, korumpiranosti, polupismenosti, prigluposti i primitivizmu. To je navelo Nušića da kroz smeh i podsmeh, na komičan način piše o ozbiljnim problemima ondašnjeg vremena.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here